Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μαχαίρι στο µέρισµα των υπαλλήλων

Περικοπές και από το Μετοχικό Ταµείο στις παροχές για εργαζοµένους και συνταξιούχους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

Στιγµιότυπο από τη χθεσινή πορεία που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας,  ενάντια στον προϋπολογισµό του 2011
Μετά τους µισθούς και τις συντάξεις έρχονται περικοπές και στο µέρισµα που καταβάλλει στους δηµοσίους υπαλλήλους το Μετοχικό Ταµείο Δηµοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν στην οργάνωση πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για τις 15 Δεκεµβρίου.
Οπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, η πλειονότητα του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ, παρά τις αντιδράσεις τουσυνδικαλιστικού κινήµατος, επιµένει στην περιστολήτων παροχών προς τους ασφαλισµένους, όταν ήδη οι αποδοχές των δηµοσίων υπαλλήλων έχουν µειωθεί τον τελευταίο χρόνο 25% κατά µέσο όρο χωρίςνα συνυπολογίζεται το πάγωµα των µισθών. Η διοίκηση τουΤαµείου (MTΠΥ), µε αφορµή την κατάρτιση του προϋπολογισµού για το 2011, προτείνει µεταξύ άλλων:

Την κατάργηση του µερίσµατος Χριστουγέννων και Πάσχα. Τη µείωση του µερίσµατος για τους νέους συνταξιούχους κατά 30%.

Τη µείωση του κατώτερου µερίσµατος κατά 35%.

Τη µείωση του µερίσµατος σε όλους τους συνταξιούχους κατά 10%.

Κατά την ΑΔΕΔΥ, οι προτάσεις αυτές αποτελούν νέα επίθεση στα ήδη µειωµέναεισοδήµατα υπαλλήλων και συνταξιούχων, και τους οδηγούν σε απόγνωση.Οπως παρατηρεί η ανώτατηδηµοσιοϋπαλληλική οργάνωση για την κατάσταση του ΜΤΠΥ και τα ελλείµµατα που παρουσιάζει, δεν έχουν καµία ευθύνη οι ασφαλισµένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεµατικών τουαπό τις τράπεζες και το Χρηµατιστήριο, η αλλαγή τηςσχέσης ενενεργεία υπαλλήλων - συνταξιούχων εξαιτίας τωνελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων καιτου παγώµατος των προσλήψεων,και η αύξηση του αριθµού των συνταξιούχων. Αρνητικές επιπτώσεις στα οικονοµικά του Ταµείου υπάρχουν – σηµειώνει η ΑΔΕΔΥ – και από το Μνηµόνιο καιτις περικοπές αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων που στερούν πόρους από το Ταµείο.

Στο µεταξύ νέος κύκλος κινητοποιήσεων των συνδικάτων κόντρα στοΜνηµόνιο αρχίζει τον Δεκέµβριο µε αποκορύφωµα τη γενική πανεργατική απεργία στις 15 Δεκεµβρίου απόΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας,ο θεσµός των συλλογικών συµβάσεων και η ενίσχυση του εισοδήµατος χαµηλόµισθων και χαµηλοσυνταξιούχων. Χθες έγινε η τρίωρη παναττική στάση εργασίας (12 έως 3 µ.µ.) που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στη 1 το µεσηµέρι έγινε πορεία διαµαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία άρχισε από την Πλατεία Κλαυθµώνος και κατέληξε στην Πλατεία Συντάγµατος, έξω από το υπουργείο Οικονοµικών. Ο πρόεδρος τηςΓΣΕΕΓιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτο τον προϋπολογισµό και το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο, «γιατί φορτώνουν νέα βάρη στις δυνάµεις της εργασίας και στους φτωχούς συνταξιούχους µας». Ζήτησε να σταµατήσει «η βαριά επιβάρυνση αυτώντων δυνάµεων», να προστατευθούν οιΣυλλογικές Συµβάσεις Εργασίας, ναεπανέλθει η 13ηκαι η 14η σύνταξη µε προτεραιότητα στους χαµηλοσυνταξιούχους, να ενισχυθούν οι χαµηλόµισθοι, να προστατευθεί η απασχόληση και να ενισχυθούν οι άνεργοι.
νέές ΚινΗτοποιΗςέις
Πανεργατική απεργία για τις 15 Δεκεµβρίου εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Εισαγγελική εντολή για απασχόληση των συµβασιούχων

Μέ ποινΗ φυλάκισης απειλούνται οι υπεύθυνοι του Δηµοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νοµικών Προσώπων Δηµοσίου Δικαίου αν αρνηθούν να δεχθούν τις υπηρεσίες συµβασιούχων, παρά την έκδοση προσωρινής διαταγής από τα δικαστήρια. Την απάντηση αυτή δίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστας σε σχετικό ερώτηµα της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι οι προσωρινές διαταγές υπέχουν θέση δικαστικής απόφασης και σε περίπτωση µη συµµόρφωσης στο περιεχόµενό τους, παραβιάζονται το Σύνταγµα, η εθνική νοµοθεσία και η Ευρωπαϊκή Σύµβαση για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου. Οσον αφορά ειδικότερα την αποδοχή των υπηρεσιών των συµβασιούχων, ο κ. Κολιοκώστας τονίζει ότι η υποχρέωση περιλαµβάνει και την καταβολή των νόµιµων αποδοχών τους για όσο διάστηµα ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

«Οποιος µε πρόθεση δεν συµµορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου, ή σε διάταξη δικαστικής απόφασης σχετική µε την προσωρινή ρύθµιση νοµής µεταξύ ιδιώτη και Δηµοσίου ή ΟΤΑ ή άλλου ΝΠΔΔ, τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι ενός έτους, αν η πράξη δεν τιµωρείται βαρύτερα µε άλλη διάταξη», αναφέρει ο κ. Κολιοκώστας.


Τα πάνω κάτω φέρνει ο «Καλλικράτης» στους µισθούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Ανατροπές στις αµοιβές τωνυπαλλήλων φέρνουν οι µετατάξεις που θα γίνουν από τις νοµαρχίες προς τους νέους δήµους, προκειµένου νακαλυφθούν οι αρµοδιότητες που µεταφέρονται.

Αυξηµένες κατά περίπου 200 ευρώ θα είναι οι αποδοχές για τη συντριπτική πλειονότητα των 3.500 νοµαρχιακών υπαλλήλων, οι οποίοι από το νέο έτος θα βρεθούν να υπηρετούν στους καλλικρατικούςδήµους. Το µπόνους αυτό απορρέει από την πρόβλεψη του «Καλλικράτη», σύµφωνα µε την οποία οι µετατασσόµενοιυπάλληλοιθα λαµβάνουν πλέοντον µισθότης υπηρεσίας στην οποία πηγαίνουν.

«Οι νοµαρχιακοί υπάλληλοι είναι οι πλέον χαµηλόµισθοι στο Δηµόσιο και άρα η εξοµοίωση των µισθών τους µε των δηµοτικών υπαλλήλων θα οδηγήσει σε αύξηση των εισοδηµάτων τους», παραδέχεται και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Νοµαρχιών, Χρήστος Νταής.

Ετσι, για παράδειγµα, ένας νοµαρχιακός υπάλληλος µε πτυχίο ΑΕΙ και 20 χρόνια προϋπηρεσίας παίρνει σήµερα 1.350 ευρώ, ενώ µε τη µετακίνησή του στονδήµο θαλάβει περισσότερααπό 1.500

ευρώ, όσαδηλαδή προβλέπονταιγια τον δηµοτικό υπάλληλο µε αντίστοιχα προσόντα.

Στην ίδια λογική, υπάλληλος που υπηρετεί σε κάποιανοµαρχία και έχει πτυχίο ΤΕΙ και πολύχρονη προϋπηρεσίαέχει µηνιαίες αποδοχές της τάξης των 1.220 ευρώ, οι οποίες θα φτάσουν µε το νέο καθεστώς στα 1.450

ευρώ, ενώ αναλόγως νοµαρχιακόςυπάλληλος ΔευτεροβάθµιαςΕκπαίδευσης µε δύο δεκαετίες στο Δηµόσιοαπό τα 1.000 ευρώ θα βρεθεί να εισπράττει πάνω από 1.250 ευρώ τον µήνα.

Το ίδιο εξάλλου είχε συµβεί και στοπαρελθόν, όταν µεταφέρθηκε στους δήµους η αρµοδιότηταγια τη λειτουργία των παιδικών σταθµών. Τότε οι υπάλληλοι που µετακινήθηκαν στιςδηµοτικές υπηρεσίες είδαν τα εισοδήµατά τους να αυξάνονται κατά περίπου 300 ευρώ µηνιαίως.

Ωστόσο, γιαµικρή µερίδανοµαρχιακών υπαλλήλωνη µετακίνησή τουςστους δήµους κρύβει εκπλήξεις. Πρόκειται κυρίως για υπαλλήλους οι οποίοι προέρχονταν από υπουργεία και µε τη σύσταση των αιρετών νοµαρχιών κλήθηκαν να ενισχύσουν το προσωπικό τους. Οι υπάλληλοι αυτοί εισπράττουν ειδικά επιδόµατα, που τους ακολούθησαν από τα υπουργεία – όπως από το ΥΠΕΧΩΔΕ ή το Εσωτερικών – στα οποία είχαν αρχικώς προσληφθεί.

Σε πρώτη φάση,θα εξακολουθήσουν να λαµβάνουν τοσύνολο των αποδοχών µε τα επιδόµατα, ταοποία θα διατηρηθούν µε το καθεστώς της λεγόµενης «προσωπικής διαφοράς» πουισχύει στοΔηµόσιο. Οµως µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2011 θα δουν τις αµοιβές τους να ψαλιδίζονται καθώς θα εφαρµοστεί τονέο ενιαίοµισθολόγιο για όλους τους δηµοσίους υπαλλήλους.

πηγή