Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σπρώχνουν και την Πορτογαλία στην τρόικα

Πιέσεις στη Λισαβόνα για να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης, γράφουν οι γερμανικοί «Financial Times». Διχασμένη η Ευρώπη για τη χρηματοδότηση της εξόδου από την κρίση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης πιέζουν την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times». «Μολονότι οι πορτογαλικές τράπεζες δεν θεωρούνται υπερχρεωμένες, όπως οι ιρλανδικές, εξαρτώνται και αυτές από τα ρευστά διαθέσιμα της ΕΚΤ για τις δραστηριότητές τους», γράφουν οι Financial Times Deutschland, χωρίς να επικαλούνται συγκεκριμένη πηγή. Η πίεση που ασκείται στην Πορτογαλία έχει και ως στόχο να μην επιδεινωθεί η κρίση στην Ισπανία.

«Εάν η Πορτογαλία χρησιμοποιήσει το σχέδιο βοήθειας, αυτό θα είναι επωφελές για την Ισπανία», ανέφερε πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η πορτογαλική κυβέρνηση, δημοσίως τουλάχιστον, αρνείται ακόμη και να σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια», τονίζει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες. Το έλλειμμα της Πορτογαλίας έφτασε το 2009 το ποσοστό-ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το μειώσει στο 7,3% φέτος και στο 4,6% το 2011, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως μείωση των μισθών και αύξηση των φόρων.
Την ίδια ώρα ευθεία κριτική στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θεωρεί ότι η αυταρχική συμπεριφορά της Γερμανίας δηλητηριάζει τη συζήτηση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επίλυσης κρίσεων σε χώρες με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
Παράλληλα, το Βερολίνο έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες ένα προσχέδιο για το πώς βλέπει να λειτουργεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επίλυσης κρίσεων μετά το 2013, το οποίο είναι καταστροφικό για χώρες «αδύναμους κρίκους» της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. Η Γαλλία που υποστήριζε μέχρι τώρα τη Γερμανία, αρχίζει να διαφοροποιείται.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Rheinischer Merkur» ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι δεν ανησυχεί ούτε για την Ευρωζώνη ούτε για το ευρώ αλλά εκείνο που τον ανησυχεί, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι η Γερμανία έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται για το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και επιδιώκει πλέον τη λήψη άμεσων αποφάσεων-εξπρές σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών.
Θα πρέπει να τελειώνουμε μ' αυτήν την τάση Ευρωπαίων ηγετών, που εμφανίζονται στην κοινή τους γνώμη να δίνουν μάχη με ομολόγους τους για να περάσουν τις απόψεις τους, συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης «φωτογραφίζοντας» με τον τρόπο αυτό την κα Μέρκελ που δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα περάσει η γερμανική θέση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επίλυσης κρίσεων.


ellispoint