Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμια ψηφιακή «βιβλιοθήκη» με τα DNA των ειδών

Αυτή η προσπάθεια συνέβαλε στο να ταυτοποιηθούν τα πουλιά που ήταν υπεύθυνα για την επείγουσα προσγείωση του αεροσκάφους στον ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης.
Η αποκωδικοποίηση του DNA ήταν πάντα μια σημαντική αποστολή για την επιστημονική κοινότητα και την επακόλουθη προσφορά γνώσης στην ανθρωπότητα. Πλέον οι ερευνητές, ελπίζουν ότι τα κινητά τηλέφωνα, τα smartphones κλπ. κάποια μέρα θα «διαβάζουν» όλους τους κώδικες DNA των ειδών που θα υπάρχουν σαν τα «barcodes» πάνω στα προϊόντα των σούπερ-μάρκετ. Η προσπάθεια ψηφιοποίησης σε μια μεγάλη βάση όλων των DNA έχει ήδη ξεκινήσει από την «International Barcode of Life Project».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παγκόσμια αυτή «βιβλιοθήκη» φτιάχνεται με μικρά «κομμάτια» DNA που επιτρέπουν την ταυτοποίηση ειδών, μέσα από τη δοκιμή δερματικών ιστών και τη σύγκρισή τους με την υπό κατασκευή βάση. Μέχρι στιγμής, για παράδειγμα, η διαδικασία αυτή έχει συμβάλει στο να ταυτοποιηθούν τα πουλιά που ήταν υπεύθυνα για την επείγουσα προσγείωση του αεροσκάφους στον ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περίπου ένα στα τέσσερα φιλέτα ψαριού έχει λάθος σήμανση στη Βόρεια Αμερική, έπειτα από σύγκριση με τη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει το DNA 7.000 ψαριών.
Για να δημιουργήσουν τα barcodes, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα μικρό τμήμα DNA που εξάγεται από ένα συγκεκριμένο μέρους του ιστού· από εκεί και έπειτα, το «barcode» που δημιουργείται, αρχειοθετείται στην «βιβλιοθήκη» Ibol. Mέσα σε μια εβδομάδα είναι online προσβάσιμο με μια απλή δημιουργία λογαριασμού στη σχετική ιστοσελίδα www.boldsystems.org. Έτσι, είτε ένας μαθητής δημοτικού είτε ένας συνοριοφύλακας, θα μπορεί να ταυτοποιεί διάφορα είδη ζώων με τον ίδιο τρόπο που ταυτοποιούνται στο σούπερ-μάρκετ το γάλα, η μπριζόλα, τα λαχανικά κτλ. Προς το παρόν η βιβλιοθήκη έχει περισσότερα από 87.000 τυπικά καταγγεγραμμένα είδη, ενώ διαθέτει πιο πολλά από ένα εκατομμύριο κωδικοποιημένα δείγματα.
Και ενώ η «βιβλιοθήκη» βρίσκεται στον Καναδά, χώρα η οποία ηγήθηκε των πρώτων σταδίων της προσπάθειας, ήδη 25 χώρες έχουν ήδη εμπλακεί. Ο Μπομπ Χάνερ, αναπληρωτής διευθυντής της International Barcode Life Project δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή θα εμποδίσει, μεταξύ άλλων, την παράνομη εκμετάλλευση ζώων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters