Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Σε επιφυλακή για τις καταθέσεις οι τράπεζες Πηγή:www.capital.gr

Της Νένας Μαλλιάρα

Χωρίς «όπλα» για την προσέλκυση ρευστότητας που θα προέλθει από καταθέσεις βρίσκονται οι τράπεζες, έχοντας μπροστά τους ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο «ενδεικτικό» για την εφεξής πορεία των καταθέσεων.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών στο Capital.gr, η άνοδος των spreads δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου (έχασαν σε 5 ημέρες ό,τι είχαν κερδίσει μέσα σε ένα μήνα) ως συνέπεια της εκλογικής φιλολογίας και της εκ νέου συζήτησης περί αναδιάρθρωσης του χρέους δεν έχει επηρεάσει ανοδικά τα επιτόκια καταθέσεων, ωστόσο ανακόπτει την προσπάθεια της σταδιακής αποκλιμάκωσής τους.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στις μεγάλες τράπεζες κινούνται στο 3,30% - 3,60% και των μικρών στο 4,40% - 4,60%. Πρόκειται για επιτόκια που δεν έχουν μειωθεί «σοβαρά» από τον Αύγουστο με την ανάσχεση των εκροών καταθέσεων, αλλά και μετά την πρόσφατη θετική εξέλιξη της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Η εξέλιξη αυτή «στριμώχνει» τις τράπεζες που αφενός προσπαθούν να ενισχύσουν την καταθετική τους βάση, αφετέρου επιχειρούν να το κάνουν με μειωμένο κόστος άντλησης χρήματος.

«Εάν το πολιτικό κλίμα δεν σταθεροποιηθεί –κάτι που εμποδίζεται από την αβεβαιότητα που δημιουργεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών– και μέχρι να αναθεωρηθούν τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, να δούμε πόσο θα επηρεαστεί από την αναθεώρηση αυτή ο προϋπολογισμός του 2010 και του 2011, να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2011 στη Βουλή και να διαπιστωθεί κατά πόσον οι στόχοι του είναι επιτεύξιμοι και τέλος, να πάρουμε την τρίτη αξιολόγηση από την τρόικα, το κλίμα για τις καταθέσεις των τραπεζών παραμένει εύθραυστο», επισημαίνει κορυφαίος τραπεζίτης.

Στην ουσία περιγράφει ένα κρίσιμο διάστημα τουλάχιστον μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, κατά το οποίο οι τράπεζες δεν έχουν καμία δυνατότητα κινήσεων στο μέτωπο των καταθέσεων, τουναντίον θα βρίσκονται σε επιφυλακή για μία πιθανή επανάληψη του φαινομένου των εκροών.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για την επάνοδο καταθέσεων που έφυγαν στο εξωτερικό ούτε με την εξάμηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (η αρχική προθεσμία έληγε στις 31/10).

Βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε στην Βουλή, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρουν, εντός εξαμήνου, κεφάλαια για τα οποία συνέτρεχε είτε υποχρέωση δήλωσής τους είτε υποχρέωση καταβολής φόρου, στην ημεδαπή και τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή, σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους. Προϋπόθεση είναι να καταβάλουν φόρο με συντελεστή 5% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν, κατά τον χρόνο της μεταφοράς. Αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, οφείλεται φόρος με συντελεστή 8%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, τα ελληνικά κεφάλαια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό –συμπεριλαμβανομένων των εφοπλιστικών κεφαλαίων– υπολογίζονται στα 70 δισ. ευρώ. Το κίνητρο του επαναπατρισμού που προσφέρει η κυβέρνηση είναι φόρος 5%, ο οποίος θα μειωθεί κατά το ήμισυ εφόσον τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια χρησιμοποιηθούν για αγορά ελληνικών ομολόγων, μετοχών ή ακινήτων μέσα σε μια διετία.

Σημειώνεται ότι ανάλογη προσπάθεια επαναπατρισμού κεφαλαίων είχε γίνει το 2004 με αποτέλεσμα την επιστροφή 1,3 δισ. ευρώ. Τότε, το κίνητρο ήταν φόρος 3% και επιπλέον η δυνατότητα να ανοιχθεί λογαριασμός στην Ελλάδα και με συνδικαιούχους.

Σημειώνεται ότι στην Ισπανία, η αντίστοιχη προσπάθεια επαναπατρισμού κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκε φέτος έφερε στη χώρα 260 εκατ. ευρώ και ήταν η μεγαλύτερη επιστροφή κεφαλαίων Ισπανών πολιτών στη σύγχρονη εποχή.



Πηγή:www.capital.gr