ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βιώνουν έναν πρωτοφανή εμπαιγμό από την κυβέρνηση σε ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας όπως είναι οι συμβάσεις εργασίας.
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ. Το οικονομικό επιτελείο ανέλαβε στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Αυγούστου τη δέσμευση ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να μειωθούν έως και 12% με σκοπό να ολοκληρωθεί η εσωτερική υποτίμηση εισοδημάτων στη χώρα, που ξεκίνησε τους περασμένους μήνες με την περικοπή των αποδοχών στο δημόσιο τομέα. Τώρα η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν επικοινωνιακό αγώνα προκειμένου να εμφανίσει ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα για τη βελτίωση των όρων του μνημονίου, όταν γνωρίζει ότι η άλλη πλευρά θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας την πιστή εφαρμογή του μνημονίου.
ΕΤΣΙ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ο πρωθυπουργός να καλεί τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ψηφίσουν τη διάταξη για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων απειλώντας τους μάλιστα με κομματικές κυρώσεις και ταυτόχρονα η υπουργός Εργασίας να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να «διαπραγματευθεί» την αλλαγή των όρων.
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ κρύβεται η μυστική συμφωνία κυβέρνησης και εργοδοτών, που αποκάλυψε ο Τύπος της Κυριακής, βάσει συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, που επιθυμούν χαμηλότερους μισθούς και ωράρια - λάστιχο. Μόνο που η συνταγή αυτή οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση χωρίς να προστατεύονται θέσεις εργασίας όταν ακόμη και η τρόικα εκτιμά ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 15% το 2011.
πηγή