Εντυπωσιασµένος από τις ελληνικές προσπάθειες
Απένειµε εύσηµα αλλά και απηύθυνε «παραινέσεις», που θα µπορούσαν να ερµηνευθούν ακόµη και ως απαιτήσεις, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος - Καν στον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, στη συνάντησή του µε τον Πρωθυπουργό χθες στην Αθήνα (σε γεύµα εργασίας) δήλωσε εντυπωσιασµένος από τα όσα έγιναν στην Ελλάδα τους τελευταίους µήνες, ενώ ζήτησε, σύµφωνα µε πληροφορίες, από τον Πρωθυπουργό να υλοποιηθεί άµεσα το χρονοδιάγραµµα των διαρθρωτικών αλλαγών, να χτυπηθεί καίρια η φοροδιαφυγή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να δροµολογηθεί «ενός είδους» ανάπτυξη στη χώρα, ως αντιστάθµισµα στην ύφεση που αντιµετωπίζει η Ελλάδα. Και γενικεύοντας το θέµα της ανάπτυξης και δίνοντάς του παράλληλα ευρωπαϊκή διάσταση, είπε: «Το πρόβληµα είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Οχι ανάπτυξη µόνο για την ανάπτυξη. Οχι αυτοσκοπός. Αλλά για θέσεις εργασίας, για το µέλλον». «Βεβαίως», πρόσθεσε, «οι ανεπτυγµένες χώρες δεν µπορούν να έχουν ρυθµούς ανάπτυξης 7% ή 8%, όπως είχε η Κίνα π.χ., αλλά, αν είχατε στην Ευρώπη ρυθµούς ανάπτυξης 3-4%, όπως οι ΗΠΑ, δεν θα είχατε πρόβληµα».
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη, υποστήριξε ότι η ανάκαµψη θα είναι δύσκολη και σηµείωσε ότι «η ευρωζώνη πρέπει να βρει περιεκτική και ολοκληρωµένη λύση σε αυτό το πρόβληµα της κρίσης χρέους, και όχι λύση για κάθε χώρα χωριστά (...). Είµαι πεπεισµένος ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την ευρωζώνη».
Κατά τη συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός φέρεται, σύµφωνα µε τις πηγές που προαναφέρθηκαν, να εξήγησε στον κ. Στρος - Καν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να τηρήσει τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει µε το Μνηµόνιο, αλλά υπάρχουν αντικειµενικές δυσκολίες στην υλοποίηση του χρονοδιαγράµµατος που έχει τεθεί. Και τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει το «ανθρωπίνως δυνατόν» για να είναι συνεπής µε τα όσα απορρέουν από το Μνηµόνιο.
Εχει τη σηµασία του το γεγονός ότι αργότερα, σε δηλώσεις που έγιναν µετά το τέλος των συνοµιλιών, ο Ντοµινίκ Στρος - Καν απηύθυνε ουσιαστικά έκκληση για συναίνεση προς όλες τις πολιτικές δυνάµεις, υποστηρίζοντας ότι πρέπει η κυβέρνηση να στηριχθεί ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, διότι, όπως είπε, «δεν πρόκειται για µάχη των πολιτικών δυνάµεων, αλλά είναι µάχη για τη σωτηρία της χώρας σας». Και εξέφρασε την εκτίµησή του για την κυβέρνηση και τα «γενναία» µέτρα που έλαβε, προσπάθεια για την οποία είπε µια φράση που αργότερα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δηµοκρατίας: «Αναγνωρίστηκε (η προσπάθεια) µέσω εκλογών από τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν συµβαίνει συχνά». «Ο κίνδυνος δεν πέρασε»
Κατά τον κ. Στρος - Καν, ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει παρέλθει και δεν δικαιολογείται κανενός είδους εφησυχασµός. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ΔΝΤ δεν πιέζει για νέα µέτρα, ούτε συνδέει το θέµα της επιµήκυνσης της αποπληρωµής του δανείου µε τη λήψη νέων µέτρων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα, σηµείωσε χαρακτηριστικά: «Είπα µεν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, αλλά δεν είπα ότι τα χειρότερα θα έλθουν. Τίποτα το καινούργιο δεν υπάρχει στο πρόγραµµα που συνεχίζεται κανονικά».
Αναφερόµενος επίσης στην κριτική που δέχεται και ο ίδιος αλλά και το ΔΝΤ, ο κ. Στρος - Καν τόνισε: «Μη µάχεστε τον γιατρό που καµιά φορά δίνει φάρµακα που δεν σας αρέσουν». Και πρόσθεσε: «Είµαστε εδώ για να βοηθήσουµε, δεν πάµε κάπου απρόσκλητοι, ξέρουµε τους χαρακτηρισµούς για το ΔΝΤ, ξέρουµε ότι γίνονται διαδηλώσεις που µας λένε να φύγουµε, λέµε όµως ότι είναι καλύτερα να είµαστε εδώ, παρά να είµαστε έξω, και όσο το ταχύτερο µπορέσετε να πετάξετε µε τα δικά σας φτερά τόσο το καλύτερο».
ΑπότηνπλευράτουοΓιώργος Παπανδρέου στις δηλώσεις του χαρακτήρισε «άθλο» τη µείωση του ελλείµµατος κατά 5% το 2010 και υπογράµµισε ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών.
«Ο δρόµος θα είναι δύσκολος», είπε.
«Χρειάζεται να γίνουν πολλά, αλλά όσο πετυχαίνουµε τους στόχους µας οι επιτυχίες µας αναγνωρίζονται» υπογράµµισε και ενέταξε στην αναγνώριση της ελληνικής προσπάθειας την προοπτική επιµήκυνσης του χρόνου αποπληρωµής του δανείου.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ
«Η ευρωζώνη πρέπει να βρει ολοκληρωµένη λύση στο πρόβληµα της κρίσης χρέους και όχι λύση για κάθε χώρα χωριστά»
«Αµήχανο κλίµα» στη συνάντηση µε Σαµαρά
Ρεπορτάζ: Διονύσης Νασόπουλος
«Παράθυρο» για αλλαγές στη δοσολογία του Μνηµονίου θεωρούν στη Ν.Δ. ότι άνοιξε ο Ντοµινίκ Στρος-Καν κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του µε τον Αντώνη Σαµαρά, καθώς ζήτησε από την αξιωµατική αντιπολίτευση να διαβιβάσει στο ΔΝΤ συγκεκριµένες προτάσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας. Ακόµη προέτρεψε τον κ. Σαµαρά να επιµείνει στην ανάγκη αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας. Κατά την 50λεπτη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή – µέσα σε «αµήχανο, αλλά πολιτισµένο κλίµα», όπως ανέφεραν κοµµατικές πηγές – ο επικεφαλής του ΔΝΤ δεν φάνηκε, ωστόσο, να ευνοεί τουλάχιστον στην παρούσα φάση αλλαγές στο «δηµοσιονοµικό κοµµάτι» του Μνηµονίου (περικοπές µισθών, αύξηση άµεσης και έµµεσης φορολογίας κ.ά.). Ο ίδιος επέµεινε ότι το πρόγραµµα που έχει κληθεί να εφαρµόσει η χώρα µας «θα πετύχει» και προεξόφλησε την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την τρόικα. Κατά πληροφορίες, τόνισε ότι το ΔΝΤ από το περασµένο καλοκαίρι έχει επισηµάνει πως η αποπληρωµή του συγκεκριµένου δανείου «δεν βγαίνει» µε βάση τον αρχικό σχεδιασµό και, «φωτογραφίζοντας» τους Γερµανούς, πρόσθεσε ότι «σήµερα αυτή την αδυναµία την αντιλαµβάνονται κι άλλοι».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι αναγκαίο να αναθεωρηθούν βασικές πτυχές του Μνηµοµίου, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που «είναι κοινωνικά άδικο και αποδεικνύεται οικονοµικά αναποτελεσµατικό». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαµαράς πρόσθεσε ότι «τα αδιέξοδα αυτά δεν µπορεί να τα αποσοβήσει από µόνη της η επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου», για την οποία η Ν.Δ. θα συναινέσει, όπως γνωστοποίησε στον κ. Στρος-Καν, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιλαµβάνει το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ και δεν θα συνοδευθεί από «νέα επαχθή µέτρα».
«Εάν ήµουν Ελληνας, ίσως να βρισκόµουν στους δρόµους»
Ρεπορτάζ: Δηµήτρης Τζάθας
Την αναγκη να ευθυγραµµιστούν τα ηµεροµίσθια µε την παραγωγικότητα επεσήµανε χθες στη Βουλή ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν.
Ενηµερώνοντας για περίπουµία ώρα και στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις τεσσάρων βουλευτών της Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επέµεινε στη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, επειδή – όπως είπε – χάρη σ’ αυτές θα υπάρξει απασχόληση και χαρακτήρισε ορόσηµο τη µεταρρύθµιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού. Την ίδια ώρα – σύµφωνα µε µέλη της Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής – οΝτοµινίκ Στρος-Καν ουσιαστικά ζήτησε επιπλέον µείωση των µισθών και των συντάξεων, καθώς επεσήµανε πως τα τελευταία χρόνια έχει απολεσθεί το 25% της παραγωγικότητας και, επειδή η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν µπορεί να κάνει υποτίµηση, πρέπει να εξοµαλυνθεί η διαφορά προς τα πάνω που σηµειώθηκε την τελευταία 5ετία από την αύξηση των µισθών και συντάξεων.
Οι ερωτώντες βουλευτές κ.κ. Βάσω Παπανδρέου (πρόεδρος της αρµόδιας Επιτροπής), ΜίµηςΑνδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Χρήστος Σταϊκούρας (Ν.Δ.)
και Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), ενώ απουσίαζαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκαν ιδιαίτερα στην επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου, στο ενδεχόµενο έκδοσης ευρωοµολόγου και πότε η χώρα µας θα βγει από την κρίση.
Απαντώντας ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, εξέφρασε την άποψη ότι, εάν τα πράγµατα εξελιχθούν όπως προβλέπει, το ποσό των 110 δισεκατοµµυρίων ευρώ είναι επαρκές, ωστόσο την ίδια στιγµή σηµείωσε πως, αν τυχόν συµβεί κάτι στην ευρωζώνη ή στην υφήλιο, τότε η κατάσταση για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες θα είναι χειρότερη και το δάνειο για τη χώρα µας δεν επαρκεί.
Πάντως ο Ντοµινίκ Στρος-Καν εξαπέλυσε έµµεσες βολές – µε δόση ειρωνείας – προς τη Νέα Δηµοκρατία, καθώς, απαντώντας στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, είπε µε νόηµα: «Ούτε επικροτώ ούτε επικρίνω την απόφαση της Νέας Δηµοκρατίας να µην ψηφίσει το Μνηµόνιο. Πιστεύω όµως πως το πρόγραµµα θα στεφθεί µε επιτυχία, άρα πρέπει κανείς να αποφασίσει µε ποιον θα ταχθεί. Αφού, όµως, στηρίζετε τα µέτρα, γιατί δεν τα ψηφίζετε; Ισως θα έπρεπε να είχατε ψηφίσει το Μνηµόνιο, αλλά εγώ δεν µπορώ να παρέµβω στα εσωτερικά σας…».
Νωρίτερα, όταν η Βάσω Παπανδρέου τον ρώτησε εάν από την εµπειρία του γνώριζε ότι «ο λογαριασµός δεν βγαίνει» και πως «υπογράψαµε µε την πλάτη στον τοίχο», ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ απάντησε πως από την πρώτη στιγµή φάνηκε ότι η διάρκεια της αποπληρωµής ήταν βραδεία, τόνισε πως ακόµη και οι πιστωτές, που είναι άλλες χώρες, αντιλαµβάνονται το πρόβληµα και εξέφρασε την ελπίδα και την άποψη ότι τελικά θα υπάρξει διευθέτηση ώστε – όπως είπε – να καταστεί εφικτή η επιµήκυνση του δανείου όχι µόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, χωρίς όµως να τεθούν νέοι όροι.
Κατανόηση
Πάντως, λίγο πριν ο Ντοµινίκ ΣτροςΚαν έδειξε να κατανοεί τη δυσαρέσκεια του κόσµου από τη λήψη των µέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, εάν ήταν Ελληνας, πιθανόν να βρισκόταν και αυτός στους δρόµους, ωστόσο σηµείωσε ότι η προσφυγή στον µηχανισµό στήριξης έγινε επειδή «βρισκόσασταν µε την πλάτη στον τοίχο». Επεσήµανε την ανάγκη για επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική και θελκτική για επενδύσεις, υποστήριξε πως το πρόγραµµα βρίσκεται σε σωστή τροχιά και εκτίµησε πως στο τέλος του 2011 - αρχές του 2012 θα αποκατασταθεί η ανάπτυξη στη χώρα.
Οχι ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγηση Τσίπρα να δουν τον Στρος-Καν
Ρεπορτάζ: Βούλα Κεχαγιά
Προσωπική ήττα υπέστηχθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας µε αφορµή την... επίσκεψη Στρος Καν στη Βουλή.
Οι βουλευτές, ακόµη και οι λεγόµενοι προεδρικοί, της Κοινοβουλευτικής Οµάδας απέρριψαν την εισήγησή τουνα είναι παρών ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ενηµέρωση του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου µάλιστα σχεδίαζε να παραστεί και ο ίδιος και να απευθύνει ερωτήµατα στον κ. Καν.
Υπέρ τηςπρότασης του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε µόνον ο Δηµήτρης Παπαδηµούλης, ωστόσο οι υπόλοιποι βουλευτές, ακόµη και ο Τάσος Κουράκηςπου ανήκει στην οµάδατων προεδρικών, προέβαλαν ενστάσεις για την παρουσία του κόµµατος στην ενηµέρωση του επικεφαλής του ΔΝΤ και συντάχθηκαν µε την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόµµατος Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος απέρριψε κατηγορηµατικά την εµφάνιση βουλευτών στην ενηµέρωση του Ντοµινίκ Στρος-Καν.
Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχτηκαν ούτε καν τη συµβιβαστική πρόταση Τσίπρα να εµφανιστούν στη συνεδρίαση, να εκφράσουν την αντίθεσή τους µε το ΔΝΤ και ακολούθως να αποχωρήσουν από αυτήν. «Είναι σαν να νοµιµοποιούµε έναν αποικιοκράτη που έρχεται στη χώρα µας. Θα ήταν ξεφτίλα» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αρνούµενος οποιαδήποτε συζήτηση για εµφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή.
Μετά τη συνεδρίαση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ µιλούσαν για «στραπάτσο» του Αλέξη Τσίπρα.