Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η Σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα ξεκίνησε με επίκληση σε θεά των Μάγιας



Με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη για να προωθήσουν το στόχο τους για μείωση των εκπομπών που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η γυναίκα που διηύθυνε τις συνομιλίες απευθύνθηκε σε μία γυναικεία θεότητα των Μάγιας.
Η Christiana Figueres, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, επικαλέστηκε την αρχαία θεά ιαγουάρο Ixchel, (φωτο), στην εναρκτήρια δήλωσή της, προς τους συνέδρους που συγκεντρώθηκαν στο Κανκούν του Μεξικού, σημειώνοντας ότι η Ixchel δεν ήταν μόνο θεά της σελήνης, αλλά και «η θεά του λόγου, της δημιουργικότητας και της ύφανσης. Είθε να σας εμπνεύσει - γιατί σήμερα, είστε συγκεντρωμένοι στο Κανκούν να υφάνετε όλοι μαζί τα στοιχεία μιας σταθερής απάντησης στην αλλαγή του κλίματος, χρησιμοποιώντας τόσο τον λόγο όσο και τη δημιουργικότητά, ως εργαλεία σας "
Έκανε έκκληση για «μια ισορροπημένη έκβαση», η οποία θα παντρέψει τις οικονομικές δεσμεύσεις με τις δεσμεύσεις για τις εκπομπές, από τις βιομηχανικές χώρες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος με "την κατανόηση της δικαιοσύνης που θα κατευθύνει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τον μετριασμό των εκπομπών."
Στην φωτογραφία: Η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Christiana Figueres, τοποθετεί ένα δομικό στοιχείο σε μια μικροσκοπική πυραμίδα των Μάγια στην περιοχή των διαπραγματεύσεων για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού, την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010. Η «Πυραμίδα της Ελπίδας», όπως ονομάστηκε το μνημείο που στήθηκε από την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το κλίμα ‘TckTckTck’ για να συμβολίσει τα πολλά δομικά στοιχεία που απαιτούνται για μια νέα συμφωνία για το κλίμα. (Φωτογραφία AP / Karl Ritter)
"Εξοχότατοι, η θεά Ixchel θα σας πει, κατά πάσα πιθανότητα, ότι ένα χαλί είναι το αποτέλεσμα της επιδέξιας διαπλοκής πολλών νημάτων", δήλωσε η Figueres, που προέρχεται από την Κόστα Ρίκα και άρχισε τους χαιρετισμούς της στα ισπανικά πριν μιλήσει στα αγγλικά. "Είμαι πεπεισμένη ότι σε 20 χρόνια από τώρα, θα θαυμάσουμε το μωσαϊκό της πολιτικής που έχετε χαράξει και θα αναπολούμε με στοργή το Κανκούν και την έμπνευση της Ixchel."
Οι αντιπρόσωποι από 193 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Κανκούν για μία συνάντηση διάρκειας δύο εβδομάδων, η οποία ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, σημαντικός υπερασπιστής της δράσης για την αλλαγή του κλίματος, παρακολούθησε την έναρξη.
Σε δύο εβδομάδες από σήμερα, θα έχουμε μια αίσθηση του κατά πόσο η Ixchel - και οι εκπρόσωποι - άκουσαν την έκκληση της Figueres.
Τελικά, σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Σε μια νέα συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο για το Κλίμα που ολοκληρώθηκε στο Κανκούν του Μεξικού, μια συμφωνία όμως που πρακτικά τίποτε το νέο και το ελπιδοφόρο δεν φέρνει στην επικαιρότητα, ούτε αλλάζει την ατζέντα στο φλέγον θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος.
Κι αυτό γιατί οι περίπου 200 συμμετέχοντες εκπρόσωποι ισάριθμων κρατών, επισήμως συνυπέγραψαν το κείμενο που έφερε προς ψήφιση η «διοργανώτρια» χώρα του Μεξικού, ένα κείμενο όμως που ΔΕΝ προβλέπει οριστικές και τελικές ρήτρες ως προς το μείζον θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ούτε κυρώσεις ή έστω οικονομικές ποινές για όσους δεν «συμμορφώνονται» στα εκάστοτε όρια εκπομπών αερίων ρύπων.
«Κανκούν» στη γλώσσα των Μάγια σήμαινε «η φωλιά των φιδιών». Η μεγαλύτερη πόλη των Μάγιας στη χερσόνησο του Γιουκατάν απέχει μόλις 178 χλμ. από το Κανκούν, και αρκετά είναι τα τουριστικά γραφεία που διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές.
Το Κανκούν και η Χερσόνησος του Γιουκατάν, στην οποία βρίσκεται το θέρετρο, είναι η περιοχή όπου προσέκρουσε στη Γη ένας αστεροειδής πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, προκαλώντας σημαντικές μεταβολές στο παγκόσμιο κλίμα αλλά και την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Επίσης, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι, λόγω αυτής της κλιματικής αλλαγής, επήλθε το τέλος του πολιτισμού των Μάγια, καθώς σημειώθηκαν μεγάλες περίοδοι ξηρασίας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες και να περιοριστεί δραστικά η παραγωγή ειδών διατροφής, ωθώντας σε εξεγέρσεις που οδήγησαν στο τέλος του πολιτισμού τους.
Το Κανκούν είναι ένας τεχνητός παράδεισος, ένας από τους συνήθεις προορισμούς για νεόνυμφους και κυρίως πλούσιους Αμερικανούς. Πολλοί υποστηρίζουν πως όλο αυτό το σκηνικό στήθηκε εις βάρος του περιβάλλοντος, καθώς οι Μεξικανοί επενέβησαν στη λιμνοθάλασσα για να κατασκευάσουν μαρίνες και κατέστρεψαν παρθένα δάση για να χτίσουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες. Το περιβάλλον φαίνεται πάντως πως εκδικείται. Τα τελευταία χρόνια οι τυφώνες που έπληξαν την περιοχή επέφεραν αλλαγές και στις παραλίες του, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
 Πηγή (για άλλες πληροφορίες για το Κανκούν ΕΔΩ και ΕΔΩ)
το είδα εδώ