Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ισπανία

 


Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση Θαπατέρο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την Ισπανία η κυβέρνηση Θαπατέρο ως απάντηση στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, σκληραίνοντας τη στάση της έναντι των απεργών.




«Είχαμε πει ότι αν η κατάσταση στα αεροδρόμια δεν ομαλοποιηθεί, θα κηρύξουμε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί.


Βάσει του Συντάγματος, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αιχμής όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οφείλουν να προσέλθουν στην εργασία τους. Σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών.


Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν ξαφνικά τις θέσεις τους χθες το απόγευμα, γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο μεγάλου μέρους του ισπανικού εναέριου χώρου και χάος σε μεγάλα αεροδρόμια.


Τουλάχιστον 250.000 επιβάτες δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, ενώ ακυρώθηκαν τουλάχιστον 2.000 πτήσεις. Σύμφωνα με την Ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας AENA, το 70% των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους ή δεν προσήλθαν χωρίς προειδοποίηση.


Η κινητοποίηση έλαβε χώρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει με νόμο νέα ωράρια εργασίας, ενώ οι ελεγκτές βρίσκονται σε διένεξη με το υπουργείο Μεταφορών και την AENA για μισθολογικά και άλλα εργασιακά ζητήματα εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.


Από χθες η ισπανική κυβέρνηση έχει θέσει τα αεροδρόμια υπό τον έλεγχο του στρατού την ώρα που μετά την Iberia κι άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ryanair, η Air France, η KLM, η Easy Jet και η Thai Airways ανακοίνωσαν ότι ματαιώνουν τις πτήσεις τους.
τα ΝΕΑ


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2010/12/blog-post_8648.html#ixzz17AR04UBI