Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Πρώτα τρόικα - Στρος Καν, μετά το υπουργικό, για τις συμβάσεις

Το υπουργείο Εργασίας συνέθεσε τις προτάσεις εργοδοτών και ΓΣΕΕ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και ο Παπανδρέου καταθέτει το νομοσχέδιο στην... τρόικα.
Θα μιλήσει «ρεαλιστικά» ο Στρος-Καν. Φαντασία έχουμε, καταλάβαμε Θα μιλήσει «ρεαλιστικά» ο Στρος-Καν. Φαντασία έχουμε, καταλάβαμε Υστερα από αντιπαραθέσεις ημερών, κλειστές συσκέψεις, υπαναχωρήσεις και απειλές αναφορικά με τις δρακόντειες προβλέψεις του αναθεωρημένου Μνημονίου, η
1 Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται και θα κηρύσσονται υποχρεωτικές όπως και σήμερα (από τον/την υπουργό Εργασίας έπειτα από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας). Η τρόικα επέμενε στην τήρηση της... αυγουστιάτικης εκδοχής του Μνημονίου (πρώτη αναθεώρηση), που προέβλεπε μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Αρα, οι εργοδότες είχαν συγκεκριμένους οικονομικούς λόγους μη συμμετοχής στις εργοδοτικές ενώσεις, στο βαθμό που αυτό θα σήμαινε υψηλότερες αποδοχές στο προσωπικό. Εδώ βρίσκεται και το σπέρμα της διάλυσης των ενώσεων και συνδικάτων (στο βαθμό που δεν θα υπάρχει αντίστοιχος συνομιλητής) και άρα η κατάρρευση του συστήματος μισθών στην Ελλάδα. Αυτό το σημείο μοιάζει το πιο δύσκολο των προωθούμενων διατάξεων.
2 Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των αντίστοιχων κλαδικών και κατά συνέπεια, δυνητικά, θα μπορούν να προβλέπουν και μικρότερες αποδοχές. Δεν θα υπάρχει όριο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι τυχόν μελλοντικές μειώσεις. Και αυτό, γιατί στην πρόβλεψη για μείωση των μισθών, ανά επιχείρηση, έως και 12% έναντι του κλαδικού μισθού, ρύθμιση που αρχικά είχε τεθεί στο σχέδιο της κ. Κατσέλη, απαλείφθηκε ύστερα από τις αντιρρήσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, με το επιχείρημα ότι «οι εργοδότες θα διεκδικούν αυτό το ποσοστό μείωσης οριζόντια για όλους, με το... ακλόνητο επιχείρημα ότι το λέει ο νόμος. Θέλουμε όλες οι ρυθμίσεις να περνούν από τα σωματεία και τη βάσανο των εργατικών συνελεύσεων», κατέληξε. Βεβαίως δεν υπάρχει θέμα μείωσης των αποδοχών κάτω από το μισθό ασφαλείας (740 ευρώ).
3 Οι ειδικές συμβάσεις θα υπογράφονται μόνον όπου λειτουργούν σωματεία (επιχειρήσεις με τουλάχιστον 50 άτομα), ενώ κάτω από αυτό το όριο η διαπραγμάτευση του ιδιοκτήτη θα γίνεται με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο (ομοσπονδία). Κατά συνέπεια, θα ατονούν τυχόν εκβιασμοί σε επίπεδο επιχείρησης, ενώ η ομοσπονδία είναι εξαιρετικά δύσκολο άλλα να συνομολογεί σε επίπεδο κλάδου και άλλα σε επίπεδο μεμονωμένης επιχείρησης. Εκτός και εάν πείθεται για την ύπαρξη αναπόδραστων προβλημάτων διασφάλισης των θέσεων εργασίας.
4 Η διάρκεια των ειδικών συμβάσεων θα είναι ετήσια και θα αναθεωρείται κάθε χρόνο. Δεν τίθεται ανώτατο όριο ετών επανάληψης των ειδικών συμβάσεων, αρκεί αυτή η σύμβαση, ή παραπλήσια, να επικυρώνεται κάθε φορά από τον σύλλογο εργαζομένων. Εως τώρα υπογράφονται 200 επιχειρησιακές συμβάσεις το χρόνο και δυνητικά έχουν αυτή την ευχέρεια άλλες 100. Αρα, συνολικά, 300 επιχειρησιακά σωματεία το χρόνο θα έχουν την ευχέρεια υπογραφής ειδικής σύμβασης. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία η ψήφος των εργαζομένων και η επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων...
Υποπτοι σύλλογοι
Με βάση τα δεδομένα στην αγορά και τη συμπεριφορά των προεδρείων των επιχειρησιακών συλλόγων, κύκλοι της ΓΣΕΕ εκτιμούσαν ότι θα είναι λίγες οι περιπτώσεις δόλιας μείωσης των αποδοχών με συμφωνία ορισμένων συλλόγων. Ως ύποπτοι σύλλογοι αναφέρονται 1-2 στις τράπεζες, 3-4 σε μεγάλες -κυρίως εμπορικές- επιχειρήσεις και ένας μεγάλος αριθμός στο χώρο των εταιρειών φύλαξης.
Αν το εν λόγω σχέδιο κατατεθεί τελικά στη Βουλή, θα πρόκειται για σημαντική βελτίωση εν σχέσει με τις ρυθμίσεις του Μνημονίου. Και θα είναι πιο εύκολη η υποστήριξή του από την κ. Κατσέλη έναντι των βουλευτών της κυβέρνησης. Και αυτό, καθώς δεν υπάρχει επιχείρημα για το δημοσιονομικό όφελος από μια οριζόντια μείωση των μισθών (κάτι που θα προκαλέσει εμβάθυνση της ύφεσης και μείωση των κρατικών εσόδων-φόρων).
Το θέμα των συμβάσεων θα τεθεί σήμερα από την κ. Κατσέλη στους εκπροσώπους της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ενώ θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του Γ. Παπανδρέου με τον Ντομινίκ Στρος Καν. Μάλιστα, τις ανωτέρω προϋποθέσεις αναμένεται να θέσουν και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στο γενικό διευθυντή του ΔΝΤ την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή. Το νομοσχέδιο συζητείται την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο. *
πηγή
κυβέρνηση κατέληξε στις ακόλουθες ρυθμίσεις: