Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

S. Carlson: “Μικρή η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Συνέντευξη στο Νεκτάριο Β. Νώτη


Τους λόγους, για τους οποίους η Moody΄s απειλεί με υποβάθμιση την ελληνική οικονομία, εξηγεί –με αποκλειστική της συνέντευξη στο Capital.gr– η αντιπρόεδρος και επικεφαλής ανάλυσης της Moody΄s, Sarah Carlson. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του οίκου αξιολόγησης, που μιλά για επανεξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, η κ. Carlson χτυπάει καμπανάκι, βλέποντας σημαντικούς κινδύνους για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, και μιλά για τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Με την έκθεση να αναφέρει ως λόγους της πιθανής αναθεώρησης της αξιολόγησης την υστέρηση στα έσοδα, τα υψηλά επίπεδα του χρέους και την αβεβαιότητα στην παροχή επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα, ρωτήσαμε την αναλύτρια της Moody΄s γιατί κατέληξε τώρα σε αυτές τις διαπιστώσεις, όταν πρόκειται για προβλήματα, που ήδη υπήρχαν.

“Η ουσιαστική ανοδική αναθεώρηση του επιπέδου του χρέους είναι κάτι που ανακοινώθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα. Το άλλο θέμα, που είναι εξίσου σημαντικό ως μέρος της διαδικασίας, είναι να επισκεπτόμαστε τη χώρα και να συζητάμε με ανθρώπους. Έτσι, είχα την ευκαιρία να περάσω αρκετές ημέρες στην Αθήνα, μιλώντας με αξιωματούχους, με στελέχη του ιδιωτικού τομέα, και πανεπιστημιακούς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας ανάλυσης. Μόλις επέστρεψα από αυτό το ταξίδι, είχα την ευκαιρία να επεξεργαστώ όλες αυτές τις πληροφορίες και να αποφασίσω αν έπρεπε ή όχι να θέσουμε την αξιολόγηση σε προοπτική πιθανής υποβάθμισης. Υπάρχει μια διαδικασία, που ακολουθούμε και αυτό έκανα.”

Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτό που προβληματίζει τον οίκο σε ό,τι αφορά την παροχή επιπλέον βοήθειας;


“Αυτό που λέμε είναι πως υπάρχει αβεβαιότητα. Έτσι, για να είμαι ξεκάθαρη, δεν λέμε ότι η βοήθεια δεν θα είναι εκεί, αλλά ότι η ακριβής φύση και οι συνθήκες της βοήθειας, που θα έρθει μετά τον Ιούνιο του 2013 και οι επιπτώσεις για τους κατόχους ομολόγων, είναι νεφελώδεις, δεν είναι ξεκάθαρες.”


Με δεδομένο ότι συνήθως η τελική αξιολόγηση διαρκεί από λίγες ημέρες έως και τρεις μήνες από τη δημοσιοποίηση της προειδοποίησης, ποια είναι τα σημεία – κλειδιά για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι την τέταρτη δόση;


“Σε αυτά, που θα σταθούμε μέχρι την τέταρτη δόση είναι στους παράγοντες που θα καθορίσουν την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος σε διατηρήσιμα επίπεδα, δηλαδή στην ονομαστική ανάπτυξη και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα από τα πράγματα, που η Ελλάδα πρέπει να κάνει για το χρέος, είναι να δημιουργήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο και αυτό απαιτεί περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Συνεπώς, ένα από τα πράγματα που επικεντρωνόμαστε είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2012-2014 όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την οικονομική μεταρρύθμιση.

Επίσης, δίνουμε προσοχή στην εφαρμογή, στην υλοποίηση. Η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει νομοθεσία – ορόσημο, όπως η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας και φυσικά υπάρχει το μεγάλο πακέτο, που πέρασε αυτή την εβδομάδα.

Όμως, η ψήφιση των νομοσχεδίων είναι το πρώτο βήμα. Η εφαρμογή των νόμων και η εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων είναι εξίσου κρίσιμες για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας προσαρμογής. Ο κίνδυνος, λοιπόν, της εφαρμογής της προσαρμογής είναι ιδιαίτερα υψηλός αυτή τη χρονιά, για πολιτικούς και διοικητικούς λόγους. Είναι μεγάλη πρόκληση να εφαρμόσουν αυτό τον όγκο μεταρρυθμίσεων. Το επόμενο ζήτημα, που προσέχουμε, είναι το εξωτερικό περιβάλλον. Οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι επιδόσεις των οικονομιών, που επηρεάζουν την Ελλάδα, και οι επιδόσεις των αγορών. Διότι δεν εξετάζουμε τη βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά αν συγκεκριμένες συνθήκες παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.”


Η Sarah Carlson απαντά και στο ερώτημα του Capital.gr για το αν η εφαρμογή των νόμων θα ήταν ευκολότερη ή όχι με την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.


“Δεν είναι ένα ενδεχόμενο, που θεωρούμε ότι συγκεντρώνει πολύ μεγάλη πιθανότητα, γι΄αυτό και δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις πάνω σε αυτό. Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ μεγάλη οικονομική υποστήριξη από την Ευρωζώνη. Ούσα μέλος της Ευρωζώνης, αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Υπάρχει η διμερής βοήθεια και επίσης η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.”

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, η Sarah Carlson υποστηρίζει ότι ιστορικά, με αξιολόγηση Ba1 (σημ: που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία), η πιθανότητα χρεοκοπίας τόσο σε κράτη όσο και σε επιχειρήσεις, είναι περίπου 7%. “Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα είναι ουσιαστικά χαμηλότερη από ό,τι βλέπει η αγορά. Η αξιολόγηση, όμως, είναι υπό αναθεώρηση”, σημειώνει με νόημα η αναλύτρια της Moody΄s.



Πηγή:www.capital.gr