Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Παραλαβή των πρώτων κυπριακών υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ΑW-139ΑW

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη παραλαβή των δύο υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ΑW-139, τα οποία θα ενισχύσουν τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Κύπρου, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις δυνατότητες Έρευνας & Διάσωσης (SAR) της Κυπριακής Δημοκρατίας. ”Τα δύο νέα ελικόπτερα θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων, της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης και της πραγματοποίησης επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Οργανισμού FRONTEX”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λ. Λουκά. 

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι τα δύο νέα ελικόπτερα, ο ”Ιάσων” και ο ”Αχιλλέας”, θα αποτελούν την «από αέρος σιδερένια γροθιά κατά του εγκλήματος» αλλά και τη σύγχρονη ασπίδα προστασίας από τους εξωτερικούς κινδύνους.
”Είναι εξοπλισμένα με πρωτοποριακά οπτικοακουστικά συστήματα, τα οποία μας παρέχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα πραγματοποίησης νυκτερινών επιχειρήσεων. Αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι και 167 κόμβους την ώρα και η ακτίνα δράσης τους ανέρχεται στα 517 ναυτικά μίλια, απόσταση που υπερκαλύπτει το FIR Λευκωσίας για μετάβαση στο πιο μακρινό σημείο, πραγματοποίηση επιχείρησης και επιστροφή στη βάση τους, χωρίς την αναγκαιότητα ανεφοδιασμού. Τα νέα αυτά ελικόπτερα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 15 ναυαγών ή τριών ασθενών σε φορεία. Το κάθε ένα διαθέτει σύστημα αυτόματης εκτόξευσης δύο σχεδίων διάσωσης, χωρητικότητας 17 ατόμων η κάθε μια”, συμπλήρωσε.
Σημειώνεται πως τα δύο AW-139 του κυπριακού υπουργείου Δικαιοσύνης που αποκτήθηκαν με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαική Ένωση, παραδόθηκαν νωρίτερα από τα τρία ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς ιδίου τύπου, για τα οποία είχε γίνει παραγγελία το Δεκέμβριο του 2008.


strategyreport