Η Τεχεράνη στέλνει τον στόλο της στην Μεσόγειο, ενώ έρευνες για πετρέλαιο ξεκινούν και στη Μαύρη Θάλασσα. Μέσα σε ένα ταραχώδες διεθνές περιβάλλον, οι τελευταίες αυτές κινήσεις, σε συνδυασμό και με τις εξεγέρσεις στις χώρες της περιοχής, δημιουργούν νέες συνθήκες.
Μετά την αποτυχία των συνομιλιών για τα πυρηνικά του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα στείλει πλοία της , μέσω του Σουέζ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Η παρουσία των ιρανικών πολεμικών πλοίων έρχεται ως απάντηση στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στη Θάλασσα της Αραβίας. Στον Στόλο θα μετέχουν και θωρηκτά Camoran, ιρανικής κατασκευής.
Ο υπαρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων του Ιράν, Αντιναύαρχος Γκουλάμ Ρεζά Μπιν Γκχάμ δήλωσε ότι ο Στόλος θα παραμείνει στη Μεσόγειο επί ένα χρόνο.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποια χώρα θα αναλάβει τον ανεφοδιασμό των πλοίων. Ο δυτικός κόσμος κοιτάζει με καχυποψία την Τουρκία, η οποία θα αναλάβει πιθανότατα την τροφοδοσία των πλοίων.
Έρευνες της Exxon Mobile στη Μαύρη Θάλασσα
Στο μεταξύ, το υπερσύγχρονο βαθυσκάφος Deepwater Champion της εταιρίας Exxon Mobile που κατασκευάστηκε στη Νότιο Κορέ,α αναμένεται να φτάσει στην Κασταμονή της Μαύρης Θάλασσας στις αρχές Μαρτίου, όπου θα ξεκινήσει τις έρευνες του στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής.
Το Deepwater Champion έχει τη δυνατότητα να κάνει έρευνες σε βάθος 12.200 μέτρων . Θεωρείται ερευνητικό σκάφος 6ης γενιάς. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να κάνει ταυτόχρονα έρευνα και άντληση πετρελαίου.
Ο γενικός διευθυντής της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) κ. Μεχμέτ Ουϊσάλ δήλωσε: «Το σκάφος αυτό θα πραγματοποιήσει την πρώτη του έρευνα στην Τουρκία και, πρώτα ο Θεός, θα παραμείνει στη χώρα μας. Ο προϋπολογισμός της εταιρίας μας για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα είναι γύρω στα 200εκατομμύρια δολάρια. Βάσει της συμφωνίας που υπογράψαμε με την Exxon Mobile , η αμερικανική εταιρία θα καταβάλει όλα τα έξοδα της έρευνας. Η Τουρκία θα συμμετάσχει στα έξοδα άντλησης του πετρελαίου που τυχόν θα βρεθεί. Η Exxon Mobile θα εισπράξει τα έξοδα της έρευνας από την παραγωγή του πετρελαίου που θα βρεθεί».
http://www.elzoni.gr/html/ent/985/ent.5985.asp