Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι Κύπριοι έπαψαν να ενημερώνουν την Αθήνα το τι διαπραγματεύονται με το Ισραήλ

Η αποκάλυψη της «Δ» ότι η κυπριακή κυ­βέρνηση είχε κρατήσει μυστική και από την Αθήνα, τη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Απο­κλειστικής Οικονομικής Ζώνης φέρνει στην επι­φάνεια ένα μείζονος σημασίας γεγονός. Ενα γε­γονός που αφορά τις σημερινές σχέσεις των δύο συγγενικών χωρών με τα όμαιμα έθνη και απο­καλύπτει μία δικαιολογημένη δυσπιστία από την πλευρά της Λευκωσίας. Υπό διαφορετικές συν­θήκες είναι βέβαιον ότι η Αθήνα θα είχε πλή­ρη ενημέρωση για τις προθέσεις της Λευκωσί­ας.
Εξίσου βέβαιο είναι ότι θα είχε ζητηθεί από το μητροπολιτικό κέντρο η διατύπωση και των δικών του απόψεων, αλλά και η σχετική διπλω­ματική βοήθεια, έτσι ώστε η ισραηλινοκυπριακή συμφωνία να έχει την ταχύτερη και πλέον αί­σια κατάληξη.


ΦΑΙΝΕΤΑΙ όμως ότι οι Κύπριοι, τη φορά αυ­τή, καθοδηγήθηκαν από την πικρή εμπειρία τους από τη γενικότερη στάση των Ελλήνων σοσιαλι­στών στο Κυπριακό. Η δυσπιστία της Λευκωσί­ας έναντι της σημερινής κυβέρνησης των Αθη­νών είναι εύλογη και οι φόβοι δικαιολογημένοι για τυχόν υπονόμευση της συμφωνίας τους με το Ισραήλ από την ψοφοδεή σοσιαλιστική κυ­βέρνηση, αλλά και τα δείγματα της διπλωματι­κής της οσφυοκαμψίας που είχε δείξει στο πα­ρελθόν. Με άλλα λόγια οι Κύπριοι:
- Δεν μπορούν να λησμονήσουν την αποδυ­νάμωση της άμυνας τους από τους «εκσυγχρονιστές» του κ. Σημίτη,οι οποίοι, υπό την αμερικανι­κή πίεση, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τουρ­κία, δεν αποτόλμησαν να εγκαταστήσουν τους ρωσικούς πυραύλους S-300, που είχαν αγορα­σθεί για την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατί­ας, έναντι της τουρκικής επιβουλής. Οι πύραυλοι αυτοί σκουριάζουν κάπου στην Κρήτη προκει­μένου να μη δυσαρεστηθούν οι Τούρκοι.
- Δεν μπορούν να λησμονήσουν την προπα­γάνδα που έκαναν οι Ελληνες σοσιαλιστές υπέρ του κατάπτυστου Σχεδίου Ανάν, το οποίο με συ­ντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν οι Κύπριοι.
- Ασφαλώς δε, λαμβάνουν σοβαρά υπ‘ όψιν:
(α) τη σημερινή διακριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη συνεχώς προκαλούσα Τουρκία,
(β) την αποφυγή κάθε ενέργειας, έστω και νόμιμης και αναγνωριζόμενης από τις διε­θνείς Συμβάσεις, που ενώ θα ευνοούσε τα εθνι­κά συμφέροντα, θα ενοχλούσε τη γείτονα,
(γ) την ολοένα και πιο φανερή διάθεση των Ελλήνων κυβερνητικών «υπηκόων» του Διεθνούς Νομι­σματικού Ταμείου για μία ελληνοτουρκική προ­σέγγιση μέσα από κάποιου είδους συνεκμετάλ­λευση στο Αιγαίο.
ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ αμφιβολία ότι η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο όσο και κυρίαρχο κράτος, μέ­λος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πράγμα το οποίο ενισχύει ακόμη περισσότερο το παλιό δόγμα ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπα­ρίσταται». Τα τελευταία όμως αυτά γεγονότα που σχετίζονται με την Αποκλειστική Οικονο­μική Ζώνη της Κύπρου, – την οποία τολμά να οριοθετήσει το μικρό συγγενικό μας κράτος, αλλά η Μητέρα Πατρίδα δεν τολμά φοβούμε­νη και τον ίσκιο της – επιβεβαιώνουν και κάτι άλλο. Οτι οι Κύπριοι αποφεύγουν πλέον ακόμη και τη συμπαράσταση αυτή, επειδή γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τους παρασχεθεί από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση.


Εφημερίδα: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΣΕΛ.10 (28.01.2011) - gdailynews