Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τυνησία: Έκοψαν τον λαιμό καθολικού ιερέα


(Reuters) - Ένας πολωνός ιερέας δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα της Τυνησίας την Παρασκευή, όπως αναφέρουν κρατικά μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατά την πιο πρόσφατη αύξηση θρησκευτικών εντάσεων από την επανάσταση του περασμένου μήνα.
Ο Mark Marios Rebaski βρέθηκε νεκρός στη Σχολή της Παναγίας στο Manouba όπου εργαζόταν, όπως αναφέρει το Tunisia Africa Press. Ο λαιμός του είχε κοπεί.
«Το Υπουργείο Εσωτερικών καταδικάζει την πράξη αυτή και εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο. Με βάση τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας της μεθόδου της δολοφονίας, εκτιμάται ότι μια ομάδα τρομοκρατών φασιστών ακραίων τάσεων ήταν πίσω από αυτό το έγκλημα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.
Οι διαμαρτυρίες κατά των αρχών διογκώθηκαν σε μια λαϊκή εξέγερση τον περασμένο μήνα δημιουργώντας αναταραχή στην Τυνησία, που ανάγκασε τον πρόεδρο Zine Al-Abidine Ben Ali να φύγει για τη Σαουδική Αραβία και ενθαρρύνοντας μια παρόμοια επανάσταση στην Αίγυπτο.
Η διακυβέρνηση από τον Ben Ali, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία στην κατ 'εξοχήν μουσουλμανική Τυνησία το 1987, είχε ρωγμές από το ισλαμιστικό κίνημα και τους πολιτικούς του αντιπάλους και θεωρήθηκε από πολλούς ως ένας καταπιεστικός κυβερνήτης. Οι εκλογές για την αντικατάστασή του αναμένονται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
«Αυτοί οι εξτρεμιστές επωφελούνται από μια έκτακτη κατάσταση για να διαταράξουν την εθνική ασφάλεια και να βυθίσουν τη χώρα μας στη βία», έλεγε η ανακοίνωση του υπουργείου. Δεν ανέφερε για ποια μορφή εξτρεμισμού υπάρχουν υποψίες.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας καταδίκασε τα όσα συνέβησαν μπροστά από τη μεγάλη συναγωγή της Τύνιδας από «εξτρεμιστών».
Λίγο πριν ξημερώσει το Σάββατο, μια ομάδα ανδρών φώναζε το σύνθημα «Εβραίοι φύγετε. Ο στρατός του Μωάμεθ επιστρέφει», σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν μέσω του Διαδικτύου.
Εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας, ο Ρενέ Τραμπελσί, είπε ότι οι άνδρες αυτοί ήταν μέλη του ισλαμιστικού κινήματος Ελ Ταχρίρ που ήταν «ιδιαίτερα αθόρυβο υπό το καθεστώς του Μπεν Άλι και τώρα θέλει να σκορπίσει το χάος».