Ανάστατος είναι ο αγροτικός κόσμος από τα νέα για τυχόν πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, μετά την απαίτηση της τρόικας.
Μια τέτοια προοπτική αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω, καθώς 65% των αγροτικών νοικοκυριών έχουν υποθηκεύσει τα υπάρχοντά τους στην ΑΤΕ, δηλαδή αυτομάτως η αγροτική γη, και όχι μόνο, αλλάζει χέρια. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής που ήξερε ο αγροτικός κόσμος ήταν ότι το επιχειρησιακό σχέδιο για την Αγροτική Τράπεζα προέβλεπε:
* Πώληση της κερδοφόρας συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Α.Ε., στην οποία είναι βασικός μέτοχος.
* Αποδέσμευση από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, στην οποία κατέχει σχεδόν 83% των μετοχών και η οποία τα τελευταία χρόνια, με ολέθριες πολιτικές αποφάσεις, πνέει τα λοίσθια.
* Αγωνία επικρατεί και στους τευτλοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, που δίνουν την παραγωγή τους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά και στους εργαζόμενους στα εργοστάσια.
«Δεν έχουν το θάρρος να μας πουν τι συμβαίνει. Κόβουν μισθούς απ' όλους, εκτός από τους δικούς τους. Μένουμε 450 εργαζόμενοι στο δρόμο, 7.500 παραγωγοί, μεταφορείς κ.ά. Με τη ζάχαρη στην Ελλάδα ασχολούνται συνολικά 30.000 άτομα! Πώς γίνεται να μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη; Από τη Θεσσαλία ώς τον Εβρο ασχολούνται με το τεύτλο. Το 60%-65% των αγροτών έχουν υποθηκεύσει τα σπίτια, τα χωράφια, τα τρακτέρ τους στην Αγροτική Τράπεζα. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;» μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζάχαρης Ελλάδας, Μανώλης Λαγογιάννης.
Τυχόν πώληση της Αγροτικής Τράπεζας θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σ' όλη την ελληνική περιφέρεια: αγρότες, συνεταιρισμοί, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, έχουν πάρει δάνεια, υποθηκεύοντας γεωργικό κλήρο, ζωικό κεφάλαιο, κτιριακές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές μονάδες, οικόπεδα κ.ά. Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι ΕΑΣ που έχουν χρέη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ στην ΑΤΕ.