Ολόκληρος ο αραβικός κόσμος μοιάζει με ηφαίστειο που έχει ενεργοποιηθεί, και κινείται στους ρυθμούς των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο. Διαδηλώσεις υποστήριξης διοργανώθηκαν σε Λίβανο και Ιορδανία, από τη Συρία μεταδόθηκε βίαιη αποτροπή παρόμοιας προσπάθειας, ενώ στο Μαρόκο προγραμματίζεται δυναμική κινητοποίηση κατά
του εκεί καθεστώτος. Από το..... Λίβανο, μεταδόθηκε ότι δεκάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που φρουρούσαν την πρεσβεία της Αιγύπτου στη Βηρυτό, όταν προσπάθησαν να απομακρύνουν το συρματόπλεγμα για να φτάσουν στο κτήριο. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί αφότου ξεκίνησαν οι αιματηρές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο.
Στη Βηρυτό διαδηλωτές συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από την πρεσβεία από το περασμένο Σάββατο, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην αιγυπτιακή εξέγερση.
Στην Ιορδανία, δεκάδες πολίτες διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου στο Αμάν, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την αιγυπτιακή εξέγερση. Οι συμμετέχοντες, κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα, ζητώντας από τον Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία. Καταδίκασαν, επίσης, τις επιθέσεις των υποστηρικτών του εναντίον του πλήθους των υπέρ της δημοκρατίας διαδηλωτών ως «απεχθές έγκλημα».
Εξάλλου, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε, από τη Νέα Υόρκη, ότι στη Συρία οι αρχές απέφυγαν να παρέμβουν στην επίθεση που δέχθηκαν 15 άνθρωποι οι οποίοι επιχείρησαν να ξαγρυπνήσουν με αναμμένα κεριά, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εξεγερμένους της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την καταγγελία, είκοσι άντρες ντυμένοι με πολιτικά ρούχα κτύπησαν και διέλυσαν την ομάδα των 15 διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος της οργάνωσης, η Σουχαΐρ Ατασί, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από αστυνομικό τμήμα σε περιοχή της παλιάς πόλης της Δαμασκού.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, «ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ φαίνεται ότι αντέγραψε μία σελίδα από το βιβλίο κανονισμών του Αιγύπτιου ομολόγου του. Οι δυνάμεις ασφαλείας του δεν είναι ευχαριστημένες πλέον απλώς με την απαγόρευση διαδηλώσεων. Φαίνεται ότι ενθαρρύνουν κακοποιούς να επιτίθενται σε ειρηνικούς διαδηλωτές.»
Και αντικαθεστωτικό κύμα
Εν τω μεταξύ, και στο Μαρόκο επίκειται λαϊκή κινητοποίηση κατά του καθεστώτος. Μία ομάδα νέων Μαροκινών απηύθυνε έκκληση μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, για την διοργάνωση ειρηνικής διαδήλωσης στις 20 Φεβρουαρίου, με στόχο να απαιτηθεί ευρεία πολιτική μεταρρύθμιση στη χώρα. Το διαδίκτυο είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τυνησία και την Αίγυπτο.
«Καλούμε όλους τους Μαροκινούς να διαδηλώσουν στις 20 Φεβρουαρίου για την αξιοπρέπεια του λαού και για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται σε λογαριασμό του Facebook ο οποίος διαθέτει 3.400 υποστηρικτές. Ζητείται, ακόμα, η μεταρρύθμιση του Συντάγματος, η παραίτηση της σημερινής Κυβέρνησης και η διάλυση του Κοινοβουλίου.
«Το Μαρόκο έχει από καιρό δεσμευθεί για μία αμετάκλητη δημοκρατική διαδικασία και για το άνοιγμα του χώρου των ελευθεριών» δήλωσε, από την πλευρά του, και ως απάντηση στην προγραμματισμένη κινητοποίηση, ο Υπουργός Επικοινωνιών και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χαλίντ Νασιρί.
Μήνυμα και προς την Υεμένη
Στο άλλο ανοιχτό μέτωπο στον αραβικό κόσμο, την Υεμένη, παρεμβαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, προτρέποντας τον να παραμείνει πιστός στην υπόσχεσή του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε, επίσης, να διασφαλιστεί ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα συνεχίσουν να επιτρέπονται στη χώρα και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα τηρούν συγκρατημένη στάση απέναντί τους. Αντιμέτωπος με ένα κύμα διαδηλώσεων που ξεσηκώθηκαν σε έναν αριθμό Αραβικών κρατών, ο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ υποσχέθηκε να βάλει τέρμα στη 32χρονη ηγεμονία του, με το τέλος της θητείας του το 2013, και να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.