Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ταραχές και στο Μαρόκο

Παρά το γεγονός ότι όλοι θεωρούσαν το Μαρόκο ως μια όαση πολιτικής σταθερότητας στα όσα διαδραματίζονται στις αραβικές χώρες, διαψεύστηκαν.
Περίπου 10.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ραμπάτ, καθώς και σε άλλες πόλεις, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος, κατά τη διαφθοράς και της κυβέρνησης.
Κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη, ακόμα και οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν...

 απούσες στην αρχή της διαδήλωσης.
Προς το παρόν ο νυν βασιλιάς της χώρας, Μοχάμεντ ο 6ος, δείχνει να ξεφεύγει των «πυρών» των πολιτών. Οι εκλογές είναι τυπική υπόθεση δεδομένου ότι ο βασιλιάς αποφασίζει για όλα τα θέματα κι αυτό ήταν ένα από τα φερόμενα αιτήματα των πολιτών, που ζητούσαν βασιλεία αντίστοιχη της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας κ.λπ.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της κυβέρνησης κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ως υποκινούμενους από ξένους πράκτορες ή ως ομοφυλόφιλους… κι όλα αυτά τα χαριτωμένα, σε δημόσιες δηλώσεις τους!

Η κατάσταση φαίνεται να εξαπλώνεται και είναι ευκαιρία για πολλές αραβικές χώρες να γυρίσουν σελίδα και να ξεφύγουν από την οικογενειοκρατία που τους μαστίζει και η οποία δημιουργεί σοβαρές ανισότητες. Δεδομένης όμως της ύπαρξης ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν της κατάστασης, οι όποιες μεταβάσεις θα πρέπει να γίνουν με ελεγχόμενο ρυθμό. Αυτό συνεπάγεται και την αυξημένη προσοχή των ΗΠΑ.

Defence-point.gr