Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ!

 
Την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ομάρ Σουλεϊμάν, προσθέτοντάς ότι την εξουσία αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
Στο άκουσμα της είδησης, ξέσπασαν πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και σε όλες τις άλλες πόλεις της Αιγύπτου.
Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ εγκατέλειψε το Κάιρο, μαζί με τη σύζυγό του, και μετέβη στο εξοχικό που διατηρεί στο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τα ελικόπτερα που..... απογειώθηκαν από το προεδρικό μέγαρο ήταν δύο, ενώ η είδηση, που μεταδόθηκε πρώτα από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επιβεβαιώθηκε επισήμως από Αιγύπτιους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, περισσότεροι από 1.000.000 διαδηλωτές έχουν κινητοποιηθεί στο Κάιρο και 400.000-500.000 στην Αλεξάνδρεια.
Εκατοντάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και σε πολλές πόλεις της χερσονήσου του Σινά. Ένας άντρας σκοτώθηκε στην πόλη Aλ Αρίς στη χερσόνησο του Σινά και ακόμη 20 τραυματίστηκαν, όταν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άντρας πυροβολήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στις στέγες κτιρίων.

Περίπου 1.000 Αιγύπτιοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στο Αλ Αρίς και προσπάθησαν να απελευθερώσουν κρατουμένους, ενώ αντάλλαξαν πυρά και με τους αστυνομικούς, που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στη σκεπή του κτιρίου, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα που βρίσκονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα και πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.

Παραίτηση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος

Σύμφωνα με το BBC, ο Χοσάμ Μπαντράουι, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι παραιτείται, καθώς είναι απογοητευμένος από το διάγγελμα που απηύθυνε στο λαό την Πέμπτη ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

"Πρόκειται για την παραίτησή μου τόσο από τη θέση μου όσο και από το κόμμα" δήλωσε ο κ. Μπαντράουι, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαγιάτ. "Η σύσταση νέων κομμάτων με νέο τρόπο που θα αντικατοπτρίζουν νέες σκέψεις και ιδέες είναι κάτι πολύ καλό για την κοινωνία τώρα, στο παρόν στάδιο" συμπλήρωσε.

protothema.gr