Ο ένας στους τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους θα φύγει από το δημόσιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια "με το καλό ή με το κακό". Δηλαδή με συνταξιοδότηση ή με απόλυση! Πρώτοι στην σειρά απόλυσης οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με σχέση αορίστου χρόνου, οι οποίοι θα κριθούν υπεράριθμοι και μη αναγκαίοι!
Σαφέστατος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε στην εν λόγω αποκάλυψη μιλώντας σε .....
οικονομικό συνέδριο στο Λαγονήσι. Πιθανότατα ο αριθμός να είναι και μεγαλύτερος αν εννοεί ότι θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός κατά 150.000, την επόμενη τετραετία, αφού υπάρχουν και αυτοί που θα προσληφθούν. Κάποιοι λίγοι...
Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 82.000, περίπου, ενώ αναγνώρισε ότι για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κάθε Έλληνας έπραξε προσωπικές και μεγάλες θυσίες.
Πρόσθεσε δε ότι θα λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που χρειάζεται ώστε να συνεχιστεί η πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Ο πρωθυπουργός, χαρακτηριστικά, τόνισε ότι θα επανεξετασθούν τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές που χορηγούνται, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό, επίσης, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έως το 2015 θα μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσα από συνταξιοδοτήσεις, λήξεις συμβάσεων αλλά και εθελούσιες εξόδους.
Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που θα χρειαστεί, προκειμένου να φύγει η χώρα από την ύφεση και προανήγγειλε εθελούσιες εξόδους και στο Δημόσιο, με στόχο, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις, να μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες, σε σειρά μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και στα επαγγέλματα, καθώς και σε στοιχεία όπως η αύξηση των εξαγωγών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Ο ίδιος επεσήμανε την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το τελευταίο του 2010 καθώς και τη σταθερή υποχώρηση του ρυθμού του πληθωρισμού στην οικονομία, στοιχεία που τα χαρακτήρισε ως ενδείξεις εξόδου από την ύφεση.
Όλα αυτά με φόντο την απειλή της μη καταβολής της 5ης δόσης από την τρόϊκα (αν τολμάνε ας το κάνουν να δούμε πόσες τράπεζές τους θα καταρρεύσουν την επόμενη ημέρα και που θα πάει το ευρώ και ολόκληρη η ευρωζώνη. "Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει", η ευρωζώνη, όμως...) και της πίεσης στον Αντώνη Σαμαρά να συναινέσει στα νέα οικονομικά μέτρα εξαθλίωσης. Και μάλιστα με ενυπόγραφη δήλωση...
Ο Γιώργος Πεταλωτής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά και του υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες μέρες για να αναζητήσουν συναίνεση και συνεννόηση.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΓΚΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «ότι τις επόμενες μέρες, με την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που θα έχει πενταετή προοπτική, θα κληθούν τα κόμματα και οι φορείς για να γίνει συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένας άξονας πάνω στην οποία θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση». Ο Γ.Πεταλωτής τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και επανέλαβε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι).
Στο ίδιο δελτίο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «η ΝΔ περιμένει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει καθορίσει που συμφωνεί και πού όχι. Η μπάλα είναι στα πόδια του κ. Παπανδρέου», κατέληξε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr