- Κε καθηγητά είναι γνωστές οι θέσεις και η επιχειρηματολογία σας εναντίον της επιλογής του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση. Θα ήθελα, αντί να μιλήσουμε για τα ζητήματα συνταγματικότητας που θέτετε όσον αφορά τη....
συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση, να σταθούμε σε μια φράση την οποία χρησιμοποιήσατε κλείνοντας τη σημερινή σας ομιλία. Είπατε πως «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, όσο ο λαός είναι ζωντανός». Αυτό από μόνο του περικλείει μια νότα αισιοδοξίας. Από πού πηγάζει αυτή σας η εκτίμηση;
Αυτό είναι κάτι που το έχει αποδείξει πολλές φορές η ιστορία και το έχει καταγράψει, όπως επίσης και η ιστορία του ελληνισμού που έχει περάσει στη διάρκεια πέντε χιλιάδων ετών πολύ δύσκολες στιγμές. Ότι θα είναι δύσκολη η μετάβαση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και για να είμαι ακριβής θα είναι πολύ δύσκολη, διότι πρώτον, φτάσαμε σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο δυνατοτήτων πλέον και δεύτερον, οι πραγματικοί αντίπαλοι είναι πάρα πολύ ισχυροί ακόμη. Όλοι όσοι υιοθετούν και επιβάλλουν και εξαναγκάζουν τους λαούς σε αυτή τη γραμμή είναι πολύ ισχυροί.
Πρέπει επίσης να συνυπολογίσει κανείς το ειδικό ελληνικό πρόβλημα, ότι δηλαδή το πολιτικό σύστημα έχει εκμετρήσει τη ζωή του, έχει ξοφλήσει ουσιαστικά και πως τούτη την ώρα δεν έχουμε δείγματα νέων πολιτικών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πάντοτε χρειάζεται να μεσολαβήσει ένας χρόνος αρκετά μακρύς.
Το ίδιο πρόβλημα είχαμε, εγώ το έζησα, εσείς είσαστε αγέννητος τότε, παραμονές της δικτατορίας, όταν είχε ξοφλήσει το σύστημα, ο πολιτικός κόσμος και αναρωτιόμασταν ποιος θα ’ρθει. Έπρεπε να περάσουν εφτά χρόνια δικτατορίας για να ανανεωθεί το πολιτικό σκηνικό. Τώρα λοιπόν μπορεί να περάσουμε πολλά πράγματα, να ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές, μπορεί να δούμε και πείνα, μπορεί να δούμε και αίμα, μπορεί να δούμε οτιδήποτε. Μια κοινωνία όταν φτάσει σε δύσκολες στιγμές δεν μπορείς να την ελέγξεις και ούτε πρέπει να την ελέγξεις. Θα πρέπει να την αφήσεις να γεννήσει.
- Φοβάστε για ενδεχόμενη εκτροπή;
Εκτροπή δε νομίζω. Εκτροπή με την έννοια της δικτατορίας όχι. Σήμερα έχουν αλλάξει οι συνθήκες αλλά και τα μέσα. Έχουμε όμως τεράστια οικονομικά προβλήματα.
- Οι προσφυγή σε πρόωρες κάλπες είναι αυτοκτονία;
Οι εκλογές δεν θ’ αποδώσουν τίποτα. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος που θα αλλάξει κυβέρνηση αλλά εάν τα κόμματα που κυβερνήσουν δεν ξεκινήσουν από μηδενική βάση δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική αλλαγή.
- Το σημερινό κυβερνητικό, και όχι μόνο, πολιτικό σύστημα το οποίο έκανε τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και υπέγραψε το μνημόνιο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μειοδοτικό»; Θα μπορούσε κάποιος να τους πει «προδότες»;
Αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός που βγαίνει από την πραγματικότητα. Είναι όμως ένας χαρακτηρισμός που κάνουν εισαγγελείς και εγώ δεν είμαι εισαγγελέας. Αυτό που μπορώ όμως εγώ να τονίσω κατηγορηματικά είναι πως τέτοιοι όροι, όπως αυτοί του μνημονίου, δεν υπογράφονται ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο.
larissanet.gr