Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης με 155 "ναι" έλαβε η κυβέρνηση. Στην ονομαστική ψηφοφορία επί 298 παρόντων βουλευτών, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν 155 (του ΠΑΣΟΚ) ενώ οι 143 της αντιπολίτευσης ψήφισαν "όχι".

Από την ψηφοφορία, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση, απουσίαζαν ο προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής Γιώργος Λιάνης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη που απουσίαζε στο εξωτερικό απέστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης. Η επιστολή της, που αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, ωστόσο δεν συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα διότι η βουλευτής δεν απουσίαζε με αποστολή της Βουλής.

Σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό βρίσκονταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρετός, Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Κατρίνης, Μαρία Σκραφνάκη, Βασίλης Γερανίδης, Μιχάλης Παντούλας, Σάββας Εμινίδης, Αλέκος Αθανασιάδης και Κώστας Καρτάλης. Όλοι τους έστειλαν επιστολές με την οποία δήλωσαν ότι ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης.

Σε αποστολή στο εξωτερικό απουσίαζαν και οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Αναστάσιος Νεράντζης και Σωτήρης Χατζηγάκης που με επιστολές τους δήλωσαν ότι δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πότε αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στη χώρα;

Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση επικράτησε πανδαιμόνιο στη Βουλή.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ειρωνεύτηκε τη ΝΔ που ζητά εκλογές επειδή οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν πλέον πρώτο κόμμα. Επιχειρώντας αναδρομή στην νεώτερη ιστορία του τόπου, τόνισε ότι η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση έγινε το 1981 από το ΠΑΣΟΚ.

Τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήραν φωτιά, με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστα Τασούλα να ζητά από τον κ.Πάγκαλο να ανακαλέσει. Εκείνος δεν το έκανε και οι βουλευτές της ΝΔ, με πρώτον τον Αντώνη Σαμαρά, άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα.

Εκπληκτος από την τροπή που πήραν τα πράγματα ο πρωθυπουργός ζητούσε από τη ΝΔ να επιστρέψει διότι τα άδεια έδρανα δεν θα πρόσφεραν καλή εικόνα στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή ζήτησε τον λόγο ο Γιώργος Καρατζαφέρης επικρίνοντας τον κ.Πάγκαλο για τη φράση του και τονίζοντας ότι η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα το 1974 – επί τη ευκαιρία δε, επανέφερε μία παλαιότερη πρότασή του να στηθεί αδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής.

Εν τέλει, μετά από περίπου είκοσι λεπτά η ΝΔ επέστρεψε στην αίθουσα. Ο Α.Σαμαράς κατήγγειλε τον κ.Πάγκαλο για όσα είπε και αναρωτήθηκε πώς γίνεται να ζητά η κυβέρνηση συναίνεση και, την ίδια στιγμή, να αμφισβητεί τη δημοκρατική συνείδηση της ΝΔ…

Παπανδρέου: Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις

Σήμερα μας δίνουν χείρα βοηθείας με δύσκολους όρους αλλά είναι δική μας ευθύνη να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Φοβόσαστε μια γνήσια λαϊκή έκφραση μέσω του δημοψηφίσματος του ελληνικού λαού δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς για διχαστικά δημοψήφισμα.

Κάλεσε και πάλι όλες τις δυνάμεις σε συστράτευση για να βγει η χώρα από την κρίση κάνοντας λόγο για "πατριωτική πορεία".

"Πρώτος δημοσιονομικός σταθμός είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα είναι το πρώτο σημάδι ότι εμείς οι Έλληνες στεκόμαστε στα πόδια μας", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Να συμφωνήσουμε όλοι ότι πάμε από το 2012 σε πρωτογενές πλεόνασμα, να συμφωνήσουμε όλοι για στον τερματισμό του πελατειακού κράτους, να συμφωνήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις και αναπτυξιακά σχέδια που αξιοποιούν τη δημόσια περιουσία".

"Είμαι ανοικτός σε όλες τις προτάσεις", επανέλαβε "αρκεί να μην μας βγάζουν από το μονοπάτι της εξυγίανσης".

Σαμαράς: Συναίνεση μόνο στη διόρθωση του λάθους

Στηρίζουμε από την αρχή τους στόχους της μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στη Βουλή.

Υπογράμμισε ότι η ΝΔ στηρίζει "και τα κύρια μέσα για την επίτευξη των στόχων. Τις διαρθρωτικές αλλαγές, την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις και την περιστολή των δαπανών".

Επανέλαβε ότι το ακολουθούμενο μείγμα πολιτική της κυβέρνησης είναι λάθος και αναποτελεσματικό και πρόσθεσε: "Συναίνεση στο λάθος, δεν δίνω. Συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους, όση θέλετε".

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα. "Νομίζετε ότι το φθινόπωρο, όταν δεν θα αποδίδουν ούτε τα νέα μέτρα, όταν ο κόσμος θα νιώθει ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία, ακόμα μεγαλύτερη απελπισία, θα ενδιαφέρεται για δημοψήφισμα για… την ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Όχι, κύριε Παπανδρέου! Θα σας ζητάει λύσεις για τα τωρινά αδιέξοδα. Όχι για τους μελλοντικούς παραδείσους που του υπόσχεστε".

"Αν, λοιπόν, σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, κάντε το καλύτερο δημοψήφισμα: Εκλογές", υπογράμμισε.

"Θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο γιατί είναι λάθος και γιατί το φέρνετε όλο σε ένα άρθρο, να απαντήσουμε με ένα ναι ή με ένα όχι. Θα ψηφίσουμε όσους εφαρμοστικούς νόμους είναι σωστοί", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

"Θα σας υποδείξουμε και με δικές μας νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτά που πρέπει να γίνουν, για να τα ξεμπλοκάρουμε. Όταν θα κυβερνήσουμε, θέλουμε να μη χαθεί ούτε λεπτό. Και θα συνεχίζουμε να προωθούμε την επαναδιαπραγμάτευση και την αλλαγή των όρων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου", δήλωσε.

Διαβάστε ακόμα:
"Κατανοεί" η ΝΔ την κατεπείγουσα ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου



Πηγή:www.capital.gr