Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Χ.Α.: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1996 οι τράπεζες

«Δέσμιο» των ανησυχιών και της αβεβαιότητας παρέμεινε για μία ακόμη ημέρα το Χ.Α., με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί… χωρίς αντιστάσεις για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση. Σε νέα χαμηλά πολλών ετών οι τράπεζες με απώλειες 4,6%. Στα 4,31 ευρώ η ΕΤΕ.

Στα… γνωστά μονοπάτια της πτώσης κινήθηκε ξανά το Χρηματιστήριο της Αθήνας με τις αποτιμήσεις πλέον να έχουν φτάσει στο «ναδίρ» και τις αντοχές των επενδυτών σε… ιστορικά χαμηλά. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε επίπεδα που έχει να "δει" από το Φεβρουάριο του 1997, ενώ οι τράπεζες "βούλιαξαν" σε χαμηλά σχεδόν 15 ετών, από τον Αύγουστο του 1996.

Η χθεσινοβραδινή υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τη Moody’s επηρέασε το κλίμα, με το Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 1.200 μονάδων, ενώ κοντά στα μισά της συνεδρίασης επιχείρησε να πλησιάσει σε θετικό έδαφος. Ωστόσο η φημολογία για νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, όπως ανέφερε το Dow Jones Newswires, οδήγησε σε νέα σημαντική πτώση.

Όταν έγινε γνωστή η πολύ θετική, δεδομένων των ανησυχιών, έκθεση της Fitch για την Ιταλία, ήταν πολύ αργά για να ακολουθήσει το Χ.Α. την ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών και του ευρώ.

Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική ανάλυση, καθώς η αγορά στην παρούσα φάση… κρέμεται από τις πολιτικές εξελίξεις, αρχικά στο εξωτερικό και μετά στην Ελλάδα, σχολιάζει στο Capital.gr ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, αναλυτής της Guardian Trust Securities.

Η αγορά «απογοητευμένη» εδώ και πολύ καιρό αναζητεί στήριξη στις εξελίξεις, συνεχίζει ο ίδιος, όπως για παράδειγμα, η σύνοδος κορυφής που όπως λέγεται ότι θα γίνει την Παρασκευή. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά κύριο λόγο η αγορά είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει  στο μέλλον να δείξουν… κάτι, προσθέτει ο κ. Σωτηρόπουλος.

«Η όποια ένδειξη αλλαγής σκηνικού σε βάθος χρόνου με έστω ελάχιστη αύξηση των κρατικών εσόδων, περιορισμό του ελλείμματος και υποχώρηση της ύφεσης θα τονώσει την αγορά, η οποία ως προεξοφλητικός μηχανισμός, θα κινηθεί πολύ πιο γρήγορα από τα αποτελέσματα», συμπληρώνει.

Τέλος, ο αναλυτής της Guardian Trust, αναφερόμενος στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για την οριστική επίλυση της ελληνικής κρίσης, εκτιμά ότι πρέπει να βρεθεί η μεθοδολογία που θα δείξει ότι υπάρχει λύση, ότι η τελική εξίσωση «βγαίνει», καθώς οι μέχρι τώρα προτάσεις έχουν πέσει στο κενό.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά σε χαμηλά ημέρας, με απώλειες 2,15% στις 1.190,30 μονάδες, έχοντας κινηθεί πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και με απώλειες που έφτασαν ενδοσυνεδριακά το 2,61%.

Την Τετάρτη διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 30 εκατ. τεμαχίων αξίας 82,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 102 μετοχές ολοκλήρωσαν σε αρνητικό έδαφος, 41 ενισχύθηκαν και 117 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 4,66% στις 819,50 μονάδες, με το σύνολο των τραπεζών ξανά σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η ATEBAnk (-14,67%) στα 0,64 ευρώ, ενώ σε ποσοστό άνω του 5% υποχώρησαν οι τίτλοι των Attica Bank, Proton, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.



Πηγή:www.capital.gr