Ακόμη και οι άνεργοι καλούνται να… εισφέρουν στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας, αφού μειώνεται ο συνολικός χρόνος που θα καταβάλλεται εντός μιας 4ετίας, το επίδομα ανεργίας. Και όλα αυτά, έρχονται ως επιστέγασμα όλων των αλλαγών που προηγήθηκαν με το Μνημόνιο Ι και την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Υπολογίζεται πως οι συνταξιούχοι χάνουν από μία έως και δύο συντάξεις τον χρόνο, μέσω της ειδικής εισφοράς για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ οι αυξήσεις εισφορών στους εργαζόμενους έρχονται να προστεθούν στις επιβαρύνσεις των νέων φορολογικών μέτρων, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.
Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, όσοι δέχθηκαν τα «πλουσιοπάροχα» προγράμματα εθελούσιας εξόδου και συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους, και μάλιστα με σημαντικά υψηλές παροχές, αλλά και όσοι απλώς παίρνουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ καλούνται να «αιμοδοτήσουν» τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που λόγω της ύφεσης, της μείωσης των εισοδημάτων και της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας, χάνουν κάθε μήνα και περισσότερα έσοδα. Στους μεγάλους χαμένους συμπεριλαμβάνονται και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέθεσαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις αρχές του 2010, καθώς όταν θα λάβουν το εφάπαξ, αυτό θα είναι μειωμένο. Απώλειες έως και 15.000 ευρώ θα έχουν και οι δικαιούχοι του εφάπαξ από το ταμείο της ΔΕΗ.
Αναλυτικά, το πακέτο μέτρων για τις εισφορές και τις περικοπές στις συντάξεις προβλέπει τα εξής:
* Αύξηση της ειδικής εισφοράς σε όσους παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ). Για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ/μήνα, μέχρι σήμερα το σύνολο της εισφοράς του ήταν 6% επί του συνόλου της σύνταξης, δηλαδή 150 ευρώ/μήνα. Με την αύξηση του συντελεστή ειδικής εισφοράς, η κράτηση θα αυξηθεί κατά 75 ευρώ/μήνα και το σύνολο της κράτησης θα φθάσει στα 225 ευρώ/μήνα. Σε ετήσια βάση, το ποσό της εισφοράς φθάνει τα 2.700 ευρώ, δηλαδή ο συνταξιούχος χάνει περισσότερο από μία σύνταξη. Το μέτρο, βάσει των υπολογισμών του υπουργείου Εργασίας αφορά στο 5% των συνταξιούχων (ήτοι 161.890 άτομα που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ). Η αύξηση θα ισχύει από την 1η Αυγούστου.
* Επιπλέον (της παραπάνω) εισφορά από 6% έως 10% σε όσους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Η ρύθμιση αφορά κατά κύριο λόγο συνταξιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αποχώρησαν με εθελουσία έξοδο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η διάταξη δεν θίγει τους συνταξιούχους που προέρχονται είτε από υποχρεωτική ή και αυτοδίκαιη απόλυση (π.χ. συνταξιούχοι σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων), καθώς και τις μητέρες με ανήλικα τέκνα οι οποίες έλαβαν σύνταξη βάσει ειδικών ασφαλιστικών διατάξεων πριν από το 60ό έτος ηλικίας. Έτσι, ένας συνταξιούχος 57 ετών, ο οποίος βγήκε στη σύνταξη κάνοντας χρήση ειδικών διατάξεων (π.χ. λόγω εθελουσίας) και λαμβάνει σύνταξη 2.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί: α) από την αύξηση της εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ (από τον συντελεστή 5% στο 7%) με 40 ευρώ (δηλ. από 100 ευρώ κράτηση σε 140 ευρώ κράτηση), β) από τη θέσπιση ειδικής εισφοράς 6% για συντάξεις 1.700-2.300 ευρώ τον μήνα (όπως διαμορφώνονται μετά την κράτηση της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ) 112 ευρώ. Το σύνολο των κρατήσεων φθάσει τα 252 ευρώ τον μήνα. Σε ετήσια βάση, η εισφορά ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση συνταξιούχου που λαμβάνει 3.200 ευρώ σύνταξη, η ετήσια απώλεια θα είναι 8.832 ευρώ.
* Επιβολή εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά θα επιβληθεί από την αρχή του Σεπτεμβρίου, θα αρχίζει από 3% και θα αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, για να φθάσει το 10% για επικουρικές συντάξεις άνω των 650 ευρώ τον μήνα. Το μέτρο αφορά 235.800 συνταξιούχους, και οι οποίοι αποτελούν το 23,18% του συνόλου των συνταξιούχων των επικουρικών ταμείων. Ένας συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη ύψους 650 ευρώ τον μήνα, θα συνεισφέρει με την έκτακτη ειδική εισφορά επί των επικουρικών συντάξεων, ποσοστό 10% (δηλ. 65 ευρώ/μήνα). Συνεπώς, η επικουρική του θα διαμορφωθεί σε 545 ευρώ, χάνοντας 780 ευρώ τον χρόνο.
* Μείωση κατά μέσο όρο 6% στις συντάξεις που χορηγεί το ΝΑΤ. Την τελευταία στιγμή απετράπη η αναδρομική μείωση και μάλιστα όλων ανεξαιρέτως των συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2011 και με τροπολογία στον εφαρμοστικό νόμο, προβλέπεται τελικά πως η μείωση θα αποφασιστεί από τους αρμόδιους υπουργούς, θα είναι κλιμακούμενη και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.
* Μαχαίρι μπαίνει στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με τις περικοπές σε αυτή την περίπτωση να ισχύουν αναδρομικά και μάλιστα για όσους κατέθεσαν αίτηση και δεν έχουν πάρει την παροχή, από την 1η Ιανουαρίου 2010. Στον δημόσιο τομέα, η μείωση αφορά τους περίπου 40.000 δικαιούχους που έχουν ήδη καταβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς και όλους τους μελλοντικούς. Είναι της τάξης του 10% και οδηγεί κατά μέσο όρο σε περικοπές 4.000 με 5.000 ευρώ. Για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, η μείωση του εφάπαξ είναι κατά 15% και οι απώλειες κυμαίνονται από 10.000 έως 15.000 ευρώ.
* Ο νόμος προβλέπει επίσης αυστηρή τήρηση και εφαρμογή του ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις, το οποίο μάλιστα μειώνεται, καθώς για όλα τα ταμεία θα συνυπολογίζονται στα 2.775 ευρώ (ή 3.650 στην περίπτωση των δύο συντάξεων) και τα οικογενειακά επιδόματα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει και εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, ότι, για ασφαλισμένο στο πρώην ταμείο της Εθνικής Τράπεζας, του οποίου το ποσό της δικαιούμενης σύνταξης, μαζί με τα οικογενειακά επιδόματα ανέρχεται σε 2.850 ευρώ, θα δικαιωθεί βάσει της νέας διάταξης, σύνταξης ύψους 2.773,4 ευρώ.
* Εκτός εφαρμοστικού, αλλά ως νέα διάταξη στο σχέδιο νόμου για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προβλέπονται αυστηρότερα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, με επέκταση πάντως της παροχής σε κάποιες χιλιάδες δικαιούχους, καθώς θεσπίστηκε ένα τελευταίο κλιμάκιο, της τάξης των 30 ευρώ, για όσους έχουν εισοδήματα από 8.353,39 ευρώ μέχρι 9.200,00 ευρώ.
Αυξήσεις και νέες εισφορές επιβάλλονται και στους εργαζόμενους, με στόχο τη χρηματοδότηση μέρους των αυξημένων αναγκών για επιδόματα ανεργίας αλλά και των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών οργανισμών. Αναλυτικά, προβλέπονται:
* Αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας κατά 0,5% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αντίστοιχη είναι η αύξηση και για τους εργοδότες, ώστε η εισφορά να αυξηθεί από το 4% που ισχύει σήμερα, στο 5%. Οι αυξημένες κρατήσεις θα φανούν, ως μειωμένες αποδοχές στους μισθούς του Αυγούστου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, οι εισφορές υπολογίζονται επί των αποδοχών όπως αυτές υπολογίζονται και αφορούν όλους τους μισθωτούς, ανεξάρτητα από το χρόνο υπαγωγή τους στην ασφάλιση.
* Επιβολή εισφοράς υπέρ ανεργίας 2% στον δημόσιο τομέα, την οποία θα καλύψουν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι, επίσης από την 1η Αυγούστου.
* Επιβολή εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας 1% στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η ειδική εισφορά ισχύει από την 1η Ιουλίου 2011, αφορά στους ασφαλισμένους του ταμείου και υπολογίζεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων.
* Εισφορά υπέρ ανεργίας 10 ευρώ κάθε μήνα, για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.) και στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (δημοσιογράφοι), από τον Αύγουστο του 2011.
* Αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ, από 1/1/2012, μέσα από τη μετατροπή της 5ης ασφαλιστικής κλάσης ως υποχρεωτικής και την αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων σε νέα κλάση, ανά 3 χρόνια.
* Αλλά και οι νέοι μηχανικοί, γιατροί και νομικοί που έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά το 1992 στο ενιαίο πλέον ΕΤΑΑ, θα καταβάλλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής τους κλάσης, από το 2012 και μετά. Μάλιστα, από τις αρχές του επόμενου έτους, καθίσταται υποχρεωτική η μετάταξή τους σε νέα ασφαλιστική κατηγορία ανά τρία χρόνια. Παράλληλα, αυξάνεται για τους μηχανικούς 0,6%, τους γιατρούς 0,4% και τους δικηγόρους 0,65% επί του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας (για το 2011 έχει διαμορφωθεί στα 693,35 ευρώ) η εισφορά στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης πρόνοιας και ασθένειας. Πρόσθετη εισφορά ύψους 1% επί του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας καταβάλλεται, επίσης, στην ειδική προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ, όπως και στον κλάδο μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.
* Από 1/1/2013, έμποροι, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές θα καταβάλλουν ειδική εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεών τους, η οποία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
Πηγή:www.capital.gr