Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Προς κατάργηση οργανικών θέσεων στο στενό δημόσιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:31

Της Μαρίνας Μάνη
Σύνταγμα, άρθρο 103, παράγραφος 4: «Oι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν».

Σ΄αυτές τις λέξεις κρύβεται το «μυστικό» της επόμενης φάσης του σχεδίου»δραστική μείωση του δημοσίου τομέα».

Πρώτος τις είχε επικαλεστεί πέρυσι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όταν η κυβέρνηση, πιεσμένη από το Μνημόνιο και χωρίς να θέλουν οι περισσότεροι υπουργοί, αναγκαζόταν να ξεκινήσει την εν λόγω επιχείρηση.
Οι γνωστές και χιλιοειπωμένες καθυστερήσεις την βρήκαν φέτος αποφασισμένη να τρέξει. Αλλά η εργασιακή εφεδρεία και οι απολύσεις των συμβασιούχων δεν λύνουν το πρόβλημα.

Οι πληροφορίες ήθελαν το κυβερνητικό επιτελείο να συζητά εδώ και δύο εβδομάδες την οδό των καταργήσεων οργανικών θέσεων, ώστε να ξεπερασθεί ο Συνταγματικός σκόπελος και να ξεκινήσουν απολύσεις (και) στον στενό δημόσιο τομέα.

Τις επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας: «Πολλές μελέτες δείχνουν πως χιλιάδες υπηρεσιακές μονάδες και δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις είναι περιττές και πρέπει να καταργηθούν. Οι περισσότερες από αυτές μάλιστα σήμερα παραμένουν κενές, αφού η τεχνολογία τις καθιστά ξεπερασμένες», αναφέρει (στα «Νεα»). Και εμφανίζει την όλη προσπάθεια ως συμβολή των 850.000 δημοσίων υπαλλήλων στην αναδιάρθρωση του κράτους και των υπηρεσιών του.
πηγή