Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η Υεμένη φλέγεται


Το βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας Σανά έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης και συγκλονίζεται από αλλεπάλληλες εκρήξεις εδώ και μέρες. Η αποτυχία των κυβερνόντων να επιβάλουν την κατάπαυση πυρός, την οποία και έσπευσαν να ανακοινώσουν θέλοντας να στείλουν μήνυμα ότι ελέγχουν την κατάσταση, το μόνο που απέδειξε ήταν ότι η πάλη μεταξύ αντικαθεστωτικών και της ελίτ του κράτους έχει εντατικοποιηθεί.



Επιπλέον, ήρθαν στην επιφάνεια και οι αντίθετες θέσεις βαριά οπλισμένων ομάδων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα των New York Times. Ενώ το πλήθος των διαδηλωτών ζητά την ίδρυση μιας δημοκρατικής και ειρηνικής κοινωνίας, ομάδες ενόπλων δυσχεραίνουν την κατάσταση, εντείνουν την ένοπλη βία και «γεννούν» αθώα θύματα που απλώς έτυχε να βρίσκονται κοντά στο εκάστοτε σημείο εχθροπραξιών. Μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 ακόμα διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Σανά.


Η κυβέρνηση του Ali Abdullah Saleh μπορεί να ορκίζεται ότι θα φέρει τους μαχητές στον ίσιο δρόμο, όμως μέχρις ότου αυτό συμβεί, η Υεμένη έχει χάσει το στοίχημα με την ειρήνη και ο πρόεδρος της την ισχύ του.

πηγή