Αυξάνονται οι Έλληνες πολίτες που λόγω κρίσης, αναζητούν δουλειά στην Τουρκία και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.
Δεκάδες σύλλογοι τηλεφωνήματα και επιστολές δέχονται ελληνικοί σύλλογοι, ακόμα και ελληνόφωνες εφημερίδες, προκειμένου να μάθουν αν υπάρχουν θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και οι δραματικές περικοπές στο εισόδημά τους, οδηγούν......κυρίως Κωνσταντινοπουλίτες, των οποίων οικογένειες εγκατέλειψαν την Πόλη, κατά τη διάρκεια των διωγμών του 1964, να αναζητούν τρόπους να επιστρέψουν.
Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μιλώντας στη "Χουριέτ", τόνισε ότι "με την οικονομική κρίση που κυριαρχεί στις μέρες μας στην Ελλάδα, κάποιοι που είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία, δείχνουν διαθέσεις επιστροφής. Μάλιστα, Έλληνες που δεν έχουν καταγωγή την Πόλη θέλουν να εγκατασταθούν εδώ. Μας έρχονται επιστολές που μας λένε, βρείτε μας δουλειά, βρείτε μας στέγη..."
Ο εκπρόσωπος τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου πατήρ Δοσίθεος, μιλώντας στο "Πρώτο Θέμα" επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων, δηλώνοντας ότι "παίρνουν τηλέφωνο και εδώ και στο γραφείο του Πατριάρχη και ζητούν πληροφορίες για εργασία και διαμονή.
"Στην Ελλάδα δεν έχω κάτι δικό μου"
Η εφημερίδα παραθέτει και την επιστολή άνεργης γυναίκας 50 ετών, προς την εφημερίδα "Απογευματινή", η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Έχω έναν χρόνο άνεργη και ζω από τη σύνταξη της μητέρας μου. Μια σύνταξη πείνας για τα ελληνικά δεδομένα. Σκέφτηκα λοιπόν να μεταναστεύσω...Στην Ελλάδα δεν έχω κάτι δικό μου ούτε οικογένεια, ούτε σπίτι τίποτα. Είμαστε μόνο δυο άτομα. Μπορείτε να μου δώσετε πληροφορίες για την Πόλη; Υπάρχουν δουλειές;"
Η τάση επιστροφής στην Πόλη αλλά και μετακίνησης προς την Τουρκία, αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, η Τουρκία είναι ένας προορισμός με καλές ευκαιρίες για εργασία, υπάρχει συνεχής ανάπτυξη και ιδιαίτερα ανοδικοί ρυθμοί οικονομίας (μέσα σε ένα σταθερό, ασφαλές και σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα, μακρυά από προκαταλήψεις του παρελθόντος), σε αντίθεση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Βέλγιο (Βρυξέλλες), Αγγλία (Λονδίνο), όπου οι θέσεις εργασίας είναι πλέον κορεσμένες και σχεδόν ανύπαρκτες.
πηγή