Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τον ρίχνουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:41

Της Μαρίνας Μάνη

Ραγδαίες και δραματικές είναι οι εξελίξεις, καθώς όλα δείχνουν ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να μην φτάσει στην ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή, ούτε και η χώρα στο δημοψήφισμα τον Ιανουάριο.

Προς επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών, μια ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να παραιτηθεί ή να ανεξαρτητοποιηθεί προκειμένου η κυβέρνηση να πέσει και είτε να οδηγηθεί η χώρα υποχρεωτικά σε εκλογές, είτε να συγκροτηθεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης «εδώ και τώρα» χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου στην θέση του πρωθυπουργού.

Σε μια προσπάθεια το Μαξίμου να διαλύσει τις φήμες ότι η κυβέρνηση οδεύει προς παραίτηση ανακοίνωσε ότι ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί αύριο στις Κάννες για να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο του G-20. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο να ξεκινήσει μεν αύριο κανονικά την τριήμερη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουν μεθαύριο Πέμπτη.

Νωρίτερα ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωτήρης Λύτρας ενημέρωσε τους υπουργούς ότι ο πρωθυπουργός συγκαλεί νωρίς το βράδυ στη Βουλή υπουργικό συμβούλιο, αλλάζοντας το σχεδιασμό του για σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε φήμες ότι σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει παραίτηση της κυβέρνησης.

Ανεξαρτητοποίηση και κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης
Την αρχή έκανε η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία ανακοίνωσε πως ανεξαρτητοποιείται.

Η Βάσω Παπανδρέου κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση και θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές. Με αυτή την πρόταση φέρεται να συντάσσεται και η Τόνια Αντωνίου.

Σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης ζήτησε, και η Εύα Καϊλή, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, στην οποία προειδοποιεί πως σε διαφορετική περίπτωση "θα πράξει το καθήκον της με βάση το εθνικό συμφέρον".

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε αργά το απόγευμα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου. Η κα Κεφαλίδου, σε επιστολή της, χαρακτήρισε καταστροφικό το δημοψήφισμα, ενώ έκανε λόγο για "αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία" και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει και να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής σωτήριας.

Να σημειωθεί ότι οι κυρίες Αποστολάκη, Καϊλή και Αντωνίου ανήκουν στο λεγόμενο «Βενιζελικό μπλοκ».

Την ίδια στιγμή κύκλοι του Ευάγγελου Βενιζέλου επιμένουν να διαρρέουν ότι ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα. Πηγές του Μαξίμου αντιθέτως, επιμένουν ότι είχε ενημερωθεί από το βράδυ της Κυριακής και προς επίρρωση παραπέμπουν στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 όπου ο κ. Βενιζέλος υπεραμυνόταν επί πολλή ώρα την επιλογή του δημοψηφίσματος.

Εναντίον αυτής της επιλογής τάσσεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ στην ίδια γραμμή είναι και όλοι οι λεγόμενοι «μεταρρυθμιστές» υπουργοί οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις.

Νωρίτερα, έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ με κοινή τους επιστολή ζητούσαν εκλογές αντιδρώντας στην απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι κ.κ. Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας Δημητρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνάς Σταυρακάκης τόνισαν πως οι εκλογές αποτελούν τη μόνη πολιτική διέξοδο για τη χώρα, ενώ ανέφεραν ότι το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό.

Καθοριστικό ρόλο φέρεται να έπαιξε η σκέψη Σαμαρά να παραιτηθεί το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ προκειμένου να προκηρυχθούν υποχρεωτικά εκλογές. Ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι είπε ευθέως ότι θα αποτρέψει «πάση θυσία» το δημοψήφισμα προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή την κίνηση θα προχωρούσε η ΝΔ μετά την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εφόσον η κυβέρνηση θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της. Κάτι που πια φαίνεται απίθανο να συμβεί...

Νωρίτερα σήμερα ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Σταύρος Λαμπρινίδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσαν τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας για το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

DJ: "Νεκρή" η πρόταση για το δημοψήφισμα;

Για σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά το ενδεχόμενο να προχωρήσει το σχέδιο για το δημοψήφισμα κάνει λόγο το Dow Jones Newswires επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

"Πιστεύω ότι η πρόταση για το δημοψήφισμα είναι ουσιαστικά νεκρή. Έχουμε τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές που αντιτίθενται ανοιχτά και αυτό περιλαμβάνει και μια παραίτηση. Περιμένω μια πολύ έντονη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ορισμένοι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να αντιταχθούν ανοιχτά με την επιλογή του πρωθυπουργού [για ένα δημοψήφισμα]", φέρεται να δηλώνει το ίδιο στέλεχος.

Σκληρή δήλωση για "νεροκουβαλητές"
Στο πλευρό του πρωθυπουργού τάσσεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης με σκληρή δήλωσή του για όσους συναδέλφους του θέτουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση. «Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος θα αναδειχθεί πιο άθλιος από τον άλλον. Κάτω από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις ο λαός πρέπει να ετοιμαστεί για τα χειρότερα που έρχονται όχι μόνο για τα οικονομικά της χώρας. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι πραγματικά συμβαίνει. Σύντομα κάποιοι θα καταλάβουν σε τίνος το μύλο κουβαλούσαν νερό. Οι γνωστές ‘συμμορίες’ είναι σε πλήρη διάταξη».

Σαμαράς: "Οι εκλογές είναι πλέον εθνική ανάγκη"
Οι εκλογές αποτελούν πλέον εθνική ανάγκη και η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει «πάση θυσία» την «τυχοδιωκτική» επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό δήλωσε –μεταξύ άλλων– ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να μην υπογράψει το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης (εάν και όποτε συνταχθεί) για δημοψήφισμα. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα υπενθυμίζουν ότι ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε καταστήσει σαφές προ δεκαετίας ότι δεν θα υπέγραφε, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα αίτημα για δημοψήφισμα σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, παρότι είχαν συγκεντρωθεί οι υπογραφές με πρωτοβουλία της Εκκλησίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει εν ισχύ η εισήγηση που έχει γίνει στον κ. Σαμαρά από συνεργάτες του να επιλεγεί, ως ύστατη λύση, η παραίτηση του συνόλου των βουλευτών της ΝΔ. Ακόμη, να ζητηθεί ευθέως από τον κ. Παπούλια να παραιτηθεί του αξιώματός του. Και στις δύο περιπτώσεις η προκήρυξη εκλογών είναι υποχρεωτική.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, δηλαδή μετά την ονομαστική ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό "τη λύση" τελικά να την δώσουν κυβερνητικοί βουλευτές καταψηφίζοντας την κυβέρνησή τους.

Περισσότερο "φως" θα υπάρξει αύριο το μεσημέρι καθώς ο κ. Σαμαράς συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε: «Ο κ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να διασωθεί έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό και εκβιαστικό που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας και τη θέση της στην Ευρώπη. Εξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η ΝΔ θα αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς. Μπορεί να το κάνει. Τώρα δεν έχει μπροστά του απλά ένα αίτημα για εκλογές διότι οι εκλογές είναι εθνική ανάγκη. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ντ. Μπακογιάννη: "Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να παραιτηθεί"

Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ξύπνησαν σήμερα το πρωί τρομοκρατημένοι. Αντιλαμβάνονται ότι τα δύο μεγάλα επιτεύγματα της μεταπολίτευσης, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κινδυνεύουν και κινδυνεύουν πραγματικά.

Η λύση είναι μία. Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να παραιτηθεί. Να γίνουν εκλογές με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η ώρα ευθύνης για τον καθένα από τους τριακόσιους έχει σημάνει".

Γ. Καρατζαφέρης: Καταστροφικό το δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα θα βάλει τη χώρα σε μια μακρά διαδικασία απραξίας και αυτό θα είναι καταστροφικό, υποστήριξε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ πρόσθεσε ότι «η χώρα χάνεται και ημείς άδωμεν».

«Δεν υπάρχει χρόνος. Αυτό που χρειάζεται στην κατάσταση και τον χρόνο που βρισκόμαστε τώρα είναι να δείξουν οι πολιτικοί ηγέτες ωριμότητα», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και τόνισε ότι χρειαζόμαστε άμεσα λύση και πρέπει κάποιοι να σοβαρευτούν.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι πρέπει «να πάμε στις Βρυξέλλες και επιτέλους να μιλήσουμε. Να τους εξηγήσουμε το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν γίνεται να πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες και να μένουμε άφωνοι, όπως οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς».

Να σημειωθεί ότι συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΛΑΟΣ στη Βουλή με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις.