Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Πρώτη αντίδραση από Ιράν για το εμπάργκο: «Θα αποκλείσουμε τα στενά»!

Το Ιράν αψηφά το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο που αποφάσισε σήμερα η ΕΕ, και σε μια πρώτη αντίδραση η επιτροπή εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της ιρανικής Βουλής (Majlis) ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη θα προχωρήσει σε αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ.

«Εάν πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε διαταραχή αναφορικά με την πώληση ιρανικού πετρελαίου τα στενά του Χορμούζ είναι σίγουρα ότι θα κλείσουν», σημείωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής Mohammad Kossari μιλώντας προ ολίγου στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Fars.

Παράλληλα ο ναύαρχος Habibollah Sayyari αρχηγός του Ναυτικού του Ιράν δήλωσε πως η ανακοίνωση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο θέτει σε δοκιμασία την υπομονή του Ιράν προσθέτοντας πως η απόφαση για τον αποκλεισμό των Στενών είναι επικείμενη.

Σε περίπτωση που το Ιράν προχωρήσει στην υλοποίηση της απειλής του η κατάσταση στην περιοχή αναμένεται να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να καμία περίπτωση να ανεχθεί οποιαδήποτε παρακώλυση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

Ήδη οι ΗΠΑ στέλνουν και τρίτο αεροπλανοφόρο στην περιοχή το USS Enterprise το οποίο θα πλαισιώσει την ήδη υπάρχουσα δύναμη των άλλων δύο αεροπλανοφόρων των USS Carl Vinson και USS Abraham Lincoln.

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ο οποίος προανήγγειλε την άφιξη του USS Enterprise είπε ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή και ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την διεθνή κοινότητα για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα στην Τεχεράνη.

Παράλληλα όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες φαίνεται πως δοκιμάζουν το Ιράν σε αυτό που προσομοιάζει σε ένα ιδιότυπο «πόλεμο νεύρων»: Έτσι ένα βρετανικό πολεμικό σκάφος η φρεγάτα Type 23 η, HMS Argyll και μια γαλλική τύπου F70 η La Motte – Picquet D 645 εισήλθαν εχθές στον περσικό Κόλπο μαζί με το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και προορισμό τη μεγάλη ναυτική βάση των ΗΠΑ που διατηρούν στο Μπαχρέιν. Το Ιράν ε΄χιει δηλώσει πως δεν θα ανεχόταν ξένα πολεμικά σκάφη στον Κόλπο, και η αντίδρασή του σε αυτό τον διάπλου αναμένεται να κορυφωθεί με την έξοδο των σκαφών προς την Αραβική Θάλασσα.

Το εμπάργκο και οι ελληνικές αντιρρήσεις

Να σημειωθεί πως τις συνολικές εισαγωγές σε πετρέλαιο που πραγματοποιεί η χώρα μας ένα ποσοστό της τάξης του 34,2% αφορά εισαγωγές από το Ιράν, η Ισπανία εισάγει το 14,9% και η Ιταλία το 12,4%.
Επειδή η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές σε ιρανικό πετρέλαιο –εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής του- και λόγω του δυσθεώρητου εξωτερικού της χρέους η ΕΕ δεσμεύτηκε να καλύψει τη διαφορά στο κόστος στην αγορά πετρελαίου που θα προέλθει από άλλες πηγές. Αυτός ήταν και ο λόγος καθ΄ όπως φαίνεται της κάμψης των ελληνικών αντιρρήσεων στην επιβολή του εμπάργκο.

πηγή

Η ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΔΙΩΝ

Iris Apartments

Iris Apartments
Κάντε κλίκ στην εικόνα για να επισκεφθείτε το site

ICE WORLD - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ICE WORLD - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ