Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ρέππας, Τζωρτζάκης: Πρώτα ΑΜΚΑ σε όλους και μετά Κάρτα του Πολίτη...

σχόλιο ID-ont: Τρίτη κατά σειρά διαβούλευση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο, ξεκινά σήμερα. Στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν οι κοι Ρεππας και Τζωρτζάκης (Υπουργός και Υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αντίστοιχα), παρουσίασαν την "Εθνική Στρατηγική για τις ΤΠΕ και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση".


Το κείμενο αυτό αποτελεί την επιβεβαίωση όλων όσων γράφαμε τον τελευταίο χρόνο: Όλα όσα επιμέρους εξαγγέλουν οι Υπουργοί είναι κομμάτια ενός μεγάλου πάζλ. Το πάζλ στην πλήρη του ανάπτυξη, μπορεί να το δει κανείς διαβάζοντας αυτό το κείμενο. Εκεί θα διαβάσουμε για όλα τα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που είναι σε εξέλιξη (ΑΜΚΑ, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικό εισιτήριο, Κάρτα Μετανάστη, Εθνικό Ληξιαρχείο κ.α.) και πως τελικά όλα αυτά είναι επιμέρους τμήματα του ίδιου σχεδίου: του πλήρους φακελώματος κάθε πτυχής της ζωής των πολιτών. Δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα που να αφορά τους πολίτες και να μην είναι γραμμένο σε ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ βάσεις δεδομένων.

Εάν συνειδητοποιήσουμε το εφιαλτικό σκηνικό που δημιουργείται με τα υπερσύχρονα μέσα παρακολούθησης που ετοιμάζει η NSA (διαβάστε: Ο "Μεγάλος Αδελφός", έρχεται - Ο εφιάλτης θα είναι γεγονός το 2013) αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά τα συστήματα "ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως" δεν είναι παρά "ηλεκτρονικές φυλακές" όπου όλη μας η ζωή θα είναι στα χέρια λίγων επίδοξων διαχειριστών-διακυβερνητών ή και παράνομων εισβολέων. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό για να το αφήσουμε στα χέρια των κων Ρέππα και Τζωρτζάκη (Ραγκούση, Παπανδρέου χθες και οποιουδήποτε άλλου αύριο).

Όπως λέει και ο ειδικός της πληροφορικής κος Mikko Hypponen : "Κι ενώ μπορεί να εμπιστευόμαστε τις κυβερνήσεις μας αυτή τη στιγμή, τώρα το 2011, όποιο δικαίωμα παραδίδουμε θα παραδίδεται για πάντα. Εμπιστευόμαστε, εμπιστευόμαστε τυφλά, οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που μπορεί να έχουμε σε 50 χρόνια από τώρα;"

Όσον αφορά την Κάρτα του Πολίτη διαβάζουμε στην σελίδα 57 της έκθεσης:


Μητρώα – Κάρτα Πολίτη – PKI: Η δράση αυτή περιλαμβάνει τρία επιμέρους έργα: Την «Απόδοση ΑΜΚΑ στο σύνολο των μη απογεγραμμένων ασφαλισμένων και συνταξιούχων και υλοποίηση μεθόδων βελτίωσης του μοντέλου λειτουργίας του ΕΜΑΕΣ», την Κάρτα Πολίτη και την Υποδομή Ψηφιακής Αυθεντικοποίησης Πολιτών και Επιχειρήσεων–ΕΡΜΗ. Το πρώτο έργο αφορά στην ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος και μηχανισμού ταυτοποίησης εγγραφών «Σύστημα Μητρώων» (ΣΥ.ΜΗ) που θα εξασφαλίσει :
Την ανάπτυξη και λειτουργία ισχυρού μηχανισμού ταυτοποίησης κάθε Ασφαλισμένου - Πολίτη μέσω των 4 Εθνικών Μητρώων (ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ, ΓΓΠΣ-ΤΑΧΙΣ, ΕΛ.ΑΣ.-ΑΔΤ, ΥΠ.ΕΣ.-ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ).
Τη δυνατότητα διασύνδεσης του ΕΜΑΕΣ με τα άλλα τρία (3) εθνικά μητρώα και τα μητρώα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ώστε να επιτυγχάνεται η διαρκής επικαιροποίηση στοιχείων (Δημογραφικών – Ασφαλιστικών), με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
Το σχεδιασμό της διαδικασίας και την υλοποίηση του μηχανισμού στο ΣΥ.ΜΗ με το οποίο θα εντάσσεται στο ΕΜΑΕΣ κάθε νέα εγγραφή όσον αφορά τόσο τα δημογραφικά στοιχεία όσο και τα στοιχεία σχετικά με το ασφαλιστικό ιστορικό των εγγεγραμμένων.
Την παροχή υπηρεσιών επισκόπησης δημογραφικών δεδομένων προς Φορείς και Πολίτες.
Το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη. Το τρίτο έργο που αφορά την Υποδομή Ψηφιακής Αυθεντικοποίησης Πολιτών και Επιχειρήσεων θα παρέχει υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας για τη διασφάλιση και προστασία των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών των Πολιτών και Επιχειρήσεων με τη Δημόσια Διοίκηση, μέσα από ένα αυτόματο σύστημα διαχείρισης και διανομής Ψηφιακών Πιστοποιητικών (digital certificates) και «έξυπνων» καρτών (smart cards). Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 1.185.000 € και είναι υπό εξέλιξη η διαμόρφωση του για τη διαχείριση και υποστήριξη της υποδομής PKI.

Διαβάστε όλη την έκθεση: www.ydmed.gov.gr/wp-content/uploads/20120319_Ethniki_stratigiki_TPE_kai_eGov_v2.doc

Δείτε την 3η κατά σειρά διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα: http://www.opengov.gr/minreform/?p=368

ΠΗΓΗ : id-ont.blogspot.com