Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Συρία: "Θα ρίξουμε χημικά όπλα μόνο αν μας επιτεθούν"!


 

Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντισί, προέβη πριν λίγο σε δήλωση, σύμφωνα με την οποία το οπλοστάσιο χημικών όπλων της χώρας είναι ασφαλές και φρουρείται από το Στρατό, απαντώντας προφανώς στην ολοένα και αυξανόμενη διεθνή ανησυχία ότι τα χημικά όπλα μπορεί να πέσουν στα χέρια εξεγερμένων που μάχονται το καθεστώς, οι οποίοι έχουν στενούς δεσμούς με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.


«Χημικά ή βιολογικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, και επαναλαμβάνω ποτέ, κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία όποιες και αν είναι οι εξελίξεις εντός της Συρίας» αλλά δεν απέκλεισε ότι θα χρησιμοποιηθούν κατά γειτονικών χωρών, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία ή και το Ισραήλ σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια της χώρας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Δαμασκό, ο Σύρος αξιωματούχος μίλησε όμως για την πιθανότητα «τρομοκρατικές ομάδες» να προμηθευτούν βιολογικά όπλα από ξένες δυνάμεις και να τα χρησιμοποιήσουν σε κάποιο χωριό της Συρίας κατηγορώντας στη συνέχεια τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας υπογράμμισε επίσης ότι τα όπλα είναι αποθηκευμένα με ασφάλεια, φρουρούνται από τις συριακές Ένοπλες Δυνάμεις και δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ εκτός εάν η Συρία βρεθεί αντιμέτωπη με ξένη επίθεση.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στην Δαμασκό εξομαλύνεται και σύντομα θα επιστρέψει στο «φυσιολογικό», ενώ απέρριψε πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου περί «ασφαλούς εξόδου» του Μπασάρ αλ-Άσαντ λέγοντας ότι «είναι λυπηρό που ο Αραβικός Σύνδεσμος έπεσε σε τόσο χαμηλό επίπεδο έναντι μίας χώρας-μέλους του».

Η Συρία πιστεύεται ότι διαθέτει αέριο μουστάρδας και άλλα νευροτοξικά αέρια, και πυραύλους Scud ικανούς να μεταφέρουν τα θανατηφόρα χημικά όπλα, καθώς και μία ποικιλία προηγμένων συμβατικών όπλων, περιλαμβανομένων αντιαρματικών ρουκετών και τελευταίας τεχνολογίας φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει φόβους ότι το χάος που θα ακολουθούσε μία πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ θα επέτρεπε στους εχθρούς του να αποκτήσουν πρόσβαση στο χημικό οπλοστάσιο, και υπό αυτό το πρίσμα δεν έχει αποκλείσει μία στρατιωτική επέμβαση για να εμποδίσει αυτό το ενδεχόμενο.

Το πρακτορείο Reuters μεταφέρει δήλωση ανώτατου αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι οι Σύροι έχουν μεταφέρει το οπλοστάσιο από το βόρειο άκρο της χώρας, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλειά του.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr