Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Φόβοι για κοινωνική έκρηξη στην Τουρκία... Το Κουρδικό Ζήτημα φέρνει την Τουρκία στα πρόθυρα της διάλυσης

 


Λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη αιματηρή επίθεση στην νοτιοανατολική επαρχία Γκαζίαντεπ, η τουρκική κοινωνία μετρά τις πληγές της και εκφράζει έντονο προβληματισμό για το μέλλον της γειτονικής της χώρας. Χθες την νύχτα, διάφοροι αναλυτές και δημοσιογράφοι εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την ενδεχόμενη εκδήλωση φαινομένων πογκρόμ και λιντσαρίσματος κατά των Κούρδων κατοίκων του Γκαζίαντεπ και των διάφορων τουρκικών πόλεων.

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση, η οποία άφησε πίσω της εννέα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες διαδηλωτές χύθηκαν στους δρόμους του Γκαζίαντεπ και επιτέθηκαν κατά οικισμών και πολιτικών γραφείων των Κούρδων. Μέσα σε λίγη ώρα, τοπικές οργανώσεις του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), το οποίο υποστηρίζουν οι Κούρδοι και οι σοσιαλιστές της Τουρκίας, παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους Κούρδους με εθνικιστικά και ισλαμιστικά συνθήματα.

Χθες την νύχτα, η κινητοποίηση διάφορων εθνικιστικών ομάδων στο Γκαζίαντεπ σε συνδυασμό με την μεγάλη αντίδραση της τουρκικής κοινωνίας προβλημάτισε τους Τούρκους αναλυτές και δημοσιογράφους. Διάφορα τουρκικά κανάλια κάλεσαν τους Τούρκους πολίτες να συγκρατήσουν την ψυχραιμία τους και να απέχουν από πράξεις βίας και βανδαλισμού.

Καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας στους χώρους διαδικτυακής διασύνδεσης κυκλοφόρησαν μηνύματα τα οποία καλούσαν τους κατοίκους του Γκαζίαντεπ να συγκρατήσουν την ψυχραιμία τους.

Κάποιοι από τους Τούρκους αναλυτές υποψιάζονται ότι η νέα επίθεση ενδέχεται να είναι κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για ανταλλαγή τουρκικού και κουρδικού πληθυσμού στο εσωτερικό της Τουρκίας. Σύμφωνα με το υποτιθέμενο σχέδιο, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα επιχειρεί να εκδιώξει τους Τούρκους πολίτες από τις κουρδικές επαρχίες και να υποχρεώσει τους Κούρδους πολίτες να εγκατασταθούν στις ανατολικές επαρχίες της γειτονικής χώρας.

Νέες απώλειες του τουρκικού στρατού
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το μεσημέρι της Τρίτης, ένα λεωφορείο του στρατού εκτροχιάστηκε στην επαρχία Σίρνακ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εξαιτίας του δυστυχήματος έχασαν την ζωή τους 10 μέλη των επίλεκτων δυνάμεων των τουρκικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Η ομάδα των επίλεκτων δυνάμεων μετέβαινε σε περιοχή όπου ο στρατός της Τουρκίας αντιμετωπίζει τις δυνάμεις του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτές της «Κ» στην Κωνσταντινούπολης infognomonpolitics Σχόλιο Προμηθέως: Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την τουρκία, καθώς αυτήν την στιγμή έχει ανοιχτά μέτωπα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το δόγμα Νταβούντογλου για ΄΄ μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες ΄΄΄ανήκει εις το παρελθόν, καθώς ΄΄ χώνουν ΄΄ την μύτη τους παντού... Στο κουρδικό οπως φαίνεται χάνουν το παιχνίδι, οι σχέσεις με το ισραήλ είναι στον πάγο, με το ιράν βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε μία διάσταση απόψεων και φυσικά, υπάρχει και το εσωτερικό μέτωπο , δηλαδή η σύγκρουση κεμαλιστών-ισλαμιστών. Είναι δηλαδή αρκετά δύσκολο να περάσει αλώβητη υπό αυτές τις συνθήκες, το ζήτημα πάντως είναι τι κάνους οι δικές μας ηγεσίες γι΄αυτό... Πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελλάς αυτή την κρίση, να ενθαρρύνει νέες , δυνατές συμμαχίες και να στείλει την Τουρκία στο καναβάτσο της διπλωματικής σκακιέρας. Οψόμεθα...

Η ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΔΙΩΝ

Iris Apartments

Iris Apartments
Κάντε κλίκ στην εικόνα για να επισκεφθείτε το site

ICE WORLD - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ICE WORLD - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ