Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τα σενάρια για το επίδομα πετρελαίου - Το ποσό θα κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ


- Στο 1,6(!) κλειδώνει η τιμή του πετρελαίου - Πόσο επηρεάζει το εμβαδόν της κατοικίας
- Ερώτημα για το εάν η "βάφτιση' σε επίδομα πετρελαίου αφήνει εκτός εκείνους με φυσικό αέριο
- Θα παγώσουν πολλά σπίτια το φετεινό χειμώνα
- Ερώτημα γιατί καθυστερούν να πάρουν τις τελικές αποφάσεις


Βάφτισαν αλλιώς αυτό που ονομάζουμε επίδομα θέρμανσης και εγένετο επίδομα πετρελαίου. Και αυτό γεννά ερωτήματα. Όσοι έχουν φυσικό αέριο θα μείνουν εκτός; Παρόλα αυτά τελικές αποφάσεις ή ανακοινώσεις δεν είχαμε από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Mega, τα κριτήρια δεν θα είναι γεωγραφικά αλλά εισοδηματικά και οικογενειακά.

Όσο για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης-θέρμανσης, οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια χωρίς να ληφθουν οριστικές αποφάσεις.

Όλα τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση:

- Το επίδομα να δοθεί με εισοδηματικό κριτήριο στα 30.000 και αντικειμενική αξία κατοικίας στα 150.000 ευρώ
- Το επίδομα να μην διαφοροποιέιται ανάλογα με την τιμή πώλησης του καυσίμου
- Το επίδομα να δίνεται μόνο με την προσκόμιση του τιμολογίου
- Εξετάζεται να δοθεί το επίδομα και σε περιπτώσεις "ακραίας φτώχειας" (πχ άνεργοι και οι 2 γονεις)
- Να μπει πλαφόν στα τετραγωνικά της κατοικίας πιθανόν στα 120τμ.
- Να μην δικαιούται επίδομα όποιος έχει τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης όπως σκάφος ή πισίνα
- 


Να ισχύσουν οι ίδιες γεωγραφικές ζώνες που ίσχυσαν και πέρυσι και το επίδομα θα κλιμακώνεται από 200-400 ευρώ

Σημειώνεται οτι εξετάζεται η εξίσωση του ειδικου φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης να γίνει στο 100% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης κάτι που θα οδηγήσει σε τιμή 1,6 ευρώ το λίτρο ( με βάση τα σημερινά δεδομένα) για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και να υπάρξει σύστημα επιστροφής φόρου και όχι επίδομα θέρμανσης για την στήριξη των οικονομικά ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού.

Οργισμένη ανακοίνωση των πρατηριούχων

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς θέρμανση εφέτος η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων, με αφορμή την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης και τις πληροφορίες για τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης και το ύψος στο οποίο αυτό θα διαμορφωθεί.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ενώ βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου, μηχανισμός χορήγησης του επιδόματος προκαταβολικά δεν υπάρχει και υποστηρίζει ότι η εξίσωση του ΕΦΚ γίνεται με αποκλειστικά εισπρακτικά κίνητρα, ενώ η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου χρησιμοποιείται ως πρόσχημα.

«Το λαθρεμπόριο και η παράνομη διακίνηση καυσίμων μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά με την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών όγκου καυσίμων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς, όπως επισημαίνουμε στα συναρμόδια υπουργεία εδώ και χρόνια», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ και καταλήγει:

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού επανεξετάζουν το θέμα της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών που είχε παγώσει τους προηγούμενους μήνες, ελπίζουμε αυτή τη φορά να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Για να μη φτάσουμε πάλι στο σημείο σε λίγο καιρό να διαπιστώσουμε την αδυναμία πάταξης για άλλη μία φορά του λαθρεμπορίου ενώ στο μεταξύ οι καταναλωτές θα παγώσουν γιατί δεν θα μπορούν να αγοράσουν καύσιμα, ενώ χιλιάδες βενζινοπώλες θα έχουν μείνει άνεργοι».


newsit.gr

Η ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΔΙΩΝ

Iris Apartments

Iris Apartments
Κάντε κλίκ στην εικόνα για να επισκεφθείτε το site

ICE WORLD - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ICE WORLD - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ