Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τουρκάλα ιστορικός αποκαλύπτει: "Ο Κεμάλ έβλεπε την Σμύρνη να καίγεται και το απολάμβανε"!!

 





Μια ιστορικός από την Τουρκία γκρεμίζει τους ισχυρισμούς των γειτόνων ότι η καταστροφή της Σμύρνης δεν έγινε από τις ορδές των νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία.

Σε ένα ανατρεπτικό άρθρο που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Radikal, η Τουρκάλα ιστορικός, Αϊσέ Χουρ, σημείωνε ότι υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ όχι μόνο γνώριζε για τον εμπρησμό που κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την παραθαλάσσια ελληνική πόλη -εκτός από τον τουρκικό και εβραϊκό τομέα της-, αλλά επιτάχυνε τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις εστίες τους.

Μάλιστα, την ώρα που η Σμύρνη καιγόταν, ο Κεμάλ βρισκόταν εκεί και απολάμβανε το πύρινο θέαμα από το μπαλκόνι της αρραβωνιαστικιάς του, της Λατιφέ.

Η Χουρ επικαλείται άρθρο του υπασπιστή του Κεμάλ στην εφημερίδα Cumhuriyet το 1939, όπου περιγράφονται λεπτομέρειες για την καταστροφή της Σμύρνης από πυρκαγιά που ισοπέδωσε την ελληνική πόλη από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

«Ο Μουσταφά Κεμάλ και η Λατιφέ κάποια στιγμή έμειναν μόνοι στο μπαλκόνι. Η πυρκαγιά συνέχιζε να καίει με όλη της τη δύναμη» σημείωνε στο άρθρο του ο υπασπιστής του Τούρκου ηγέτη, παραθέτοντας ταυτόχρονα τη συνομιλία του ζεύγους. Πηγή: Δημοκρατία

stoxos.gr