Ευχόμαστε και στους υπόλοιπους ξενιτεμένους να επιστρέψουν σύντομα στις πατρίδες τους!
Μια ευχάριστη είδηση:
Περίπου 180.000 άτομα ή το 20% των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα επέστρεψαν στη χώρα τους την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης USAID για τις επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Αλβανία.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Σέκουλι (Shekulli) των Τιράνων, στην έκθεση επισημαίνεται πως “η επιστροφή των μεταναστών είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή και παρακολουθείται διότι μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική βόμβα, μολονότι μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ακίνητων περιουσιών, την αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων κ.α.”.
Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις επιπτώσεις της επιστροφής των Αλβανών μεταναστών στους τομείς της υγείας και της παιδείας στην Αλβανία. Ειδικότερα για την υγεία, επισημαίνεται πως η χώρα δεν μπορεί να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα καθώς προσπαθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της.
Επισημαίνεται δε ότι μέχρι στιγμής από αυτούς που έχουν επιστρέψει μόλις το 5% και ζήτησαν να ενταχθούν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά το χαμηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται στην έλλειψη γνώσης από την πλευρά των μεταναστών σχετικά με τα δικαιώματά τους αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο αλβανικό κράτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάθε κατατρεγμένος μετανάστης, κάθε κυνηγημένος πρόσφυγας έχει μόνο ένα όνειρο: Να επιστρέψει κάποια στιγμή στην πατρίδα του!
Είναι λοιπόν ευχής έργον που η κρίση στην Ελλάδα πραγματοποίησε το όνειρο αυτών των "φτωχοδιάβολων", να δουν ξανά το σπιτικό τους!
Μακάρι λοιπόν, να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι. Θα είναι καλό και για εκείνους (μιας και θα γλιτώσουν από τους ρατσιστές και φασίστες Έλληνες που τους κατατρέχουν) και για τους ημεδαπούς.
Στην περίπτωση των Αλβανών πάντως, πρέπει να επισημανθεί πως όσοι επέστρεψαν ανήκουν στη μέση και τρίτη ηλικία, καθότι οι νέοι παραμένουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους στη χώρα μας.
Επομένως, ας μην ανησυχούν ορισμένοι "φιλάνθρωποι": Υπάρχει ακόμα κοινό για τις επιδιώξεις τους, ακόμα και τις πολιτικές.
Ευχόμαστε ξανά, καλή επιστροφή στην Αλβανία! Και να μας γράφετε, για να θυμόμαστε και να νοσταλγούμε τις αλησμόνητες στιγμές που περάσαμε μαζί στην Ελλάδα...!
το είδα εδώ