Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

4 δισ. δολάρια για 8 stealth κορβέτες MILGEM ισχύος πυρός φρεγάτας δίνει η Άγκυρα

Ανώτατη Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας επέλεξε τον τουρκικό όμιλο RMK Koç Holdingς για την άμεση ναυπήγηση επιπλέον έξι, δηλαδή δύο παραπάνω από τις αρχικά προϋπολογισθείσες, stealth κορβέτες του σχεδίου Milgem, κλάσης Heybeliada, πιθανόν και ως απάντηση στην αρνητική απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει την παραχώρηση των δύο φρεγατών O.H.Perry. Υπάρχει και μία option για άλλα τέσσρα σκάφη.
Η επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας η οποία περιλαμβάνει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ. Ερντογάν, τον υπουργός Άμυνας İsmet Γιλμάζ, τον επικεφαλή του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Necdet Özel και το "μεγάλο μυαλό" της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ο προϊστάμενος της SSM, Murad Bayar, συναντήθηκε στην Άγκυρα και πήρε αποφάσεις για το μέλλον ττου τουρκικού Ναυτικού με σημαντικότερη απόφαση την επέκταση της προμήθειας του προγράμματος MILGEM.
Η επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Yard RMK Marine Ship Building Koç με σκοπό σε εύλογο χρονικό διάστημα να κατασκευασθούν επιπλέον έξι κορβέτες Milgem για το τουρκικό Ναυτικό αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, δηλαδή με κόστος περί τα 400 εκατ. δολ. η μία.;Hδη έχει δαπανήσει για την σχεδίαση και την ναυπήγηση των δύο πρώτων 1,5 δισ. δολάρια.
Μεταξύ των οκτώ - πλέον -κορβετών του προγράμματος Milgem, είναι και οι TCG Heybeliada (ήδη υπηρετεί) και TCG η Büyükada (ολοκληρώνεται η ναυπήγησή της).
Το πλοίο είναι σχεδιασμένο στην Τουρκία (δανείζεται κάποια στοιχεία από την σχεδίαση LCS της Lockheed Martin), φυσικά εκεί έχει γίνει η ναυπήγηση και το 50% των ηλεκτρονικών του συστημάτων είναι εγχώριας παραγωγής. Είναι πολύ ανώτερων δυνατοτήτων από τις O.H.Perry και σε επίπεδο ηλεκτρονικών, ανώτερες από τις ελληνικές φρεγάτες MEKO 200HN, παρά την διαφορά εκτοπίσματος ενώ ο οπλισμός τους είναι ο ίδιος, πλην του πυροβόλου που είναι ισχυρότερο στις ΜΕΚΟ-200ΗΝ, αλλά και του αντιπυραυλικού συστήματος (RAM) που είναι ανώτερο στις MILGEM.
Απλά να σημειώσουμε ότι ακολουθεί πρόγραμμα ναυπήγησης μεσαίου εκτοπίσματος φρεγατών μεταξύ 3.500 και 4.500 τόνων και βέβαια η TF-2000 εκτοπίσματος άνω των 6.000 τόνων.
Ακολουθεί πίνακας με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό της κορβέτας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ναυπηγείο Ναυπηγεία τουρκικού Ναυτικού, Πεντίκ
Ναυπηγούνται 2
Σύνολο πλοίων προγράμματος8+4
Ρόλος Ανθυποβρυχιακού αγώνα, παράκτιων επιχειρήσεων
Τύπος Κορβέτα
Εκτόπισμα2.000 τόνοι
Μήκος99 μέτρα
Πλάτος14,4 μέτρα
Βύθισμα3,75 μέτρα
Προωστικό σκεύοςCODAG, αποτελείται από 1 αεριοστρόβιλο LM-25000, και 2 κινητήρες ντίζελ MTU 16V595TE90 συνολικής ισχύς 31.640kW που δίνουν κίνησε σε δύο προπέλες Escher Wyss
Ταχύτητα οικονομική15 κόμβοι
Ταχύτητα μέγιστη29+
Εμβέλεια3500 μίλια με ταχύτητα 15 κόμβων
Αυτονομία21 ημέρες
Πλήρωμα93, με ενδιαιτήσεις για την φιλοξενία μέχρι και 104 ατόμων.
Αισθητήρες οπλισμός
Σύστημα Διαχείρισης ΜάχηςGENESIS (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής)
Ραντάρ έρευναςSMART-S MkII
ΣόναρTBT-01 (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής)
Λοιποί αισθητήρεςΡαντάρ X-band, FCS, ραντάρ ναυσιπλοίας, ραντάρ LPI (τα δύο τελευταία τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής)
Συστήματα επικοινωνιών και ναυσιπλοΐας
SatCom, ECDIS/WECDIS, GPS, LAN
Σύστημα Ελέγχου ΠυρόςG-MSYS (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής)
Ναυσιπλοΐα και σύστημα ελέγχου του πλοίουEPKIS (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής)
Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης
Imtech UniMACS 3000
Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμουΡαντάρ EW, Σύστημα Laser/RF, παρεμβολείς ASW (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής), SSTD
Οπλισμός
ΠυροβόλαΚύριο πυροβόλο των 76 χλστ, 2 βαριά πολυβόλα των 12,7 χλστ επί σταθεροποιημένης πλατφόρμας STAMP με ηλεκτροπτικό σύστημα
Πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας
8 Harpoon
Αντιαεροπορικοί πύραυλοι
24 RAM (PDMS)
Τορπίλες 2 τριπλοί τορπιλοσωλήνες Mk 32
Ελικόπτερο1 S-70B2 Seahawk ASW, UAV

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr