Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - Συρία: Ενέδρα Ισραηλινών και Αμερικανών κομάντο σε φάλαγγα Σύρων και Ιρανών

Τουλάχιστον οκτώ υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών σκοτώθηκαν όταν τα δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν χτυπήθηκαν από άγνωστη αιτία. Το συμβαν σημειώθηκε στην πόλη Quneitra κοντά στα συρο-ισραηλινά σύνορα από τη συριακή πλευρά των υψίπεδων του Golan.
Η υπόθεση πάντως περιπλέκεται καθώς σύμφωνα με δυτικές πηγές ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν και Ιρανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ταξιαρχίας Al Qods των «Φρουρών της Επανάστασης» όπως και αξιωματούχοι της φιλο-ιρανικής Hezbollah που εδρεύει στο νότιο Λίβανο.
Η επιχείρηση αποδίδεται, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές σε συνδυασμένη επιχείριση αμερικανικών και ισραηλινών ειδικών δυνάμεων οι οποίες δραστηριοποιούνται μέσα στη Συρία εξορμώντας είτε από το Ισραήλ στο υψίπεδα του Gοlan είτε από την Ιορδανία την οποία χρησιμοποιούν επίσης ως βάση εξόρμησης οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Όπως αναφέρουν συριακές πηγές οι οποίες δεν διαψεύδουν την είδηση, οι εκρήξεις οφείλονταν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στο εξωτερικό μέρος του τοίχου του αρχηγείου των υπηρεσιών πληροφοριών.
Αντίθετα οι δυτικές πηγές που επικαλείται ο ισραηλινός Τύπος αναφέρουν πως τα αυτοκίνητα ήταν παγιδευμένα και τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό λίγα λεπτά αφότου οι Σύροι και Ιρανοί αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε αυτά. Μάλιστα δεν υπήρξε κανένας επιζών ενώ η πολύ γρήγορη άφιξη συριακών ελικοπτέρων στην περιοχή για να μεταφέρουν τυχόν επιζώντες στο νοσοκομείο συγκλίνει με τις πληροφορίες ότι επρόκειτο για υψηλόβαθμα στελέχη.
Ο ακριβής πάντως τρόπος δράσης των αμερικανο-ισραηλινών ειδικών δυνάμεων δεν έχει ξακαθαριστεί απόλυτα. Έτσι δεν ελιναι απόλυτα σίγουρο εάν τα αυτοκίνητα ήταν όντως παγιδευμένα ή εάν εβλήθησαν με φορητά αντιαρματικά βλήματα τα οποία έφεραν μαζί τους οι κομάντος.
Την ευθύνη για την έκρηξη πάντως έσπευσε να αναλάβει η οργάνωση Jabhat al-Nusrah η οποία έχει δεσμούς με την al-Qaeda και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ αλλά είναι αμφίβολο εάν η συγκεκριμένη οργάνωση έχει τόσο την υποδομή όσο και τη δυνατότητα για να επιτύχει ένα τέτοιο κτύπημα και απλά θέλησε να εκμεταλλευθεί έστω και παροδικά το γεγονός.

Όπως αναφέρει ιορδανική στρατιωτική πηγή η επίθεση αυτή ίσως καθυστερήσει τα σχέδια του Bashar Al Assad για μια τελική επίθεση με ισχυρές τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις εναντίον των ισχυρών τοποθεσιών των ανταρτών.
Πρώτος στόχος της επίθεσης αυτής θα ήταν χωριά που ελέγχουν οι αντικυβερνητικές δυνάμεις κοντά στα συρο-ιορδανικά σύνορα, αλλά προς το παρών το ενδιαφέρον του συριακού Στρατού μοιραία θα κινηθεί προς την πλευρά των συρο-ισραηλινών συνόρων, πριν την εκδήλωση της μεγάλης επίθεσης. Το σχέδιο της επίθεσης έχει σχεδιαστεί από κοινού μεταξύ των στρατηγών του Στρατού της Συρίας και των Ιρανών της ταξιαρχίας Al Qods.
Το Σάββατο ο Ali Akbar Velayati πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και νυν σύμβουλος σε διεθνή θέματα του ηγέτη του Ιράν Ali Khamenei δήλωσε πως οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Συρίας θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον του Ιράν.
"Η Συρία έχει ένα βασικό και ρόλο και ταυτόχρονα ρόλο κλειδί στην περιοχή προωθώντας πολιτικές αντίστασης. Για αυτό το λόγο μια επίθεση στη Συρία πρόκειται να θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον του Ιράν του ίδιου" είπε πιο συγκεκριμένα.
Παράλληλα πληθαίνουν οι πληροφορίες για μια μεγάλη έκρηξη την περασμένη Δευτέρα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Fordow. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες έφερε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά το αμερικανικό ακροδεξιών αντιλήψεων
-και αμφίβολης εγκυρότητας WND και σε άρθρο που υπογράφει με ψευδώνυμο κάποιος Reza Khaliliω ο οποίος αναφέρεται ως πρώην κατάσκοπος δυτικών υπηρεσιών που αργότερα αποσκίρτησε στη Δύση, από την έκρηξη στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Fordow καταστράφηκε το μεγαλύτερο του εξοπλισμού του εργοστασίου ενώ τουλάχιστον 240 άτομα παγιδεύτηκαν κάτω από τη γη. Μάλιστα η δολιοφθορά αποδίδεται σε κοινή επιχείρηση της CIA της Mossad και της ιρανικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης ΜΕΚ, η οποία προσφάτως αφαιρέθηκε από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάλιστα η επιχείρηση είχε την ονομασία Αχιλλέας

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr