Η Εκκλησία της Αγγλίας, η επίσημα καθιερωμένη εκκλησία στην Αγγλία (προκαθήμενός ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι) αποφάσισε να άρει την απαγόρευση που εμπόδιζε ομοφυλόφιλους ιερείς να προαχθούν στο αξίωμα του επισκόπου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Βουλή των Επισκόπων.
Όπως αναφέρει το BBC, το νέο καθεστώς ισχύει και για τους ιερείς που βρίσκονται σε σύμφωνο συμβίωσης, ένα νομικό πλαίσιο που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και παραχωρεί σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν πολιτικά νυμφευμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.
Προϋπόθεση για την επισκοπική χειροτόνηση των ομοφυλόφιλων κληρικών είναι να υποσχεθούν να παραμείνουν άγαμοι.
Συντηρητικοί Αγγλικανοί έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να επιδιώξουν την αντιστροφή της απόφασης, στο πλαίσιο της γενικής Συνόδου της Εκκλησίας.
Το ζήτημα της προαγωγής ομοφυλόφιλων κληρικών σε επισκοπικούς θώκους διχάζει την Εκκλησία της Αγγλίας από το 2003, όταν ο ομοφυλόφιλος ιερέας Τζέφρι Τζον (φώτο) δέχτηκε να αναλάβει την επισκοπή του Ρίντινγκ.Υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από τη θέση λίγο αργότερα, λόγω αντιδράσεων από συντηρητικούς αγγλικανούς.
Ο Rod Thomas, πρόεδρος της συντηρητικής ευαγγελικής ομάδας ‘Reform’, δήλωσε ότι η κίνηση της εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους επισκόπους θα προκαλέσει περαιτέρω διαφορά.
"Θα φέρει περισσότερο διχασμό από αυτόν που είχαμε δει σχετικά με τις γυναίκες επισκόπους. Εάν νομίζατε ότι αυτή ήταν αναστάτωση, περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί την πρώτη φορά που θα διοριστεί ένας επίσκοπος με Σύμφωνο Συμβίωσης," είπε στο BBC.
Το θέμα της ομοφυλοφιλίας έχει οδηγήσει σε ένα ρήγμα μεταξύ των Δυτικών και των Αφρικανών Αγγλικανών, από την στιγμή που μια καναδική επισκοπή ενέκρινε μια ‘ευλογία’ για ζευγάρια του ιδίου φύλου το 2002 και οι Αμερικάνοι Αγγλικανοί της Επισκοπικής Εκκλησίας διόρισαν έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο ως επίσκοπο το 2003.
Η Εκκλησία της Αγγλίας,που αγωνίζεται να παραμείνει ‘μοντέρνα’ στη σύγχρονη Βρετανία παρά την πτώση των αριθμών των πιστών, βρίσκεται ήδη υπό πίεση μετά την ψηφοφορία τον περασμένο Νοέμβριο να διατηρήσει την απαγόρευση στις γυναίκες να γίνουν επίσκοποι,μια διαμάχη που κράτησε 10 χρόνια. Παρόλο που το σχέδιο που θα επέτρεπε την χειροτονία γυναικών έχαιρε της υποστήριξης του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Ουίλιαμς, και του διαδόχου του Τζάστιν Ουέλμπι, η πτέρυγα των «φιλελευθέρων» δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείτο για την έγκρισή του.
Η Μ. Βρετανία νομιμοποίησε το Σύμφωνο Συμβίωσης το 2005, αναγκάζοντας την εκκλησία να εξετάσει τον τρόπο αντιμετώπισης των ομοφυλόφιλων κληρικών.