Πέρα από τα καταπληκτικά από κάθε άποψη memes που κέρασε τον ιντερνετικό κόσμο, η περίφημη ανάκριση του Mark Zuckerberg ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου έκρυβε και αρκετά πράγματα που έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.
Εκτός λοιπόν από το γεγονός πως το Facebook γνωρίζει ένα σωρό πράγματα για σένα που ούτε καν περίμενες, υπήρξε και μια πραγματικά ζόρικη ερώτηση προς τον Zuckerberg που προχωρά λίγο πιο πέρα την περίπτωση κατασκοπίας της δημοφιλούς πλατφόρμας.
Εκτός λοιπόν από το γεγονός πως το Facebook γνωρίζει ένα σωρό πράγματα για σένα που ούτε καν περίμενες, υπήρξε και μια πραγματικά ζόρικη ερώτηση προς τον Zuckerberg που προχωρά λίγο πιο πέρα την περίπτωση κατασκοπίας της δημοφιλούς πλατφόρμας.
Η ερώτηση που δημιουργεί προβληματισμό
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της πολιτείας του Νέου Μεξικού, Ben Lujan, ρώτησε τον Zuckerberg πως αξιολογεί το γεγονός ότι το Facebook συγκεντρώνει δεδομένα για ανθρώπους που δεν είναι χρήστες του και επομένως δεν έχουν ποτέ συμφωνήσει με τους όρους της κοινότητας.
Τι ακριβώς είναι τα shadow profiles
Για άτομα που κρίνει πως δεν μοιράζονται τόσες πληροφορίες όσες θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του αλλά και για άτομα που θεωρεί εν δυνάμει χρήστες του, το Facebook δημιουργεί shadow profiles ή διαφορετικά ένα σύνολο δεδομένων που το Facebook συνέλεξε για κάποιον, χωρίς όμως αυτός να έχει δώσει πληροφορίες με την έγκρισή του. Κι αυτό γιατί το «παιδί» του Zuckerberg γνωρίζει εναλλακτικούς λογαριασμούς των e-mail, αριθμούς τηλεφώνου ή ακόμη και διευθύνσεις μέσω των προσπαθειών φίλων και γνωστών που είναι ήδη χρήστες και έχουν επιδιώξει να εντοπίσουν online κάποιους που δεν είναι, προκειμένου να γίνουν φίλοι και διαδικτυακά. Ακόμη χειρότερα, όταν ένας χρήστης ανεβάζει μια φωτογραφία, το Facebook σαρώνει όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται και δημιουργεί «ψηφιακά βιομετρικά πρότυπα». Και ασφαλώς αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό και πόσο σημαντική είναι η τοποθέτηση του Lujan.
Πώς σε παρακολουθούν ακόμη και μετά το log out
Όταν εγγραφείς ή συνδεθείς στο Facebook, ταυτόχρονα ενεργοποιείς την παρουσία σου στο Single-Sign On. Αν αποσυνδεθείς το Facebook σε τσεκάρει μέσω των cookies, όπως ακριβώς αναφέρει η Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αυτό μακροπρόθεσμα μεταφράζεται πως το Facebook σε παρακολουθεί οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι στο διαδίκτυο μετά τη σύνδεση (log in), χωρίς τη συγκατάθεσή σου.
Μάλιστα, ο Αυστραλός εντρεπρενέρ και χάκερ Nik Cubrilovic, που έχει μελετήσει λίγο παραπάνω το ζήτημα, ανακάλυψε πως το Facebook μπορεί να παρακολουθεί το πού βρίσκεσαι, ακόμη κι αν έχεις αποσυνδεθεί. Το ίδιο το Facebook ως εταιρεία, από την πλευρά του, έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς αλλά είναι γεγονός πως συλλέγει το ιστορικό του browser σου για να εμπλουτίζει τις διαφημίσεις και να κατευθύνει τους πελάτες του.