Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Χιλιάδες άτομα στη Σουηδία ενσωματώνουν μικροτσίπ κάτω από το δέρμα τους για να αντικαταστήσουν τα δελτία ταυτότητας.


Περίπου 3.000 άτομα στη Σουηδία έχουν εισάγει ένα μικροτσίπ - το οποίο είναι τόσο μικρό όσο ένας κόκκος ρυζιού - κάτω από το δέρμα τους τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε η Agence France-Presse. Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 2015.

Τα εμφυτεύματα έχουν ήδη βοηθήσει στην αντικατάσταση της ανάγκης για μια σειρά καθημερινών αναγκών. Το μικροτσίπ της Ulrika Celsing, που βρίσκεται στο χέρι της, αντικατέστησε την κάρτα γυμναστικής και την κάρτα κλειδιού γραφείου. Όταν εισέρχεται στο χώρο εργασίας της, η 28χρονη απλά κυματίζει το χέρι της κοντά σε ένα μικρό κιβώτιο και πληκτρολογεί σε έναν κωδικό πριν ανοίξουν οι πόρτες, δήλωσε η AFP.


Πέρυσι, η κρατική σιδηροδρομική γραμμή SJ άρχισε να σαρώνει τα χέρια των επιβατών με βιομετρικά τσιπ για να εισπράττει το εισιτήριό τους στο τρένο. 


Δεν υπάρχει κανένας τεχνολογικός λόγος για τον οποίο τα τσιπ δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αγοράσουν τα πράγματα ακριβώς όπως μια πιστωτική κάρτα χωρίς επαφή, αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχει δοκιμάσει ακόμα.


'Ένα ελαφρύ τσίμπημα'

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή ενός piercing και περιλαμβάνει μια σύριγγα που εισάγει το τσιπ στο χέρι του ατόμου. Η Celsing, η οποία έλαβε την ένεση της σε ένα συμβάν εργασίας, δήλωσε στην AFP ότι αισθάνθηκε μόνο ένα ελαφρύ τσίμπημα.


Ωστόσο, τα εμφυτεύματα τσιπ θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις ή αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, δήλωσε στο AFP ο Ben Libberton, μικροβιολόγος στο εργαστήριο MAX IV στη νότια Σουηδία.




Η άνοδος του 'biohacking'


Το Biohacking - η τροποποίηση των σωμάτων με την τεχνολογία - αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα φορητά τεχνικά προϊόντα όπως τα ρολόγια Apple και τα Fitits.


Περίπου πριν από τέσσερα χρόνια, η σουηδική ομάδα βιοσυγκέντρωσης Bionyfiken άρχισε να οργανώνει «πάρτυ εμφυτεύματος» - όπου ομάδες ατόμων εισάγουν μάρκες μαζικά - σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και το Μεξικό.


Περίπου 50 εργαζόμενοι στην τράπεζα πωλήσεων τριών τετραγώνων της Wisconsin συμφώνησαν οικειοθελώς να τοποθετήσουν τα μικροτσίπ στα χέρια τους, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν σνακ, να συνδεθούν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή να χρησιμοποιήσουν το φωτοτυπικό μηχάνημα.


Οι Σουηδοί φαίνονται πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν την τεχνολογία από τα περισσότερα άλλα έθνη.


Ο πληθυσμός των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας είναι γενικά πιο πρόθυμος να μοιραστεί προσωπικά στοιχεία, τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας και είναι άμεσα διαθέσιμα. Σύμφωνα με την AFP, οι άνθρωποι μπορούν να βρουν τους μισθούς των άλλων με την απλή κλήση των φορολογικών αρχών.


Πολλοί από αυτούς, επίσης, δεν πιστεύουν ότι η τεχνολογία μικροτσίπ έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να γίνει hacked. Ο Libberton, ο μικροβιολόγος, δήλωσε επίσης ότι τα δεδομένα που συλλέγονται και μοιράζονται με τα εμφυτεύματα είναι πολύ περιορισμένα για τους χρήστες να φοβούνται την πειρατεία ή την επιτήρηση.


Ο ιδρυτής της Bionyfiken Hannes Sjöblad είπε στην Tech Insider το 2015:


«Το ανθρώπινο σώμα είναι η επόμενη μεγάλη πλατφόρμα, το συνδεδεμένο σώμα είναι ήδη ένα φαινόμενο και αυτό το εμφύτευμα είναι μόνο ένα μέρος του.


«Αναβαθμίζουμε το σώμα μας με τεχνολογία σε μεγάλη κλίμακα, ήδη με φορητά, αλλά όλα τα φορέματα που φορούμε σήμερα θα είναι εμφυτεύσιμα σε πέντε με 10 χρόνια.


"Ποιος θέλει να φέρει ένα αδέξια smartphone ή smartwatch όταν μπορείτε να το έχετε στο νύχι σας; Νομίζω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που κατευθύνει".


πηγή