Τετρακόσιες χιλιάδες νέοι άνεργοι από τον εφιάλτη του κορωνοϊού – Καθιερώνεται ελαστική εργασία 15 ημερών και μείωση αποδοχών κατά 50%
Εφιαλτικές είναι οι συνέπειες του κορωνοϊού στην εύθραυστη ελληνική οικονομία.
Εκατό χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο ενώ 1.500 ξενοδοχεία δεν πρόκειται να ανοίξουν στη διάρκεια της φετινής σεζόν.
Η ανεργία να εκτιναχθεί στα ύψη και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με το λεγόμενο καλό σενάριο, μιλούν για τριακόσιες χιλιάδες ανέργους με τους παράγοντες της αγοράς να εμφανίζονται απαισιόδοξοι, αφού μιλούν για τουλάχιστον τετρακόσιες χιλιάδες ανέργους χωρίς να υπολογίζουν αυτούς που εργάζονταν εποχιακά στον τουρισμό χωρίς ασφάλιση.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι έρχεται εργασιακός μεσαίωνας, αφού οι επιχειρηματίες θα μπορούν να μετατρέπουν τις συμβάσεις των εργαζομένων σε μερική απασχόληση καταβάλλοντας τις μισές αποδοχές.
Η βαριά βιομηχανία και κυρίως οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις και η κλωστοϋφαντουργία αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές δεν πρόκειται να ανοίξουν χωρίς επαρκή ή κρατική βοήθεια και πάγωμα των δανείων.
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στον τουρισμό.
1.500 ξενοδοχειακές μονάδες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν για τη φετινή σεζόν αφήνοντας στον δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Με πρόσχημα την κρίση πολλοί επιχειρηματίες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δραστική μείωση του προσωπικού και στην καθιέρωση ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Χρειάζονται τολμηρά μέτρα
Οι συνέπειες στην οικονομίας μπορεί να είναι ολέθριες αν η κυβέρνηση δεν πάρει έγκαιρα τολμηρές πρωτοβουλίες.
Η άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη ρύθμιση δανείων και φορολογικών υποχρεώσεων μπορεί να αποτρέψουν τις μαζικές απολύσεις.
Παράγοντες της αγοράς μιλούν για την ανάγκη ριζοσπαστικών ρυθμίσεων όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις και τις οφειλές στο Δημόσιο.
Ένα καθεστώς απεριόριστων δόσεων σε συνδυασμό με τη διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, μπορεί να αποβεί σωτήριο για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Αντίστοιχες τολμηρές πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουν και οι τράπεζες για να μπορέσουν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
Με δεδομένο ότι η επίδραση της κρίσης στο σύνολο της οικονομίας θα προκαλέσει αναγκαστικά επικίνδυνους κλυδωνισμούς που μπορεί να αφανίσουν βασικούς παραγωγικούς πυλώνες η κυβέρνηση έχει χρέος να ρίξει άφθονο χρήμα στην αγορά.
Σε διαφορετική περίπτωση η κρίση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα δεκαετίες πίσω με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Πηγή: kontranews.gr