Από κάποιους ο COVID-19 έχει χαρακτηριστεί το σημείο 0 για την μεγάλη στιγμή της τεχνολογίας. Η Ευρώπη κοιτάζει προς ανατολάς για να δει πως οι ασιατικές χώρες διαχειρίστηκαν την πανδημία. Οι εφαρμογές εντοπισμού αποδείχτηκαν πλήρως αποτελεσματικές. Η Κίνα, η Νότια Κορέα και στην Σιγκαπούρη χρησιμοποιήθηκαν τέτοιου είδους εφαρμογές για την αντιμετώπιση του COVID-19, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που εγείρουν ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων.
Ο Ντάραγκ Ο Μπράιν, επικεφαλής σύμβουλος για τα προσωπικά δεδομένα στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δήλωσε ότι ο προσέγγιση της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης δεν είναι κατάλληλη για την Ευρώπη.
«Αυτό που μπορούμε να μάθουμε στη Δύση είναι να εξακριβώσουμε τι λειτούργησε. Μπορούμε να δούμε τους μηχανισμούς και τους ελέγχους που τέθηκαν σε εφαρμογή. Και μετά μπορούμε να εργαστούμε προς τα πίσω για διαπιστώσουμε πως μπορούμε να εφαρμόσουμε ανάλογους ελέγχους, αν κριθεί αναγκαίο σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο με βάσει τους θεμελιώδεις κανονισμούς μας και τις αξίες μας. Γιατί αν αποφασίσουμε ότι αυτές οι αξίες δεν είναι σημαντικές σε μια κρίση είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί μια νέα κρίση που και πάλι θα παρουσιαστεί ως δικαιολογία για να θυσιαστούν αυτές οι αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε σκληρά στην Ευρώπη».
Για αυτό το λόγο είναι πολύ πιθανό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν μια κοινή στρατηγική για να τελειώσουν οι καραντίνες και να δούμε τις ζωές μας να επιστρέφουν στην κανονικότητα. Αναμένεται να υιοθετήσουν τακτικές ανάλογες με αυτές της Σιγκαπούρης που χρησιμοποίησε την τεχνολογία Bluetooth για να πολεμήσουν τον νέο κορονοϊό. Η εφαρμογή TraceTogether εντοπίζει τις συνδέσεις μεταξύ των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Στη συνέχεια στέλνει ειδοποιήσεις στους χρήστες που βρίσκονται κοντά με κάποιον που έχει διαγνωστεί θετικός στον ιό.
«Τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλη την Ευρώπη οι νόμοι για την ιδιωτικότητα προηγούνται του προβλήματος και νομίζω ότι αν δούμε τον συνδυασμό της δικαιολογημένης χρήσης πολύ προσεκτικού ελέγχου και πως χρησιμοποιούμε τα δεδομένα με έναν πολύ διαφανή τρόπο και με την συγκατάθεση των πολιτών, αυτό θα φαινόταν εντάξει και οι πολίτες θα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι δεν θα προχωρήσει περισσότερο, νομίζω θα είναι εντάξει αλλά φυσικά δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε αυτό» δήλωσε ο Τζιμ Κρόφορντ, καθηγητής πληροφορικής.
Πολλά μοντέλα για την εξέλιξη του COVID-19 αποδείχτηκαν λανθασμένα, αλλά ειδικοί αναφέρουν ότι η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μπορεί να το αλλάξει αυτό.
«Όταν τελειώσει η περίοδος της καραντίνας σίγουρα θα υπάρξει και δεύτερο κύμα για 6 μήνες με ένα χρόνο. Για να το αποφύγουμε αυτό και να μειώσουμε τη ζημιά στην κοινωνία και στις ανθρώπινες ζωές, πιστεύω ότι αυτά τα δεδομένα θα βοηθήσουν πολύ» δήλωσε η Έικο Γιονέκι, καθηγήτρια πληροφορικής.
Ήδη μια εφαρμογή που εντοπίζει συμπτώματα του COVID-19 έχει γίνει ανάρπαστη στη Μεγάλη Βρετανία.