Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

ΆΟΡ: Το Ελληνικό τυφέκιο που δίνει ζωή στην αμυντική βιομηχανία

Μια ομάδα ελλήνων μηχανικών, σχεδιαστών και εμπειρογνωμόνων παρουσίασε στο ΓΕΣ ένα αμιγώς ελληνικό τυφέκιο το οποίο θέτει υποψηφιότητα για νέο όπλο του ΕΣ. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι (όπως είναι φυσικό) ελάχιστες αφού το πρόγραμμα υλοποιείται κάτω από άκρα μυστικότητα.
Τα στοιχεία που έφερε στο φώς της δημοσιότητας  η “Πτήση” μιλούν για ένα σύγχρονο τυφέκιο υψηλών προδιαγραφών που μπορεί να παραχθεί τόσο σε διαμέτρημα 7,62 όσο και σε 5,56 ανάλογα με τις απαιτήσεις του ΕΣ.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 από ιδιωτική πρωτοβουλία και στόχος ήταν να είναι έτοιμο το τυφέκιο το 2021 στην επέτειο για  τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.

'ΑΟΡ Το όπλο των ελλήνων φτιαγμένο και πάλι από χέρια Αχαιών
Το νέο τυφέκιο φέρει το όνομα του ξίφους που έφτιαχναν οι Αχαιοί στην αρχαιότητα.
Όπως  όλα δείχνουν αν το 'ΑΟΡ επιλεγεί από το ΓΕΣ ως το νέο όπλο του Έλληνα Στρατιώτη η παραγωγή του θα γίνει και πάλι από χέρια Αχαιών, καθώς μια μαζική παραγωγή όπλου στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μόνο από το εργοστάσιο των ΕΑΣ  στο Αίγιο.
Αυτό σημαίνει  αυτομάτως ότι το εργοστάσιο του Αιγίου μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από το ότι τα ΕΑΣ θα μπουν και πάλι σε υψηλούς παραγωγικούς ρυθμούς είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας καθώς το μόνιμο προσωπικό συνταξιοδοτείται, ενώ το "ενοικιαζόμενο"  προσωπικό δεν επαρκεί αριθμητικά για μια τέτοια παραγωγή.

Άδεια παραγωγής για όλο τον κόσμο
Σύμφωνα με ασφαλείς  πληροφορίες του Filodimos.gr το κόστος απόκτησης της άδειας παραγωγής του 'ΑΟΡ είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που ζητούν ξένοι οίκοι για να δώσουν στα ΕΑΣ άδεια παραγωγής άλλου όπλου ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η άδεια θα δώσει στα εργοστάσιο του Αιγίου το δικαίωμα να πουλήσει το 'ΑΟΡ σε όλο τον κόσμο, κάτι που δεν θα συμβεί αν επιλεγεί για τον ΕΣ αλλοεθνές εθνικό τυφέκιο.
Τι σημαίνουν αυτά: Πρώτον η απόκτηση "φθηνής" άδειας παραγωγής  θα δώσει το δικαίωμα στα ΕΑΣ να παράγουν ένα όπλο για τον ΕΣ που δεν θα το χρυσοπληρώσουν οι πολίτες  και δεύτερον και πιο σημαντικό η άδεια παραγωγής δεν θα είναι μόνο για την Ελλάδα πράγμα που θα ξαναβάλει τα ΕΑΣ στην διεθνή αγορά με ένα τυφέκιο σε ανταγωνιστική τιμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα συμβόλαιο εξωτερικού μπορεί να εξασφαλίσει την μακροζωία του εργοστασίου και την οικονομική ενίσχυση της περιοχής.
Ο Στρατηγός Κωσταράκος για  'ΑΟΡ: Εθνικό Τυφέκιο το ελληνικό ΑΟΡ ελληνικής με κατασκευή το 2021
Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στρατηγός Κωσταράκος ανέφερε μεταξύ άλλων για το 'ΑΟΡ : Είναι καιρός να δουλέψουμε πλέον για τον εαυτό μας. Το κόστος θα είναι σίγουρα απίστευτα μικρότερο από οποιαδήποτε ξένη λύση και τα λεφτά θα μείνουν στην Ελλάδα. Εξ άλλου το εργοστάσιο κατασκευής της ΕΑΣ είναι κρατικό και επιτέλους θα ξαναλειτουργήσει.
Δεκάδες υποκατασκευαστές θα ενεργοποιηθούν για τη δημιουργία του τυφεκίου και εκατοντάδες Έλληνες (χιλιάδες ίσως αργότερα) θα βρουν δουλειά. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει (γιατί σίγουρα θα υπάρξουν καλοθελητές με «καλύτερες προτάσεις») αν κάποια εταιρία στο Γιοχανεσμπουργκ ή στη Σιγκαπούρη κατασκευάζει ένα καλύτερο όπλο.
Αυτό είναι ένα παιγνίδι χωρίς τέλος. Το ΑΟΡ θα είναι το δικό μας τυφέκιο. Από ελληνικά χέρια, με ελληνικά λεφτά σε Έλληνες στρατιώτες. Καμμία αντίρρηση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Η ανάσταση της αμυντικής μας βιομηχανίας πρέπει να αρχίσει από κάπου. Εξ άλλου το παράδειγμα του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΛΒΟ που «θάφτηκε» το 2000 με «ύποπτες» αιτιολογίες πρέπει να μας έχει γίνει μάθημα.
Το τυφέκιο πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτό από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, οι νόμιμες διαδικασίες να υλοποιηθούν αστραπιαία με απόλυτη διαφάνεια και τα ΕΑΣ (δηλαδή η περίφημη ΕΒΟ με παράδοση στη παραγωγή των τυφεκίων G3), να πάρουν εντολή να προχωρήσουν άμεσα στην παραγωγή του.
Οι γνωστές καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες μηνών και ετών πρέπει να «αποφευχθούν». Η Επιτροπή του ΓΕΣ που όπως διαβάσαμε, ερευνά την παγκόσμια αγορά για το τι τυφέκιο πρέπει να προμηθευτούμε, πρέπει να αλλάξει αποστολή και να ασχοληθεί με προτάσεις βελτίωσης του νέου ελληνικού τυφεκίου.