Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα: Η πρόταση της Κομισιόν για όλους τους Ευρωπαίους -Τι είναι, πώς μας διευκολύνει

 


Το πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα που θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες της ΕΕ, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρότεινε η Κομισιόν.

Οι πολίτες θα μπορούν να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα από τα ψηφιακά πορτοφόλια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλέφωνό τους. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες με την εθνική τους ψηφιακή ταυτότητα, η οποία θα αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη. Θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες πλατφόρμες για την αποδοχή της χρήσης πορτοφολιών ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας κατόπιν αιτήματος του χρήστη, π.χ. για την απόδειξη της ηλικίας του. Η χρήση του πορτοφολιού Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας θα είναι πάντα στην επιλογή του χρήστη.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα μας επιτρέψει να κάνουμε σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος ό,τι κάνουμε στη χώρα μας, χωρίς επιπλέον κόστος και λιγότερα εμπόδια» και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να μας οδηγήσει περισσότερο στην εμπειρία του τι σημαίνει να ζούμε στην Ευρώπη και να είμαστε Ευρωπαίοι».
Eυρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα: Πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες χωρίς άσκοπη χρήση προσωπικών δεδομένων

Ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Tιερί Μπρετόν, ανέφερε ότι «οι πολίτες της ΕΕ όχι μόνο περιμένουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, αλλά και ευκολία είτε ασχολούνται με την εθνική διοίκηση, όπως για να υποβάλουν, π.χ., φορολογική δήλωση, είτε να εγγραφούν σε ένα ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, όπου χρειάζονται επίσημη αναγνώριση», επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια επιλογή στους καταναλωτές, μια ευρωπαϊκή επιλογή».

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, τα κράτη-μέλη θα προσφέρουν στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ψηφιακά πορτοφόλια που θα μπορούν να συνδέουν τις εθνικές τους ψηφιακές ταυτότητες με την απόδειξη άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών (π.χ. άδεια οδήγησης, διπλώματα, τραπεζικός λογαριασμός). Αυτά τα πορτοφόλια μπορούν να παρέχονται από δημόσιες αρχές ή από ιδιωτικούς φορείς, υπό τον όρο ότι αναγνωρίζονται από ένα κράτος-μέλος.

Τα νέα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα επιτρέψουν σε όλους τους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται να μοιράζονται άσκοπα προσωπικά δεδομένα. Με αυτήν τη λύση θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων που μοιράζονται.


Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα θα είναι...

Διαθέσιμη σε οποιονδήποτε θέλει να τη χρησιμοποιήσει: Κάθε πολίτης της ΕΕ, κάτοικος και επιχείρηση στην Ένωση που θα ήθελε να κάνει χρήση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας θα μπορεί να το κάνει.
Ευρέως χρησιμοποιήσιμη: Τα πορτοφόλια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως ως τρόπος είτε για την αναγνώριση χρηστών είτε για την απόδειξη ορισμένων προσωπικών χαρακτηριστικών, με σκοπό την πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές ψηφιακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ένωση.

Τα πορτοφόλια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας θα επιτρέψουν στους χρήστες να επιλέξουν ποιες πτυχές της ταυτότητάς τους, τα δεδομένα και τα πιστοποιητικά που μοιράζονται με τρίτα μέρη, και να παρακολουθούν αυτήν την κοινή χρήση. Ο έλεγχος χρήστη διασφαλίζει ότι θα κοινοποιούνται μόνον οι πληροφορίες που πρέπει να κοινοποιούνται.

Για να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό, η πρόταση συνοδεύεται από σύσταση. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν μια κοινή εργαλειοθήκη έως τον Σεπτέμβριο 2022 και να ξεκινήσουν αμέσως τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες. Αυτή η εργαλειοθήκη πρέπει να περιλαμβάνει την τεχνική αρχιτεκτονική, τα πρότυπα και τις οδηγίες για βέλτιστες πρακτικές.

Πηγή: iefimerida.gr