Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Από την πρώτη γραμμή, στον… δρόμο 1.047 επαγγελματίες υγείας

 

Από τις 30 Νοεμβρίου θα είναι εργασιακά στον «αέρα»

Από την «πρώτη γραμμή», στον… δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν από 1η Δεκεμβρίου 1.047 επαγγελματίες υγείας. Πρόκειται για νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους και οδηγούς που κλήθηκαν να στελεχώσουν τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ.) μέσα στην πανδημία, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται συμβάλλοντας στην επιδημιολογική επιτήρηση μετά τις διπλές πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά μετά το τέλος Νοεμβρίου θα βρίσκονται εργασιακά στον αέρα.

Ανάμεσα στους 1.047 επαγγελματίες υγείας στη χώρα και αρκετοί στον Βόλο, που στελέχωναν τα συνεργεία που υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε κρύο, βροχή, χιόνι διενεργούσαν rapid test στον πληθυσμό στο πλαίσιο των ελέγχων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τοπικά στελέχη, οι Κ.Ομ.Υ. συστήθηκαν εν μέσω πανδημίας στις αρχές του 2020 και στελεχώθηκαν με προσωπικό που υπέγραψε συμβάσεις ΙΔΟΧ (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) τριών μηνών με δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων για επιπλέον τρεις μήνες. «Εκτοτε έχουν ανανεωθεί οκτώ φορές οι συμβάσεις μας και κάποιοι από εμάς συμπληρώνουμε τρεισίμισι χρόνια στο ΕΣΥ», αναφέρει τοπικό στέλεχος.

Εκτός από τα rapid test, οι επαγγελματίες υγείας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και για τους εμβολιασμούς στα χωριά αλλά και σε κλειστές μονάδες όπως είναι τα γηροκομεία. «Εργαστήκαμε σε εξουθενωτικά ωράρια, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όμως αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία και συμβάλλαμε καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου», αναφέρει εργαζόμενη.

Ακόμη και σήμερα, τα στελέχη των Κ.Ομ.Υ. βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Συνεργάζονται με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει αναλάβει την επιδημιολογική επιτήρηση στον πληθυσμό της Θεσσαλίας μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες και τους κινδύνους που έχουν προκύψει για τη δημόσια υγεία. Η δράση αφορά στην ενημέρωση για περιστατικά γαστρεντερίτιδας και αναπνευστικών λοιμώξεων με καθημερινή συλλογή στοιχείων από τα Κέντρα Υγείας, στη διενέργεια εμβολιασμών τετάνου και ηπατίτιδας Α σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες, στην εντομολογική επιτήρηση καθώς και στην επιτήρηση των υδάτων.

Πλέον είμαστε έμπειρο προσωπικό και έχουμε συμβάλλει στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Οι Κ.Ομ.Υ. του ΕΟΔΥ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του υγειονομικού συστήματος, καθώς συγκροτούν την επιστημονική γνώση, τις τεχνικές εφαρμογές και την ανθρωπιστική συμπεριφορά, πραγματοποιώντας έργο ευθύνης γιατί υπηρετούν τον άνθρωπο. Όμως στις 30 Νοεμβρίου, οι συμβάσεις μας λήγουν, δεν θα ανανεωθούν και δεν γνωρίζουμε αν και από ποιον φορέα θα απορροφηθούμε. Είναι άδικο. Θέλουμε τουλάχιστον σαφείς απαντήσεις για να ξέρουμε τι μας ξημερώνει από 1η Δεκεμβρίου, οπότε και ουσιαστικά θα βρεθούμε στον αέρα», η κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών υγείας του Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πηγή