ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: ΣΤΡΕΒΛΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ * ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ...
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Χειρότερη και από τη φετινή θα είναι η επόμενη χρονιά για την οικονομία και την απασχόληση. Αυτό προβλέπει η Εκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί, «ακόμη και αν μηδενιστούν, ως εκ θαύματος, τα χρέη και τα ελλείμματα, μέσα σε μία δεκαετία η χώρα θα έχει και πάλι τα ίδια δημοσιονομικά προβλήματα».
Με αυτή την αποστροφή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος παρουσίασε την Εκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ θέλοντας, παραστατικά αλλά εντελώς πραγματικά, να καταδείξει ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν είναι απλώς στρεβλό, αλλά στημένο με τέτοιον τρόπο που ζει από τα δανεικά και παράγει συνεχώς ελλείμματα.
«Το 2020 το χρέος θα είναι και πάλι ένα ΑΕΠ της χώρας, ενώ το έλλειμμα θα είναι 12%, ακόμη και αν μας χαρίσουν τα δάνεια οι αγορές», συμπλήρωσε εμφαντικά ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη φετινή έκθεση στο υψηλό χρέος που συσσωρεύεται και το οποίο, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΔΝΤ, και παρά τη λιτότητα για τον έλεγχο των δημοσιονομικών προβλημάτων, παραμένει... αγέρωχο πέριξ του 150% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-15. «Αυτό το στοιχείο εντοπίζουν οι "αγορές" και προβλέπουν αναδιάρθρωση του χρέους», επισήμανε ο κ. Ρομπόλης. Οτι δηλαδή οι «αγορές» εκτιμούν πως η χώρα δεν μπορεί ή δεν τη συμφέρει να εξυπηρετεί ένα τόσο υψηλό χρέος. Πόσο μάλλον εάν έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και, έτσι, δύναται να καταβάλει μισθούς και συντάξεις... εξ ιδίων (φορολογικά έσοδα).
Επιφυλακτικός για 1 εκατ. ανέργους
Πάντως ο κ. Παναγόπουλος δεν συμμερίστηκε τις προβλέψεις των επιστημόνων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για 1 εκατ. ανέργους. Προέβλεψε και νέα έκρηξη της ανεργίας, αλλά συνδύασε τον αριθμό αυτών από την αναγκαία στροφή στις επενδύσεις και την αναθέρμανση της οικονομίας. Η ΓΣΕΕ επ' αυτού προτείνει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με περιορισμό των τιμών και όχι των μισθών (συνακόλουθα με την απαιτούμενη υψηλή ποιότητα), την αναδιανομή του εισοδήματος και την καινοτομία και τεχνολογική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Ο νέος γραμματέας της ΓΣΕΕ Β. Μποζούλας (ΔΑΚΕ) πρότεινε αναδιανομή εισοδήματος, μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών και ανατροπή του Μνημονίου. Ομως άφησε αιχμές για την έκθεση, γιατί «θα περίμενε κανείς να επιχειρηματολογεί για την πλήρη ανατροπή και όχι να περιορίζεται σε ευχολόγια και αοριστολογικές -μη ρεαλιστικές- διεκδικήσεις».
Ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Ζ. Πεπές ζήτησε «απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο και τις πολιτικές που κατεδαφίζουν τις λαϊκές κατακτήσεις, ενώ δημιουργούν κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα».
πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=203988