Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Μεγαβάτ ταλαιπωρίας για μια άδεια
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Αλαλούμ με τις επενδύσεις «εγγυημένης» απόδοσης των αγροτών σε φωτοβολταϊκά συστήματα τείνει να επικρατήσει με το «καλημέρα» της έναρξης υποβολής αιτήσεων στα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ ανά την Ελλάδα.
Από τα ξημερώματα αναμονή για να πιάσουν σειρά
Οι αγρότες, καθοδηγούμενοι και από τις κατά τόπους συνεταιριστικές οργανώσεις, σχηματίζουν ουρές από χθες για να πάρουν την πολύτιμη άδεια που θα τους επιτρέψει να «σπείρουν» φωτοβολταϊκά πάνελ ακόμη και σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας. Η ΔΕΗ, η οποία μέχρι χθες προειδοποιούσε για φαινόμενα παναγροτικής «φούσκας», τώρα, πιεζόμενη από ισχυρά επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα, δίνει «ελευθέρας» για τις αιτήσεις, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηρεί σιγήν ιχθύος απέναντι στο ερώτημα αν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων που εκτιμάται ότι θα κατατεθούν.
Ηδη, χθες, πρώτη μέρα υποβολής των αιτήσεων από τους αγρότες -οι φάκελοί τους θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βρεθούν μπροστά από άλλους ενδιαφερόμενους-, εκτιμάται πως κατατέθηκαν περισσότερες από 1.800 σε όλη την Ελλάδα (κυρίως σε Μακεδονία-Θράκη), ενώ άλλες 800 με 1.000 πήραν σειρά για σήμερα. Η ΔΕΗ, πιεζόμενη από την ΠΑΣΕΓΕΣ, ανακοίνωσε χθες ότι κάνει πλέον αποδεκτές και τις αιτήσεις που υποβάλλονται μέσω εξουσιοδοτήσεων - κάτι που εξυπηρετεί τους συνεταιρισμούς οι οποίοι παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «δεν έχει τεθεί κανένας περιορισμός ως προς το πλήθος των αιτήσεων ή της συνολικής ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων των επαγγελματιών αγροτών ή των λοιπών ενδιαφερομένων, είτε στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας είτε ανά νομό».
Με δέλεαρ την εύκολη δανειοδότηση από τις τράπεζες και τις υψηλές αποδόσεις (15%) που υπόσχονται οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς (έως 100 KW), σε μια περίοδο όπου κόβονται οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς προκαλούν δέος, καθώς αναμένεται να υποβληθούν μέχρι και 10.000 αιτήσεις (σ.σ.: τόσοι αγρότες πήραν βεβαίωση ότι είναι «επαγγελματίες» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ) για την παραγωγή ισχύος της τάξης των 1.000 «αγροτικών» μεγαβάτ.
Και αυτό, όταν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ προβλέπει συνολική παραγωγή από φωτοβολταϊκά τής τάξης των 2.500 μεγαβάτ μέχρι το 2020, ενώ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν ήδη κατατεθεί από ιδιωτικούς φορείς αιτήσεις για πάνω από 3.500 μεγαβάτ, χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει άλλα προγράμματα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (στέγες κ.ά.). Η επένδυση για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 100 KWp (kilo-watt-peak) απαιτεί έκταση 1,5 έως 2 στρεμμάτων και κοστίζει περίπου 300.000 έως 350.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι αποδίδει περίπου 135.000 κιλοβατώρες ετησίως (με τις απώλειες) που, με βάση τη σημερινή επιδοτούμενη τιμή των 0,45 ευρώ/KWp, μπορεί να αποδώσει έσοδα 55.000-60.000 ευρώ κάθε χρόνο, αποσβένοντας την επένδυση σε βάθος μιας εξαετίας.
Προς το παρόν, η κατάσταση ευνοεί κυρίως τα μελετητικά γραφεία, τα οποία για κάθε μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων χρεώνουν από 3.000 έως 4.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι η μόνη επαγγελματική κατηγορία που έχει εξασφαλισμένα έσοδα, της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ!
Η κοσμοσυρροή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, που δεν αφορά φυσικά μόνο αγρότες αλλά κυρίως ιδιώτες επιχειρηματίες και επενδυτές, έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους, που «παλεύουν» να εξασφαλίσουν σειρά προτεραιότητας. Χθες, ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Εταιρειών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΔΕΗ για το θέμα αυτό, κατηγορώντας την για επικίνδυνες πρακτικές και για αποφάσεις που «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, που ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει λύσει, το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα τηρήσει σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο υποβολής της κάθε αίτησης και όχι την κατηγορία της επένδυσης σε φωτοβολταϊκά, ουσιαστικά «παγώνει» όλα τα νέα αιτήματα για φωτοβολταϊκά σε κτίρια, μη εξαιρουμένων του οικιακού τομέα αλλά και των πολλά υποσχόμενων εμπορικών-βιομηχανικών στεγών. *
Ουρές από τα χαράματα
Των Μ. ΠΙΝΗ, ΜΠ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ, Α. ΦΩΚΙΔΗ, ΑΠ. ΕΛΛΗΝΑ, ΧΡ. ΚΟΝΤΟΥ «Πολιόρκησαν» τα γραφεία της ΔΕΗ
Ονειρο απατηλό ή ουσιαστική επένδυση, έστω με το ζόρι του τραπεζικού δανεισμού; Οπως και να 'χει το πράγμα, κατά κύματα αγρότες, από την Πελοπόννησο ώς τον Εβρο, έσπευσαν από τα χαράματα να «κρατήσουν σειρά προτεραιότητας» στις διευθύνσεις της ΔΕΗ, ώστε να υποβάλουν αίτηση για φωτοβολταϊκά, εκτοπίζοντας από τα χωράφια τους καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και το σιτάρι.
Στόχος όλων των αγροτών είναι ένα πενιχρό μεν, αλλά σταθερό εισόδημα ως αντίδοτο στη φτώχεια και την ανασφάλεια που επικρατεί στην αγροτιά. Ενδεικτικά η κατάσταση που επικράτησε χθες σε ορισμένες περιοχές:
Στα Τρίκαλα
*Στη 1 τα ξημερώματα περισσότεροι από 100 Τρικαλινοί αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΔΕΗ ώστε να πάρουν σειρά προτεραιότητας για την κατάθεση του φακέλου φωτοβολταϊκών συστημάτων στα χωράφια τους. Στράφηκαν στην παραγωγή... ηλεκτρικού ρεύματος, ως μοναδική ελπίδα πριν αναγκαστούν να ξεκληριστούν από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, προς αναζήτηση εργασίας στις μεγαλουπόλεις.
«Ελπίζω μέσα στις δυσκολίες που βιώνουμε να καταφέρουμε να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας. Δεν εξαπατώμεθα πως θα πλουτίσουμε. Στήθηκα, εδώ έξω από τη ΔΕΗ, από τις τρεισήμισι τα χαράματα. Πριν από μένα προηγούνταν άλλα 12 άτομα», περιέγραψε ο Βασίλης Γωγάς, αγρότης από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.
Σκοπεύει να εγκαταστήσει 100kW που θα αναπτυχθούν σε έκταση 4-6 στρεμμάτων. Το εγχείρημα είναι κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. «Δεν φοβάμαι, αφού η χρηματοδότηση γίνεται από τις τράπεζες. Δεν νομίζω να είναι χαζές οι τράπεζες να δίνουν τόσα χρήματα με κίνδυνο να τα χάσουν», δηλώνει στην «Ε».
Ωστόσο ο ίδιος ασχολείται με την καλλιέργεια βαμβακιού και καλαμποκιού. «Δεν πιστεύω ότι τα φωτοβολταϊκά θα λειτουργήσουν εις βάρος της παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Με τον αδελφό μου καλλιεργούμε συνολικά πάνω από 1.000 στρέμματα· αν διαθέσουμε περίπου 10 στρέμματα γι' αυτά, θα αποτελέσουν σταγόνα στον ωκεανό».
Στο Βόλο
*Δεκάδες ήταν οι αγρότες που προσήλθαν χθες από τα χαράματα στη ΔΕΗ Βόλου, αξιοποιώντας τα ειδικά κίνητρα που προβλέπει ο σχετικός νόμος για γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Μέχρι τις 12 χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 51 αιτήσεις, ενώ οι αγρότες περίμεναν επί ώρες στην «ουρά». Οι περισσότεροι θα... δανειστούν προκειμένου να καλύψουν το κόστος της επένδυσης. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, θα λάβει υπόψη τον χρόνο υποβολής, διότι όπως έχει επισημανθεί, δεν θα εγκριθούν όλες οι αιτήσεις δεδομένης της πεπερασμένης δυνατότητας του δικτύου.
Τα φωτοβολταϊκά έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στον Κάμπο, λόγω της υψηλής τιμής της παραγόμενης ενέργειας. Μεγάλος εξάλλου όγκος αιτήσεων θα κατατεθεί μέσω των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.
«Κάθε χρόνο πάμε από το κακό στο χειρότερο. Σκέφθηκα τα φωτοβολταϊκά ως αναπλήρωση εισοδήματος. Θα τα εγκαταστήσω εκεί όπου καλλιεργώ σιτάρι. Θα δανειστώ. Απαιτούνται 400.000 ευρώ για την επένδυση», δήλωσε ο αγρότης Γ. Γεωργίου.
«Τα λεφτά για την επένδυση είναι πολλά, δεν τα 'χουμε όλα αυτά τα χρήματα. Θα το τοποθετήσω σ' ένα ξηρικό κτήμα που έχω στον Αλμυρό και καλλιεργώ σιτάρι. Πιστεύω πως το έχω ψάξει αρκετά το πράγμα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια κενά», επισημαίνει ο επίσης αγρότης Δημ. Μπισμπιγιάννης.
Στη Φθιώτιδα
*Ανάλογη ήταν και η εικόνα στη Φθιώτιδα. Περισσότεροι από 150 αγρότες ξενύχτησαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Λαμία. Αρχισαν να συγκεντρώνονται εκεί από τη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Ο αριθμός προτεραιότητας ήταν ο βασικός λόγος που τους οδήγησε να περιμένουν όλη τη νύχτα έτσι ώστε να είναι από τους πρώτους που θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Χθες το πρωί δημιουργήθηκε εκνευρισμός. Απειλήθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια όταν η ΔΕΗ τούς ανακοίνωσε ότι μπορούσαν να καταθέσουν τις αιτήσεις και με πληρεξούσιο. Ετσι, ανέλαβαν δράση τα μελετητικά γραφεία που δεσμεύτηκαν να διευκολύνουν ομαδικά πέντε-έξι ενδιαφερόμενους.
Για «παιχνίδια με την ενέργεια» έκανε λόγο ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βάιος Γκανής. Σε παρέμβασή του τόνισε ότι η πράσινη ενέργεια, όπως αυτή των φωτοβολταϊκών, έπρεπε να δοθεί κατά προτεραιότητα στους αγρότες, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ένα μικρό μέρος στους ιδιώτες επιχειρηματίες». Παράλληλα, κατηγόρησε την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι έχει «εμμονή με την ΠΑΣΕΓΕΣ να την εμπλέκει σε κάθε αγροτική παραγωγική διαδικασία».
*Μεγάλη προσέλευση ενδιαφερόμενων αγροτών για υποβολή φακέλου συμμετοχής στα φωτοβολταϊκά συστήματα παρατηρήθηκε χθες, πρώτη ημέρα κατάθεσης των σχετικών εγγράφων, σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Τα συνολικά 17 γραφεία της ΔΕΗ εξυπηρέτησαν, τουλάχιστον 200 άτομα το καθένα
πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=198753