Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

SOS για νέα γενιά κρυφών χρεών


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Τον κίνδυνο εμφάνισης νέας... γενιάς ελλειμμάτων και χρεών από προμήθειες και δαπάνες του ευρύτερου Δημοσίου που θα αβγατίζουν παραμένοντας για μήνες «αφανείς», με κίνδυνο να ανατρέψουν το Μνημόνιο, προκαλεί η νέα καθυστέρηση στη δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των δοσοληψιών του Δημοσίου.

Για το καλοκαίρι του 2011 μεταφέρεται η πλήρης ενεργοποίηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) που θα ενημέρωνε κυβέρνηση αλλά και πολίτες στο πλαίσιο της διαύγειας αναρτώντας όλες τις δαπάνες στο Διαδίκτυο.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να αρνείται την ανάπτυξη ανάλογου συστήματος που διαθέτει το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μπορεί να είναι έτοιμο σε 6 μήνες. Παράλληλα με εγκυκλίους οργανώνει την αποστολή με... φαξ στοιχείων για τις δαπάνες, τις προμήθειες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 1.543 φορέων του ευρύτερου Δημοσίου (όπως ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, δήμοι, ΑΕΙ και ΤΕΙ).

Το παραδέχτηκε

Το γεγονός παραδέχτηκε σε άρθρο του στο περιοδικό του ΣΕΠΕ ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οπως είπε, την 1η Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει το σύστημα για την κεντρική κυβέρνηση «και σταδιακά έως τα μέσα του έτους θα λειτουργεί για όλους τους δημόσιους φορείς και οργανισμούς».

Βάσει Μνημονίου, πρέπει ώς το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση να δημοσιοποιεί τις δοσοληψίες του Δημοσίου μαζί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί (συμβάσεις) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το «κενό» αποφασίστηκε να καλυφθεί με στοιχεία που θα στέλνουν όλοι οι οργανισμοί με φαξ. Θα δηλώνουν το συνολικό ποσό ανά φορέα και όχι κάθε κίνηση που θα γίνεται, ώστε να μπορεί να υπάρξει διασταύρωση στοιχείων και πλήρης έλεγχος.

Υπενθυμίζεται ότι στην «καταγραφή» του προηγούμενου Δεκεμβρίου αποκαλύφθηκαν πολύ μεγάλα ποσά που «ξέχναγαν» να δηλώσουν οργανισμοί, ταμεία και νοσοκομεία, με τα γνωστά αποτελέσματα για το έλλειμμα που εκτινάχθηκε στο 12,8% του ΑΕΠ, αλλά και για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Μάλιστα την έντονη ανησυχία της για τη δημιουργία νέας «γενιάς» κρυφών ελλειμμάτων και χρεών του Δημοσίου εξέφρασε πρόσφατα η τρόικα.

Την παραπάνω ανησυχία συμμερίζονται και κορυφαία στελέχη τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Κάποια από αυτά εδώ και μήνες αναρωτιούνται γιατί δεν βάζει «εμπρός» το υπουργείο την εναλλακτική λύση που έχει και λειτουργεί ήδη πειραματικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το σχέδιο «ΕΥΔΗΜΟΣ».

Το συγκεκριμένο σύστημα (Ενιαία Υλοποίηση Διαφάνειας Ηλεκτρονικών Μητρώων Οικονομικών Συστημάτων), που σήμερα καλύπτει τον ΟΠΑΔ και τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, σύμφωνα με εισήγηση που έχει γίνει, μπορεί να φτάσει σε έξι μήνες σχεδόν στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης με μια δαπάνη της τάξης των 200.000 ευρώ. Λειτουργεί ήδη (με κωδικό) στο Διαδίκτυο και ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Καταγράφει δαπάνες

Το σύστημα καταγράφει κάθε δαπάνη (μισθό, προμήθεια, σύμβαση επιδότηση κ.λπ.) με τον δικό της κωδικό ηλεκτρονικά και παρέχει δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων. Η δαπάνη παρακολουθείται σε όλα τα στάδια πληρωμής της. Στέλεχος έλεγε προ ημερών χαρακτηριστικά: «Ακόμη και αν ισχύει αυτό που λένε οι επικριτές του, ότι δεν είναι απολύτως λειτουργικό, ας το φτιάξουμε έως ότου έχουμε κάτι καλύτερο στα χέρια μας».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα αναγκάστηκε το υπουργείο να το χρησιμοποιήσει για να βρει τεράστια απόκλιση δαπανών από τον στόχο σε κάποιες υπηρεσίες που έπρεπε να «μαζευτεί». Καθώς αυτό το σύστημα καταγράφει κάθε δοσοληψία από τον υπάλληλο μέχρι το κρατικό ταμείο.

Το ζήτημα είναι ότι η εγκύκλιος που θα το έθετε σε εφαρμογή καθυστερεί να υπογραφεί από την αρχή του 2010. Δηλαδή αν είχε εγκριθεί, τώρα θα υπήρχε ένα σύστημα συνολικής απεικόνισης κάθε σύμβασης, πληρωμής, χρέους και εσόδου του Δημοσίου.

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο, που φέρεται να το στηρίζει, ενώ τον Μάιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος είχε στείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών για να μάθει την πορεία των εργασιών. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πιέσεις από πολλές πηγές, καθώς η διαφάνεια έως την κάθε στοιχειώδη δοσοληψία του Δημοσίου θα δώσει τέλος σε μια μεγάλη «βιομηχανία» σπατάλης, που ξεκινά από τις πολλαπλές συνταγογραφήσεις φαρμάκων με το ίδιο κουπόνι και φτάνει έως τις υπερωρίες και τις προμήθειες, αλλά και απ' όσους υποστηρίζουν να προχωρήσει μόνο το ΟΠΣ.

Το έργο εντάχθηκε στο ΚΠΣ το 2003, η περίοδος τεχνικής μελέτης διήρκεσε έως το 2006 που υπογράφηκε η σύμβαση με τις εταιρείες Unisystems, Singular και Deloitte and Touche. Ο προϋπολογισμός του ήταν 11,27 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει παραδοθεί. Το ΚΠΣ έχει λήξει και πλέον πρέπει να ολοκληρωθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ. *
πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=198808