Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Χριστόφιας: Να ενδυναμωθούν οι σχέσεις των κατοίκων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου τέλεσαν το πρωί τα εγκαίνια του σημείου διέλευσης Κάτω Πύργου-Λιμνίτη, κατά την οποία κόπηκε κορδέλα και αφέθηκαν ελεύθερα δύο περιστέρια.
Την ευχή η διάνοιξη του σημείου διέλευσης Κάτω Πύργου – Λιμνίτη να δώσει ώθηση για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των οργανωμένων φορέων και των απλών ανθρώπων της περιοχής, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα η σημερινή μέρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του σημείου διέλευσης.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε παράλληλα πως ''ύψιστος στόχος μας ήταν και παραμένει η επίτευξη συνολικής λύσης, η οποία θα εξομαλύνει εντελώς τα πράγματα και θα δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε κάθε σπιθαμή της κοινής τους πατρίδας, της ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου''.

''Μιας λύσης που να καθιστά τους Κυπρίους πραγματικούς αφέντες στον τόπο τους'', ανέφερε και επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη προσήλωσή του σε αυτό το όραμα ''που για εμένα αποτελεί στόχο ζωής'', όπως είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως ''μια δύσκολη και ενίοτε επίπονη προσπάθεια φτάνει σήμερα σε αίσιο πέρας'', σημειώνοντας πως ''η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική πρωτίστως για τους ανθρώπους της περιοχής, τους κατοίκους του Πύργου και του Λιμνίτη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής''.

''Η απόσταση και κατά συνέπεια ο χρόνος προς και από τη Λευκωσία μειώνεται σημαντικά. Τα οφέλη θα γίνονται ολοένα και πιο ορατά για όλους αλλά πρωτίστως για τις κοινότητες που βρίσκονται στον οδικό άξονα από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τη Μόρφου και τη Λευκωσία'', είπε.

Σημείωσε πως η ανακατασκευή του δρόμου θα βοηθήσει επίσης και την ταχύτερη διακίνηση των ασθενοφόρων και των πυροσβεστικών οχημάτων στα πλαίσια του μέτρου που αποφασίσαμε και βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και μερικούς μήνες. ''Γνωρίζω ότι απομένουν και άλλα να γίνουν. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Ας εκτιμήσουμε τούτη την ώρα αυτό που επετεύχθη'', ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε ιδιαίτερο χαιρετισμό και ευχαρίστησε από καρδιάς τους κατοίκους του Πύργου και του Λιμνίτη, τις Κοινοτικές Αρχές και τα οργανωμένα σύνολα για τη θερμή υποδοχή και ταυτόχρονα, είπε, «να τους συγχαρώ για τη συνδρομή τους και να τους καλέσω να επεκτείνουν και να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την κοινή τους δράση».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως από το 2003, όταν άνοιξαν τα πρώτα σημεία διέλευσης, ''είδαμε να καταρρέει ως χάρτινος πύργος το επιχείρημα των γνωστών εθνικιστικών κύκλων ότι είναι αδύνατη η συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι απλοί άνθρωποι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θέλουν και μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά σε μια κοινή πατρίδα'', επεσήμανε.

Εκανε ιδιαίτερη μνεία στον εκλιπόντα κοινοτάρχη του Λιμνίτη Γκιοκσέλ Καπαράν που υπήρξε, όπως είπε, ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για διάνοιξη του σημείου διέλευσης. Εκφράζω τη λύπη μου που δεν βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας για να χαρεί μαζί μας την ευόδωση αυτής της προσπάθειας, ανέφερε.

Απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα Ηνωμένα Εθνη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κράτη μέλη, και προσωπικά στον Επίτροπο Φούλε για τη σημερινή του παρουσία, καθώς και στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία συνέδραμαν οικονομικά για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του έργου.

«Ευχαριστώ, επίσης, θερμά όλους τους ανώνυμους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, τεχνικούς, εργάτες και όλο το προσωπικό που έφερε σε πέρας τα κατασκευαστικά έργα παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες», ανέφερε.

''Εύχομαι τα καλύτερα για τους κατοίκους της περιοχής και τους καλώ να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο της κοινής πάλης και του αγώνα μέχρι να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επανένωση της κοινής μας πατρίδας και του λαού μας'', κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Έρογλου
Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο κ. Ερογλου εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του σε αυτό το γεγονός, σημειώνοντας πως, όταν οι Τ/κ αναλάβουν έναν έργο, θεωρούν ότι πρέπει να το ολοκληρώσουν και υπό αυτή τη σκοπιά, αφότου ανέλαβε την τ/κ ηγεσία, προχώρησε για την υλοποίηση αυτού του έργου.

"Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από τους Τ/κ", ανέφερε, σημειώνοντας πως η διαδικασία για υλοποίηση αυτού του έργου ήταν πολύ δύσκολη και πως στο γραφείο του εργαζόταν συνεχώς για να αντιμετωπίσει αναπάντεχα προβλήματα.

Ευχαρίστησε το UNDP, τους Τ/κ και τους Ε/κ που εργάστηκαν για αυτό το έργο, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, καθώς και τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της τ/κ πλευράς».

Ανέφερε πως αυτό το βήμα θα συμβάλει σε μια υγιή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Τ/κ και των Ε/κ, και πως αυτό το σημείο διέλευσης θα ωφελήσει περισσότερο τους κατοίκους του Πύργου που θα φθάνουν πιο γρήγορα στη Λευκωσία και για σκοπούς υγείας.

"Είμαι χαρούμενος που συμβάλλω σε αυτό", είπε, σημειώνοντας πως υπάρχουν και άλλα σημεία διέλευσης που είναι εξίσου σημαντικά για τους Τ/κ, όπως αυτά στην Πύλα και τη Λεύκα. Κάλεσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Στέφαν Φούλε σε διάλογο για να υπάρξει διάνοιξη και αυτών των οδοφραγμάτων το συντομότερο.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού «μέχρι το τέλος του χρόνου, με την πλήρη συνεργασία και κατανόηση της άλλης πλευράς".

"Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τον φίλο μου τον Χριστόφια», ανέφερε.
Φούλε
Ο κ. Φούλε είπε πως είναι τιμή για αυτόν να παρευρίσκεται στο άνοιγμα του έβδομου οδοφράγματος. Ανέφερε πως ήταν μάρτυρας της πτώσης των τειχών στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως "βλέπουμε την ευρωπαϊκή ήπειρο ενωμένη και τόσα εκατομμύρια να ζουν μέσα σε ειρήνη στην Ευρώπη".

Σημείωσε πως η ΕΕ στηρίζει απόλυτα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είναι περήφανη που έχει συμβάλει σε αυτό το έργο.

Ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος στην Κύπρο, επισημαίνοντας πως αυτό είναι εξαιρετικό και πολύ ενθαρρυντικό. "Είμαι πεπεισμένος ότι μπορείτε να αφαιρέσετε την πράσινη γραμμή και να μείνει μόνο το πράσινο του τοπίου προς όφελος του λαού", είπε.

Πρόσθεσε πως «είμαστε σύμμαχοί σας» και διαβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες σε αυτήν την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε πως αυτό είναι δύσκολο, αλλά επιτεύξιμο.

Ντάουνερ
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας πως πολλοί είχαν πει πως αυτό το έργο δεν θα γινόταν κατορθωτό. «Οι απαισιόδοξοι είχαν λάθος», ανέφερε.

Επεσήμανε πως με την αποφασιστικότητα των δυο πλευρών αυτό επιτεύχθηκε, αλλά δεν ήταν μια εύκολη εργασία. Υπάρχει ελπίδα τώρα ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να πετύχουν τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό απαιτεί πολιτική βούληση και θάρρος. «Να είστε σίγουροι ότι θα λάβετε όλη την υποστήριξη από τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για τη συμπλήρωση του έργου.

Ο Αμερικανός Πρεσβευτής Φρανκ Ούρμπανιτς είπε πως αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του όταν άνθρωποι με κοινό όραμα και αποφασιστικότητα συνεργάζονται και λύνουν προβλήματα.

Ανέφερε πως είναι πολύ χαρούμενος να συνεργάζεται με όλους και πως οι Κύπριοι έχουν εργαστεί για τους Κύπριους.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου της UNDP Haoliang Xu εξέφρασε τις ευχαριστίες του που έγινε κατορθωτή αυτή η δικοινοτική συνεργασία, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Μετά την κοπή της κορδέλας, μια Ε/κ ντυμένη με την παραδοσιακή κυπριακή στολή άφησε ελεύθερα δύο περιστέρια, ευχόμενη να υπάρξει ελευθερία στο νησί.


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ