Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Θα πουν το ψωμί, ψωμάκι οι μισοί Έλληνες

Καμία αύξηση δεν θα επιβληθεί στην τιμή του ψωμιού, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα καταγραφούν άλλες ανατιμήσεις σε άλευρα και ΦΠΑ, επανέλαβε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ), Μιχάλης Μούσιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι πέντε στους δέκα καταναλωτές κρίνουν πως το προϊόν είναι ήδη ακριβό, ενώ ποσοστό 46,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι, σε ενδεχόμενη άνοδο του κόστους του, θα προβεί στον περιορισμό της κατανάλωσής του.

Τη συγκεκριμένη έρευνα διενήργησε η εταιρεία Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης. Από τα στοιχεία της προκύπτει ότι οι καταναλωτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο φούρνο της γειτονιάς, σε ποσοστό 80,2%, ενώ σχεδόν αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων (82,7%) που απαντούν αρνητικά στο αν θα προμηθεύονταν από σούπερ μάρκετ ψωμί, γνωρίζοντας ότι είναι κατεψυγμένο ή προψημένο.

Αντίθετα, τέσσερις στους δέκα εμφανίζονται δεκτικοί στην αγορά αρτοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, όταν η κατανάλωση των ειδών ζαχαροπλαστικών αλεύρου από τα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 46,6%.

Μειούμενη βαίνει από το 2005 μέχρι και σήμερα η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού, με το 48,1% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως το προμηθεύεται καθημερινά, έναντι του 52,9% το 2008 και 53,3% το 2005. Μέρα παρά μέρα αγοράζει ψωμί το 23,8%, ενώ μία με δύο φορές της εβδομάδα το 25%. Το 78% αγοράζει ημερησίως μισό κιλό ψωμί, ποσοστό που είναι αυξημένο έναντι του 2005 και 2008, (77,5% και 76% αντίστοιχα), ενώ ένα κιλό άρτο παίρνει το 17,8% (για 2005 και το 2008 αντίστοιχα 19,8% και 19,6%).

πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=85666#cmnt_2114