Του Γιάννη Αγγέλη
Το κρίσιμο 48ωρο έχει ήδη αρχίσει να "τρέχει" σήμερα με δύο σημεία αναφοράς: την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους για την Ελλάδα και την συζήτηση στο Eurogroup για την ενεργοποίηση ή όχι του Ταμείου Διάσωσης (EFSF) για την Ιρλανδία.
Η αντίδραση των αγορών κεφαλαίου στα δύο γεγονότα αναμένεται να καθορίσει τις τελικές αποφάσεις στο Eurogroup και το ΕΚΟΦΙΝ, καθώς για μεν την Ελλάδα η αναθεώρηση της Eurostat (χρέους και ελλείμματος) επισπεύδει την μεγέθυνση του χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα (145% - 150%) μέσα στην επόμενη διετία, ενώ για την Ιρλανδία καθιστά αδύνατη την στήριξη του τραπεζικού της συστήματος χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Φρανκφούρτη, επιμένουν ότι οι σχετικές συζητήσεις για την "διάσωση" της Ιρλανδίας μέσω του EFSF έχουν ξεκινήσει από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και περιλαμβάνουν τους όρους δανειακής χρηματοδότησής της αρχικά χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αν και το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει δια του κ. Στρος Καν ότι είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο "σχέδιο διάσωσης".
Πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί το σχέδιο διάσωσης με όρους αντίστοιχους του ελληνικού μνημονίου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι αύριο που συγκαλείται το Eurogroup.
Την ανησυχία των αγορών που αποτυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην -σχεδόν οριζόντια- αύξηση των spreads των κρατικών ομολόγων των χωρών του νότου της Ευρωζώνης, επέτεινε η παρέμβαση της κας Μέρκελ η οποία μίλησε για αναδιάρθρωση του χρέους των προβληματικών χωρών μέσω του νέου "Μηχανισμού" αντιμετώπισης κρίσεων που θα εισηγηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ο "Μηχανισμός" αυτός όπως αποκάλυψε το Σάββατο το "Κεφάλαιο" θα λειτουργεί σε 2 στάδια:
- Το πρώτο προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και
- Το δεύτερο που θα δρομολογείται αν η ενδιαφερόμενη χώρα παρόλα αυτά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους με haircut προσαρμοσμένο στην περίπτωση της κάθε χώρας και εγγύηση του υπολοίπου από τον "Μηχανισμό".
Όπως είχε επίσης αποκαλύψει το "Κεφάλαιο" ο Μηχανισμός αυτός θα λειτουργήσει -εφ’ όσον εγκριθεί στην Σύνοδο Κορυφής- με την βοήθεια των "νέων ομολόγων" τα οποία θα εκδίδονται από τα μέσα του 2013 και μετά και τα οποία θα ενσωματώνουν από την έκδοσή τους το ενδεχόμενο του haircut γεγονός βέβαια που αυτόματα θα καθιστά την έκδοση αυτών των ομολόγων εξαιρετικά "ακριβή" για τις χώρες εκδότες...
Η Ιρλανδική κυβέρνηση θεώρησε ότι οι διαρροές για την υλοποίηση αυτού του Μηχανισμού προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στα spreads και για τον λόγο αυτό έγινε την Παρασκευή επείγουσα διευκρίνηση από την Σεούλ των πέντε υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετείχαν στην συνάντηση του G-20 ότι η διαδικασία του haircut θα αφορά τα "νέα ομόλογα" που θα εκδοθούν μετά το 2013 στο πλαίσιο του νέου Μηχανισμού και όχι τα ομόλογα που ήδη βρίσκονται στην αγορά ή πρόκειται να εκδοθούν μέχρι τότε. Η διευκρίνηση προκάλεσε μικρή αποκλιμάκωση της πίεσης στα spreads αλλά δεν... διόρθωσε την κατάσταση.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από την Φρανκφούρτη, είναι ότι η ΕΚΤ θεωρεί πολύ πιθανό οι αγορές να αντιδράσουν «βίαια» πριν από το τέλος του έτους, πέραν της Ιρλανδίας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας-Ισπανίας και σε οικονομίες όπως της Ιταλίας, η οποία είναι μεταξύ των υπερχρεωμένων της Ευρωζώνης και ήδη έχει εμπλακεί σε μία αδιέξοδη πολιτική κρίση και πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε εκλογές.
Πηγή:www.capital.gr